Alterări ale vorbirii ar putea fi primul semn de boală Parkinson

©

Autor:

Alterări ale vorbirii ar putea fi primul semn de boală Parkinson
Boala Parkinson este o afectiune neurodegenerativă cronică care afectează mai mult de 10 milioane de oameni din întreaga lume. Nu există o cură, dar dacă simptomele sunt observate la timp, boala poate fi controlată. Pe măsură ce Boala Parkinson progresează, apar schimbări în discurs, alături de alte simptome.

Un cercetător lituanian de la Universitatea Tehnică din Kaunas (KTU), Rytis Maskeliūnas, împreună cu colegii săi de la Universitatea Lituaniană de Sănătate (LSMU), au încercat să identifice simptomele timpurii ale bolii Parkinson folosind analiza limbajului.

Boala Parkinson este, de obicei, asociată cu pierderea funcției motorii - tremurul mâinilor, rigiditatea musculară sau probleme de echilibru. Potrivit cercetătorilor, pe măsură ce activitatea motorie scade, scade și funcția corzilor vocale, a diafragmei și a plămânilor: "Schimbările în discurs apar adesea chiar mai devreme decât tulburările funcției motorii, motiv pentru care limbajul alterat ar putea fi primul semn al bolii."

Pacienții cu stadiul incipient al bolii Parkinson ar putea vorbi mai încet, monoton, mai puțin expresiv, mai lent și mai fragmentat, dar acest lucru este foarte dificil de observat cu urechea. Pe măsură ce boala progresează, răgușeala, bâlbâiala, pronunția incorectă a cuvintelor și pierderea pauzelor dintre cuvinte pot deveni mai evidente.
Luând în considerare aceste simptome, echipa de cercetători lituanieni a dezvoltat un sistem pentru a detecta boala mai devreme.


"Nu creăm un substitut pentru o examinare obișnuită a pacientului - metoda noastră este proiectată pentru a facilita diagnosticul precoce al bolii și pentru a urmări eficacitatea tratamentului", spune cercetătorul KTU, Maskeliūnas.

Cercetătorii au folosit inteligența artificială (IA) pentru a analiza și evalua semnalele vocale, unde calculele sunt efectuate și diagnosticul este stabilit în câteva secunde, nu ore. Studiul este unic și rezultatele sunt adaptate specificităților limbii lituaniene.

Algoritmul va deveni o aplicație mobilă în viitor

Vorbind despre progresul studiului, Kipras Pribuišis subliniază că acesta a fost efectuat doar pe pacienți deja diagnosticați cu boala Parkinson: "Până acum, abordarea noastră poate distinge boala Parkinson de la persoanele sănătoase prin intermediul unei mostre de vorbire. Algoritmul este, de asemenea, mai precis decât cele propuse anterior."

Într-o cabină izolata fonic, un microfon a fost utilizat pentru a înregistra vorbirea pacienților sănătoși și cei cu Parkinson, iar un algoritm de inteligență artificială "a învățat" din evaluarea acestor înregistrări. Cercetătorii subliniază faptul că algoritmul nu necesită un hardware puternic și ar putea fi transferat într-o aplicație mobilă în viitor.

Data actualizare: 27-01-2023 | creare: 27-01-2023 | Vizite: 290
Bibliografie
A Hybrid U-Lossian Deep Learning Network for Screening and Evaluating Parkinson’s Disease.
Applied Sciences, 2022;
https://www.mdpi.com/2076-3417/12/22/11601
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un test de sânge ar putea depista boala Parkinson cu o precizie de 95%
  • Un dispozitiv electronic detectează moleculele asociate cu bolile Alzheimer și Parkinson
  • Stilul unui pictor poate oferi indicii privind sănătatea sa mintală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum