Asocierea dintre consumul de pește mic și mortalitatea de orice cauză în rândul japonezilor

©

Autor:

Asocierea dintre consumul de pește mic și mortalitatea de orice cauză în rândul japonezilor
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Nagoya University Graduate School of Medicine din Japonia a evidențiat beneficiile consumului de pești mici, consumați întregi, în reducerea mortalității generale și a mortalității cauzate de cancer la femeile japoneze. Publicat în revista Public Health Nutrition, studiul condus de Dr. Chinatsu Kasahara, împreună cu profesorul asociat Takashi Tamura și profesorul Kenji Wakai, subliniază potențialele beneficii ale consumului obișnuit de pești mici, cum ar fi peștele de momeală, capelinul atlantic, Spirinchus lanceolatus și sardinele mici uscate, care sunt bogați în micronutrienți precum calciu și vitamina A.
Cercetarea a inclus 80.802 participanți (34.555 bărbați și 46.247 femei) cu vârste între 35 și 69 de ani, din întreaga Japonie. Frecvența consumului de pești mici a fost evaluată prin chestionare de frecvență alimentară la începutul studiului, iar participanții au fost monitorizați pentru o perioadă medie de nouă ani. În timpul acestei perioade, au fost înregistrate 2.482 de decese, dintre care aproximativ 60% (1.495 de decese) au fost legate de cancer.

Rezultatele au arătat o reducere semnificativă a mortalității generale și a mortalității cauzate de cancer la femeile care consumau frecvent pești mici. Comparativ cu femeile care consumau rar pești mici, cele care îi consumau de 1-3 ori pe lună, de 1-2 ori pe săptămână sau de 3 ori sau mai mult pe săptămână aveau un risc redus de mortalitate generală (0,68, 0,72, respectiv 0,69) și de mortalitate prin cancer (0,72, 0,71, respectiv 0,64).

După ajustarea pentru factori care ar putea afecta riscul de mortalitate, cum ar fi vârsta, obiceiurile de fumat și de consum alcool, indicele de masă corporală și consumul de diverse nutrienți și alimente, cercetătorii au constatat că femeile care consumau frecvent pești mici aveau o probabilitate mai mică de a muri din orice cauză. Aceste descoperiri sugerează că includerea peștilor mici în dieta zilnică ar putea fi o strategie simplă, dar eficientă, de reducere a riscului de mortalitate la femei.

Tendințele riscului de mortalitate generală și prin cancer la bărbați a fost similar cu cel la femei, deși nu a fost statistic semnificativ. Motivele pentru lipsa de semnificație statistică la bărbați rămân neclare, dar cercetătorii presupun că numărul limitat de subiecți masculini sau alți factori nemăsurați în studiu ar putea juca un rol. Cercetătorii au menționat că diferențele în tipurile de cancer care cauzează mortalitatea prin cancer între sexe ar putea fi legate de o asociere specifică sexului.

Deși este necesară cercetarea suplimentară în alte populații și o înțelegere mai profundă a mecanismelor implicate, rezultatele sunt promițătoare. Studiul adaugă la corpul tot mai mare de dovezi care susțin beneficiile pentru sănătate ale practicilor dietetice ce includ consumul de pești mici întregi, subliniind importanța acestor alimente bogate în nutrienți în dietele oamenilor.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 10-07-2024 | creare: 10-07-2024 | Vizite: 125
Bibliografie
Eating small fish whole can prolong life expectancy, a Japanese study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/06/240613140810.htm

Image by Irenna_____ on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de pește pentru prevenția bolii Parkinson
  • Asociația Americană a Inimii recomandă 2 porții de pește pe săptămână pentru sănătatea cardiovasculară
  • De ce este important sa mananci pește
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum