Tipul și cantitatea bacteriilor orale se corelează cu risc de cancer pulmonar la nefumători

©

Autor:

Tipul și cantitatea bacteriilor orale se corelează cu risc de cancer pulmonar la nefumători
Potrivit noilor cercetări, tipul și cantitatea bacteriilor din cavitatea bucală ar putea să se coreleze cu risc de cancer pulmonar la nefumători. Rezultatele au fost publicate în revista Thorax.
Unul din 4 cazuri de cancer pulmonar apare la persoanele nefumătoare. Totuși, cercetătorii susțin că, la acești indivizi, existența unor factori de risc precum fumatul pasiv, expunerea la radon, aerul poluat sau istoricul familial de cancer pulmonar nu explică în totalitate cifrele.

Se cunoaște că tipul și volumul bacteriilor întâlnite la nivelul cavității bucale se corelează cu un risc crescut de cancer pancreatic, cancer de cap și gât sau cancer de esofag. Acum, oamenii de știință au dorit să afle dacă corelația este valabilă și pentru cancerul pulmonar.

Participanții erau nefumători, fiind monitorizați la fiecare 2-3 ani după intrarea în studiu. De asemenea, s-au luat în calcul informații despre microbiomul cavității bucale, stilul de viață, alimentație, istoricul medical și alți factori de mediu care ar fi putut crește riscul de boală.

În total, 90 dintre femeile incluse în studiu și 24 dintre bărbați au dezvoltat cancer pulmonar în decurs de 7 ani, în medie. Rezultatele au fost comparate cu cele obținute de la 114 nefumători de aceeași vârstă, sex, nivel de educație și istoric familial de cancer, care nu au dezvoltat cancer pulmonar.

În urma comparării celor două grupuri de participanți, s-a observat că microbiomul cavității bucale era diferit. Astfel, riscul crescut de cancer pulmonar părea să se coreleze cu o varietate mai mare de specii bacteriene, precum și cu un volum mai mare din anumite tipuri de specii.

Un volum mai mare de specii Bacteriodetes și Spirochaetes se asocia cu un risc mai scăzut, în timp ce un volum mai mare de specii Firmicutes se corela cu un risc mai crescut.

În ceea ce privește specia Spirochaetes, o cantitate mai mare de Spirochaetia era corelată cu un risc mai scăzut. De asemenea, în interiorul speciei Firmicutes, un volum mai mare de Lactobacillales era asociată cu un risc mai mare.

Studiul este observațional și nu poate stabili o legătură cauză-efect.

Un cercetător de la Universitatea Harvard sugerează într-un editorial că bacteriile orale ar putea determina inflamație cronică, stimula proliferarea celulară, inhiba moartea celulelor, cauza modificări la nivelul ADN-ului sau chiar activarea unor gene canceroase.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 24-12-2020 | creare: 24-12-2020 | Vizite: 553
Bibliografie
Type and abundance of mouth bacteria linked to lung cancer risk in non-smokers: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201214192400.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă combinație de medicamente pentru cancerul pulmonar
  • Creșterea tumorilor pulmonare încetinită la jumătate cu o nouă abordare
  • Riscul de cancer pulmonar scade semnificativ după 5 ani de la întreruperea fumatului
  •