Accelerarea îmbătrânirii biologice la copiii cu scleroză multiplă - noi perspective asupra progresiei bolii

Un studiu publicat recent (iunie 2025) în revista Neurology, realizat de cercetători de la University of California San Diego School of Medicine, a evidențiat pentru prima dată că scleroza multiplă cu debut pediatric este asociată cu îmbătrânirea biologică accelerată, chiar și la adolescenți. Această descoperire deschide o nouă direcție de cercetare privind relația dintre sistemul imun, neuroinflamație și procesele de îmbătrânire celulară precoce.
Context
Scleroza multiplă este o boală autoimună cronică în care sistemul imun atacă mielina din sistemul nervos central, afectând creierul, măduva spinării și nervii optici. În timp ce boala este frecvent asociată cu adulții tineri, formele cu debut pediatric nu sunt rare și par a avea trăsături distincte în ceea ce privește evoluția și răspunsul la tratament.
Îmbătrânirea biologică reflectă uzura celulară și epigenetică, independent de vârsta cronologică. Este deja demonstrat că adulții cu scleroză multiplă prezintă semne de îmbătrânire accelerată, însă acest fenomen nu fusese investigat anterior la copii.
Despre studiul actual
Coordonator: Dr. Jennifer S. Graves, profesor și vicepreședinte al Departamentului de Neuroștiințe la UC San Diego.
Obiectivul studiului: investigarea prezenței semnelor de îmbătrânire biologică accelerată la copiii și adolescenții cu scleroză multiplă, prin analiza metilării ADN-ului.
Metodologie:
-
Participanți:
-
125 de copii diagnosticați cu scleroză multiplă
-
145 de copii sănătoși, ca grup de control
-
-
Vârsta medie: 15 ani
-
Probe analizate: probe de sânge pentru evaluarea vârstei epigenetice prin patru „ceasuri epigenetice” diferite (algoritmi care evaluează modificările metilării ADN asociate cu vârsta biologică).
-
Instrumente: măsurători moleculare de metilare a ADN-ului, indicatori recunoscuți de îmbătrânire celulară.
Rezultate
Accelerarea vârstei biologice
-
Copiii cu scleroză multiplă prezentau o vârstă epigenetică semnificativ mai mare decât vârsta lor cronologică și decât cea a copiilor sănătoși de aceeași vârstă.
-
În medie, diferența de vârstă biologică față de grupa de control a fost de până la 2 ani, la o vârstă medie de doar 15 ani.
-
Această accelerare a fost detectabilă în modele de ceasuri epigenetice sensibile la inflamație și stres fiziologic, confirmând impactul bolii asupra îmbătrânirii sistemice.
Relevanță patologică
-
Modelele epigenetice utilizate sunt aceleași care au fost anterior corelate cu risc crescut de mortalitate, declin cognitiv și progresie a dizabilității la adulții cu scleroză multiplă.
-
Descoperirea că aceste modificări apar precoce, înainte de manifestări clinice evidente ale progresiei, sugerează o vulnerabilitate biologică timpurie, posibil programată de boală încă din faza incipientă.
„Este o descoperire remarcabilă. Nu ne gândim la îmbătrânire când vorbim despre adolescenți, dar acești copii acumulează daune celulare care pot deveni evidente clinic abia după ani buni”, a explicat dr. Graves.
Concluzii și perspective
Acest studiu aduce o perspectivă revoluționară asupra modului în care scleroza multiplă influențează dezvoltarea biologică la copii. Principalele implicații:
-
Monitorizare mai atentă a pacienților pediatrici, chiar și în absența semnelor de progresie clinică, prin biomarkeri epigenetici.
-
Necesitatea unor strategii terapeutice precoce care să abordeze nu doar inflamația, ci și mecanismele de îmbătrânire celulară.
-
Posibilitatea ca factorii de mediu, stresul psihosocial și obezitatea să contribuie la accelerarea suplimentară a îmbătrânirii biologice – ipoteză pe care autorii doresc să o investigheze în studii viitoare.
Image by freepik
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cercetările leagă bacteriile parodontale de agravarea artritei reumatoide
- O cercetătoare italiană scoate la iveală impactul psihiatric de durată al traumelor din copilărie
- Indicele de inflamație sistemică - o nouă speranță pentru gestionarea bolilor autoimune
- Inhibitorii JAK și riscul oncologic și cardiovascular în poliartrita reumatoidă
- Scleroza multipla
- Scleroza multpla si imi doresc un copil
- Imunitate coronavirus - am scleroza multipla de 34 ani
- Suspecta scleroza multipla
- Problema neurologica?
- Scleroza multipla
- Picior amortit
- Suspiciune scleroza multipla
- Oare sunt însărcinată???