Alimentele bogate în fibre pot să nu fie întotdeauna benefice pentru sănătate

©

Autor:

Alimentele bogate în fibre pot să nu fie întotdeauna benefice pentru sănătate
Anumite tipuri de fibre alimentare ar putea provoca răspunsuri inflamatorii la pacienții cu care suferă de boală inflamatorie intestinală (BII), contribuind la agravarea simptomelor, potrivit concluziilor unui nou studiu.
Folosindu-se de rezultatele studiului, cercetătorii își propun dezvoltarea unui test de scaun care va putea prezice dacă fibrele alimentare pot fi dăunătoare pacienților, în funcție de microbii găsiți în intestinul acestora. Testul va putea ajuta la personalizarea tratamentelor bolii și la personalizarea dietelor pacienților.

Consumul de fibre dietetice a fost asociat în majoritatea studiilor cu importante beneficii pentru sănătate, promovând o bună sănătate intestinală la persoanele sănătoase. Cu toate acestea, la pacienții cu BII, alimentele bogate în fibre alimentare pot declanșa simptomele. Pentru a înțelege mecanismele care determină acest lucru, cercetătorii au efectuat un studiu în cadrul căruia au testat diverse tipuri de fibre alimentare și efectele acestora.

Cercetătorii au identificat că unele tipuri de fibre găsite în alimente precum usturoi, rădăcini de cicoare, banane sau sparanghel, sunt deosebit de greu de fermentat atunci când anumiți microbi lipsesc sau funcționează defectuos, așa cum este adesea cazul pacienților cu BII. La acești pacienți, fibrele selectate nefermentate au agravat inflamația și simptomele bolii. Nu toți pacienții au reacționat însă negativ la aceste fibre, ci doar 20-40% dintre aceștia. Studii ulterioare vor încerca să afle de ce anumiți pacienți cu BII pot obține beneficii după consumul acestor fibre, în timp ce alții nu.

Aproape 7 milioane de oameni de pe întreg globul suferă de o boală inflamatorie intestinală, iar numărul este de așteptat să crească cu încă aproximativ 3 milioane în următorii zece ani. Simptomele BII pot include dureri abdominale, scaune cu sânge, diaree, scădere în greutate și pubertate târzie. În plus, boala crește riscul de a dezvolta cancer colorectal. În prezent, cauza exactă pentru boala inflamatorie intestinală este necunoscută, însă anumiți factori, precum genetica, dieta, factorii de mediu și modificările microbilor intestinali, pot crește riscul.

sursa: Science Daily
foto: Cercetătorii Eytan Wine (left) și Heather Armstrong (Photo: Tarwinder Rai)

Data actualizare: 19-10-2022 | creare: 19-10-2022 | Vizite: 77
Bibliografie
Dietary fiber is good for you, except when it's not, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221013194102.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Orzul ajută la reducerea apetitului și la îmbunătățirea profilului metabolic
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • O dietă bogată în fibre ar putea oferi protecție împotriva alergiilor alimentare
  •  
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.