Riscul de moarte prematură ar putea fi evitat cu ajutorul unui tipar de alimentație sănătos

©

Autor:

Riscul de moarte prematură ar putea fi evitat cu ajutorul unui tipar de alimentație sănătos
Un nou studiu condus de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health a descoperit că mai multe tipuri de alimentație sănătoasă sunt legate de reducerea riscului de deces prematur. Cercetările au evaluat asocierea între respectarea tipurilor de alimentație recomandate de Ghidurile Alimentare (DGAs) și riscul pe termen lung al mortalității totale și a mortalității specifice.
Cercetătorii au utilizat date de sănătate colectate pe o perioada de 36 de ani din 75.230 de femei care au participat la Studiul Asistentelor Medicale și 44.085 de bărbați din Studiul de Urmărire a Profesioniștilor din Sănătate. Participanții nu aveau boli cardiovasculare sau cancer la începutul studiului și au completat chestionare alimentare la fiecare patru ani. Informațiile transmise au fost evaluate pe baza fiecărui tipar de alimentație sănătasă:
  • Indice de alimentație sănătoasă 2015
  • Dietă mediteraneană alternativă
  • Indice de dietă sănătoasă bazată pe plante, și
  • Indice de alimentație sănătoasă alternativă.

Toate aceste tipuri de dietă au elemente comune esențiale, cum ar fi: cereale integrale, fructe, legume, nuci și legume, deși alte componente diferă în funcție de tipurile de alimentație.

Cercetătorii au descoperit că participanții care au obținut scoruri mari în ceea ce privește respectarea cel puțin unuia dintre cele patru tipuri de alimentație sănătoasă au avut mai puține șanse să moară în perioada studiului din orice cauză și mai puține șanse să moară din cauza bolilor cardiovasculare, cancer sau a bolilor respiratorii, comparativ cu persoanele cu scoruri mai mici.

Ghidurile Alimentare actuale (2015-2020) recomandă mai multe tipuri de alimentație sănătoasă care pot fi adaptate tradițiilor și preferințelor alimentare individuale. O versiune actualizată a Ghidurilor este publicată la fiecare cinci ani de către Departamentele de Sănătate și Servicii Umane și Agricultură din SUA.

sursa: News Medical
foto: Harvard T.H. Chan School of Public Health

Data actualizare: 13-01-2023 | creare: 13-01-2023 | Vizite: 217
Bibliografie
Healthy eating patterns associated with reduced risk of premature mortality, link: https://www.news-medical.net/news/20230109/Healthy-eating-patterns-associated-with-reduced-risk-of-premature-mortality.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alimentația sănătoasă, cea mai eficientă metodă de protecție împotriva declinului cognitiv
  • Alternarea între o dietă bogată în grăsimi și o dietă echilibrată poate ajuta la controlarea obezității
  • Aplicații care ajută persoanele supraponderale să reziste tentațiilor alimentare
  •