Dermatita cauzată de săpun și dezinfectanți

©

Autor:

Dermatita cauzată de săpun și dezinfectanți

Săpunul și dezinfectanții reprezintă două produse adesea asociate cu afecțiuni cutanate iritative, din cauza substanțelor chimice conținute. Dermatita de contact, o afecțiune dermatologică frecventă în populația generală, poate fi cauzată de o iritație la dezinfectanți sau săpunuri, în aceeași măsură în care poate fi provocata de o hipersensibilitate întârziată la un anumit alergen, precum anumite produse cosmetice sau parfumuri. (1, 4, 5)

Dermatita de contact afectează cel mai frecvent mâinile, fața şi gâtul, iar simptomele resimțite sunt mâncărimea şi disconfortul, însoțite de o senzaţie de arsură. Cazurile acute pot implica un episod acut cu eritem, vezicule și bule.

Dermatita de contact de la nivelul mâinilor, caracterizată de leziuni veziculare și eritematoase, este frecventă preponderent în industriile care implică expunerea la substanțe chimice. Dermatita mâinilor reprezintă 20-35% din toate formele de dermatită și poate apărea la orice vârstă, fiind însă cel mai răspândită la persoanele cu antecedente de dermatită atopică, o formă de dermatită întâlnită mai frecvent la copii. (1, 4, 5, 6)

Dermatita de contact, facilitată de practicile de igienă din timpul pandemiei cu COVID-19

Odată cu izbucnirea pandemiei de COVID-19, o serie de măsuri de prevenire și de control a răspândirii virusului SARS-CoV2 au fost abordate la scară largă, de persoane de pe întreg globul. Două dintre aceste măsuri, dezinfectarea mâinilor folosind substanțe pe bază de alcool și spălarea mâinilor în mod regulat cu apă și săpun, pot fi responsabile pentru o serie de probleme de sănătate. (1, 2, 3)

Un număr din ce în ce mai mare de copii mici ingerează accidental produse de dezinfectare, care pot fi otrăvitoare din cauza conținutului ridicat de alcool. Conform rapoartelor oficiale, în Statele Unite și Canada au fost înregistrate creșteri semnificative ale cazurilor de expunere la dezinfectant prin ingerare, de aproape 50% în ultimele luni ale anului curent, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. O altă consecință alarmantă este dermatita, o afecțiune inflamatorie a pielii care poate fi asociată cu utilizarea repetată a produselor igienice, fie că este vorba de săpunuri sau substanțe dezinfectante. (2, 4, 5)

Cazurile de dermatită cauzată de săpun și dezinfectanți au crescut alarmant în ultima perioadă, asocierea cu pandemia cu COVID-19 fiind evidentă. În dermatita de contact iritantă, cauzată de săpun și dezinfectanți, strategiile de gestionare a afecțiunii includ selecția de produse de igienă a mâinilor mai puțin iritante, utilizarea frecventă a produselor hidratante și educarea practicilor adecvate de igienă a mâinilor. În dermatita alergică de contact, identificarea și evitarea alergenului de contact este cheia tratamentului. Cu toate acestea, o practică nedorită, aceea a fabricării săpunurilor sau dezinfectanților acasă, după rețete găsite în mediul online, a agravat situația. (2, 3, 4)

Un studiu efectuat de o echipă compusă din doi cercetători de la Universitatea din California a arătat că mai bine de 75% dintre videoclipurile vizualizate de părinți, în care se explicau modalități prin care pot fi fabricați acasă dezinfectanții, erau eronate. Dintre acestea, aproape 70% încurajau utilizarea de uleiuri sau parfumuri și 2% au promovat utilizarea coloranților. (3)

Dermatita cauzată de săpun și dezinfectanți: tratament

Dermatita de contact, în cazurile mai puțin severe, poate să nu necesite un tratament, ci doar evitarea iritanților sau a alergenilor care au declanșat simptomele. Cu toate acestea, formele severe de dermatită sau episoadele recurente pot necesita tratament cu corticosteroizi topici și creme emoliente. (4, 5)

Metode de prevenire a dermatitei de contact

Pentru a preveni dermatita de contact, este suficient să se evite contactul cu alergenii sau iritanții care provoacă simptomele. În situația în care, din cauza mediului de lucru, este imposibilă evitarea alergenilor sau a substanțelor iritante, se recomandă clătirea imediată a pielii cu apă caldă și un emolient de fiecare dată când aceasta intră în contact cu un alergen sau un iritant, folosirea pe perioade scurte a mănușilor, pentru protejarea mâinilor și aplicarea de emolienți frecvent și în cantități mari pe pielea iritată. (4, 5)


Data actualizare: 31-03-2024 | creare: 06-08-2021 | Vizite: 1189
Bibliografie
(1) Hand dermatitis, https://dermnetnz.org/topics/hand-dermatitis
(2) Contact Dermatitis from Hand Hygiene Practices in the COVID-19 Pandemic, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33241256
(3) Hand Sanitizer in a Pandemic: Wrong Formulations in the Wrong Hands, https://www.jem-journal.com/article/S0736-4679(20)30700-9/fulltext
(4) Contact dermatitis, https://www.nhs.uk/conditions/contact-dermatitis
(5) Contact dermatitis, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/contact-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352742
(6) Hand Dermatitis: Review of Etiology, Diagnosis, and Treatment, https://www.jabfm.org/content/22/3/325
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Substanțele chimice din produsele cosmetice pot provoca erupții cutanate
  • Eczema iritativă și dermatita alergică de contact, diferențiate printr-o nouă metodă de diagnostic
  • Mai complex decât s-a crezut: reacția organismului la alergene de contact
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum