1 din 10 supraviețuitori ai cancerului continuă să fumeze după diagnostic
Autor: Redacția ROmedic

Aceste date sunt surprinzătoare dacă avem în vedere faptul că în cazul anumitor tipuri de cancer fumatul este un factor de risc dovedit.
La studiu au participat 2938 de persoane care au supraviețuit după ce au fost diagnosticae cu unul dintre cele mai prevalente tipuri de cancer: de sân, uterin, ovarian, pulmonar, colorectal, melanom malign, de prostată, vezical, de rinichi, limfomul Non-Hodgkin).
Din totalul de participanți (intervievați la 9 ani după depistarea cancerului), 9,3% erau fumători (fumau de cel puțin 30 de zile), 41,2% se lăsaseră de fumat și 49,6% nu au fumat niciodată. Cercetătorii au făcut și un top al cancerelor în funcție de prevalența fumatului, astfel pe primul loc s-au aflat cei care avuseseră cancer vezical (17,2%), pe locul doi s-au situat cei cu cancer pulmonar (14,9%) și pe al treilea cei cu cancer ovarian ( 11,6%). Majoritatea fumătorilor (83%) fumau în medie aproximativ 15 țigări pe zi.
S-a observat totodată și o corelație pozitivă între anumite caracteristici sociale și incidența fumatului. Astfel, persoanele cu probabilitatea cea mai mică de a se lăsa de fumat erau tinere, de gen feminin, cu venituri mici și un nivel educațional scăzut.
Fumatul dăunează recuperării după depistarea cancerului. Care sunt efectele negative ale fumatului după un astfel de diagnostic?
- eficiența tratamentului este afectată
- cresc șansele recidivei bolii
- scade speranța de viață.
Aceste rezultate atrag atenția asupra necesității dezvoltării unui tratament pentru cancer care să ia în considerare și conștientizarea pacienților despre riscurile la care se supun dacă nu renunță la fumat.
Prevalence and Correlates of Smoking and Cessation-Related Behavior among Survivors of Ten Cancers: Findings from a Nationwide Survey Nine Years after Diagnosis, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25100826
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Inhibarea unei gene prin imunoterapie, o potențială strategie terapeutică eficientă pentru cancerul de sân triplu negativ
- STUDIU: Unele nuci ar putea reduce recurența cancerului de colon
- Pastilele contraceptive orale protejează împotriva cancerului ovarian și endometrial
- Un studiu promițător asupra cancerului rectal
- Cancer vezical
- Tumora phyllodes
- Plasmocitom
- Fibrosarcom
- Osteosarcom
- Condrosarcom
- Cancerul vaginal
- Cancer ovarian
- Cancerul endometrial
- Cancerul de sân
- Metastazele
- Rolul antioxidantilor in cancer
- Factori de risc în cancer
- Dieta pentru prevenirea cancerului
- Dieta pentru fumatori - alimentele care reduc din efectele negative ale fumatului
- Sfaturi cancer
- Durere abdominala, crampe si balonare
- Posibil cancer la plamani?
- Usturime mana stanga si intepaturi in zona inimii
- Heliobacter pylori si fumatul
- Fumatul - viciul asta il am si eu ca multii altii de altfel si nu pot renunta la el
- Un strop de optimism si incurajare pacientilor de cancer
- Hipertensiune + probleme oculare + dureri de cap - ce sa fac?
- Rodiile un remediu pentru cancer
- Anxietate cancer gat