Activitatea fizică viguroasă intermitentă poate reduce mortalitatea din orice cauză

©

Autor:

Activitatea fizică viguroasă intermitentă poate reduce mortalitatea din orice cauză
Un articol publicat în revista Nature Medicine, care a investigat efectele asupra sănătății ale activității fizice intense intermitente (VILPA), arată că încorporarea în rutina zilnică a acestor exerciții, chiar și de către persoanele care în general nu realizează exerciții fizice, poate reduce riscul de mortalitate din orice cauză.
Episoadele scurte de activitate fizică viguroasă, de sub 10 minute, ca parte a rutinei zilnice, au fost anterior asociate cu beneficii importante pentru sănătate. Cu toate acestea, astfel de episoade scurte și sporadice de activitate fizică nu sunt întotdeauna posibile, în special în rândul adulților de vârstă mijlocie, din cauza lipsei timpului, a facilităților necesare și a lipsei de pregătire specifică. Pe de altă parte, VILPA, ce se referă la episoade sporadice de activitate fizică de 1-2 minute, precum mersul rapid sau urcatul scărilor, ar putea fi cu ușurință încorporat în rutina zilnică a unei persoane.

În studiul actual, cercetătorii au analizat datele de la peste 25.000 de adulți din UK Biobank, majoritatea de sex feminin, care nu erau activi fizic și care au purtat accelerometre pentru minimum șase luni. Cercetătorii au examinat corelația dintre VILPA și mortalitatea din cauza cancerului și a bolilor cardiovasculare, cât și corelația dintre VILPA și mortalitatea generală, din orice cauză. Descoperirile au indicat faptul că implicarea în mai multe activități fizice de intensitate ridicată, timp de patru până la cinci minute pe zi, a redus cel mai mult riscul de mortalitate.

Rezultatele demonstrează că angajarea în activități fizice de intensitate ridicată, chiar și de scurtă durată, oferă importante beneficii pentru sănătate. Astfel, VILPA ar putea reprezenta o strategie eficientă de reducere a riscului de mortalitate pentru adulții care nu reușesc să participe la programe de exerciții fizice mai lungi.

sursa: News Medical
foto: fizkes/Shutterstock

Data actualizare: 15-12-2022 | creare: 15-12-2022 | Vizite: 352
Bibliografie
Vigorous intermittent lifestyle physical activity associated with reduction of all-cause mortality, cancer, and cardiovascular mortality, link: https://www.news-medical.net/news/20221213/Vigorous-intermittent-lifestyle-physical-activity-associated-with-reduction-of-all-cause-mortality-cancer-and-cardiovascular-mortality.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum îmbunătățește sportul imaginea de sine?
  • Câte calorii consumi când mergi vs când alergi?
  • Precizia gadget-urilor sportive diferă în funcție de locul în care sunt plasate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum