Antrenament aerobic, de rezistență sau combinat și profil de risc cardiovascular la adulții supraponderali sau obezi

©

Autor:

Antrenament aerobic, de rezistență sau combinat și profil de risc cardiovascular la adulții supraponderali sau obezi
Studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea Statului Iowa, publicat în European Heart Journal, abordează o lacună importantă în cercetarea comparativă a efectelor exercițiilor aerobice și de rezistență asupra sănătății cardiovasculare. Având în vedere prevalența bolilor cardiovasculare în SUA, studiul explorează modalități eficiente de reducere a riscurilor, în special pentru persoanele supraponderale sau obeze.
Cercetarea a implicat 406 participanți supraponderali sau obezi, cu vârste între 35 și 70 de ani, care au fost repartizați în patru grupuri diferite: un grup fără exerciții, un grup cu exerciții aerobice, un grup cu exerciții de rezistență și un grup cu o combinație de exerciții aerobice și de rezistență. Participanții au fost supravegheați pe parcursul unui an, efectuând exerciții personalizate de trei ori pe săptămână.

Principalele constatări ale studiului arată că o combinație de exerciții aerobice și de rezistență este la fel de eficientă în reducerea riscului de boli cardiovasculare ca și regimurile bazate exclusiv pe exerciții aerobice. Interesant este că exercițiile de rezistență efectuate singure nu au avut aceleași beneficii cardiovasculare. Studiul subliniază, de asemenea, avantajele unui program de exerciții variat, care poate fi mai atractiv pentru persoanele care caută diversitate sau care au restricții fizice, cum ar fi durerea articulară.

În plus, cercetarea a arătat că toate grupurile de exerciții au înregistrat o scădere semnificativă a procentului de grăsime corporală comparativ cu grupul de control. Aceasta sugerează o legătură directă între reducerea grăsimii corporale și scăderea riscului de boli cardiovasculare.

Cercetătorii au oferit, de asemenea, îndrumări practice, subliniind că recomandările curente privind activitatea fizică – care includ exerciții aerobice și de rezistență – sunt susținute de rezultatele studiului. Cu toate acestea, ei intenționează să continue cercetarea pentru a determina „doza corectă” de exerciții de rezistență pentru maximizarea beneficiilor de sănătate.

sursa: Science Daily
foto: Original by Feodora - stock.adobe.com

Data actualizare: 22-01-2024 | creare: 22-01-2024 | Vizite: 257
Bibliografie
New research finds half-cardio, half-strength training reduces cardiovascular disease risks, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/01/240117143646.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antrenament pentru forță versus anduranță versus creșterea masei musculare
  • Antrenamentul de rezistență, aproape obligatoriu pentru o îmbătrânire sănătoasă
  • Efortul aerob vs efortul anaerob - comparații și explicații
  •