Metoda nașterii ar putea prezice sau crește riscul de sensibilitate alimentară al sugarului

©

Autor:

Metoda nașterii ar putea prezice sau crește riscul de sensibilitate alimentară al sugarului
Cercetătorii au descoperit o legătură de cauzalitate între nașterea prin cezariană, microbiota intestinală scăzută și sensibilitatea la arahide la sugari și au raportat că efectul este mai pronunțat la copiii de origine asiatică decât la alții, într-o lucrare recent publicată în revista American Gastroenterological Association.
„Este important să știm ce prezice sau crește riscul de sensibilitate alimentară, deoarece acestea prezic ce sugari vor continua să dezvolte astm și alte tipuri de alergii”, a spus autorul studiului, Anita Kozyrskyj, profesor de pediatrie la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Alberta.

Echipa de cercetare a analizat bacteriile intestinale a peste 1.400 de sugari în cadrul studiului de cohortă CHILD, prin examinarea probelor fecale colectate la vârsta de trei sau patru luni și din nou la un an. Anchetatorii au identificat patru traiectorii tipice pentru dezvoltarea bacteriană, inclusiv una în care sugarii au avut niveluri persistente scăzute de Bacteroides, un tip de bacterie cunoscut ca fiind critic pentru dezvoltarea sistemului imunitar. Un astfel de profil a fost cel mai frecvent la copiii născuți prin cezariană.

Nou-născuților li s-au făcut teste alergologice la vârsta de unu și trei ani pentru a evalua reacția lor la o varietate de alergeni, inclusiv ouă, lapte și arahide. S-a constatat că bebelușii cu niveluri scăzute de bacteroizi au o creștere de trei ori a riscului de a dezvolta o sensibilitate la arahide până la vârsta de trei ani, iar riscul a fost de opt ori mai mare pentru copiii născuți de mame de origine asiatică. Cercetătorii au observat, de asemenea, că sugarii cu bacteroide scăzute au avut, de asemenea, niveluri mai scăzute de sfingolipide, proteine ​​care sunt cheia dezvoltării și semnalizării celulare în multe părți ale corpului, inclusiv în sistemul imunitar.

O jumătate de milion de copii canadieni au o alergie alimentară, în timp ce alergia la arahide afectează aproximativ doi din 100 copii și poate duce la anafilaxie severă. Bebelușii care au alergii alimentare prezintă un risc mai mare de a dezvolta astm, respirație șuierătoare, eczeme și rinită alergică mai târziu în viață, au raportat autorii studiului. Rata generală a alergiilor este în creștere în țările occidentale și este probabil legată de factorii de mediu. Următorul pas pentru cercetare este ca rezultatele să fie reproduse în alte studii din întreaga lume.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-04-2021 | creare: 22-04-2021 | Vizite: 432
Bibliografie
Food allergies, changes to infant gut bacteria linked to method of childbirth, ethnicity link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210420183138.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul crescut de alergii alimentare asociat cu administrarea antibioticelor în copilărie
  • Copiii cu alergie persistentă la laptele de vacă sunt mai mici comparativ cu cei alergici la nuci/arahide
  • Care este „rețeta” apariției alergiilor alimentare?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum