Tipul și cantitatea bacteriilor orale se corelează cu risc de cancer pulmonar la nefumători

Unul din 4 cazuri de cancer pulmonar apare la persoanele nefumătoare. Totuși, cercetătorii susțin că, la acești indivizi, existența unor factori de risc precum fumatul pasiv, expunerea la radon, aerul poluat sau istoricul familial de cancer pulmonar nu explică în totalitate cifrele.
Se cunoaște că tipul și volumul bacteriilor întâlnite la nivelul cavității bucale se corelează cu un risc crescut de cancer pancreatic, cancer de cap și gât sau cancer de esofag. Acum, oamenii de știință au dorit să afle dacă corelația este valabilă și pentru cancerul pulmonar.
Participanții erau nefumători, fiind monitorizați la fiecare 2-3 ani după intrarea în studiu. De asemenea, s-au luat în calcul informații despre microbiomul cavității bucale, stilul de viață, alimentație, istoricul medical și alți factori de mediu care ar fi putut crește riscul de boală.
În total, 90 dintre femeile incluse în studiu și 24 dintre bărbați au dezvoltat cancer pulmonar în decurs de 7 ani, în medie. Rezultatele au fost comparate cu cele obținute de la 114 nefumători de aceeași vârstă, sex, nivel de educație și istoric familial de cancer, care nu au dezvoltat cancer pulmonar.
În urma comparării celor două grupuri de participanți, s-a observat că microbiomul cavității bucale era diferit. Astfel, riscul crescut de cancer pulmonar părea să se coreleze cu o varietate mai mare de specii bacteriene, precum și cu un volum mai mare din anumite tipuri de specii.
Un volum mai mare de specii Bacteriodetes și Spirochaetes se asocia cu un risc mai scăzut, în timp ce un volum mai mare de specii Firmicutes se corela cu un risc mai crescut.
În ceea ce privește specia Spirochaetes, o cantitate mai mare de Spirochaetia era corelată cu un risc mai scăzut. De asemenea, în interiorul speciei Firmicutes, un volum mai mare de Lactobacillales era asociată cu un risc mai mare.
Studiul este observațional și nu poate stabili o legătură cauză-efect.
Un cercetător de la Universitatea Harvard sugerează într-un editorial că bacteriile orale ar putea determina inflamație cronică, stimula proliferarea celulară, inhiba moartea celulelor, cauza modificări la nivelul ADN-ului sau chiar activarea unor gene canceroase.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 24-12-2020 | creare: 24-12-2020 | Vizite: 553
Bibliografie
Type and abundance of mouth bacteria linked to lung cancer risk in non-smokers: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201214192400.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Brățările fitness sunt recomandate și în monitorizarea pacienților cu cancer în stadiu avansat
- Vârsta epigenetică, un potențial biomarker de diagnostic al cancerului pulmonar?
- Semnele clinice pot informa medicii cu privire la momentul oportun pentru începerea tratamentului agresiv împotriva leucemiei
- Dieta ketogenică - de ajutor pentru persoanele cu cancer cerebral?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cancer la plamani - ce pot sa fac?
- Coxatrosa
- Cancer pulmonar
- Cancer plamani la 25 de ani ?sunt disperat
- Alte tipuri de cancer pe langa cel pulmonar?
- Ce inseamna ICD-O 8041 3
- Alimentatie si tratament in cazul cancerului de san si plaman
- Cancer pulmonar - foarte urgent, va rog mult un raspuns
- Cancer pulmonar?
- Ajutor interpretare CT CAP si TAP la cancer pulmonar! Cat de grav este?