Bolile cu transmitere sexuala

©

Autor: Redacția ROmedic

Clasificare si abordare generala a BTS

Bolile cu transmitere sexuala pot fi clasificate functie de etiologia acestora, sau functie de manifestarile clinice majore. In principal, BTS sunt generate de doua tipuri de agenti patogeni: bacterii si virusuri, dar si de protozoare, paraziti sau fungi. Calea de transmitere este reprezentata de contactul sexual cu un partener infectat (simptomatic sau asimptomatic); exista si situatii de trasmitere prin contact non-sexual (prin leziuni ale pielii, obiecte taietoare contaminate).

 

Transmiterea sexuala a infectiilor este foarte importanta din punct de vedere clinic si epidemiologic (depistarea indivizilor sursa si tratarea acestora pentru a impiedica o noua transmitere a bolii).


Imbolnavirea prin BTS, denota un comportament sexual riscant. O boala cu transmitere sexula, curabila, se poate asocia in unele cazuri cu infectii mult mai grave. Tansmiterea infectiei prin obiecte contaminate, alimente de uz comun, intepaturi de tantari (vectori) sau contact fizic obisnuit, apare in foarte putine cazuri. Pentru ca imbolnavirea sa se produca, unul dintre cei doi parteneri trebuie sa fie infectat. Descoperirea tardiva a unor cazuri de BTS se poate datora manifestarilor subclinice de boala; de aceea, analiza atenta a istoricului vietii sexuale poate conduce la aprecierea corecta a riscului de imbolnavire.

 

Intreruperea vietii sexuale si prezentarea la medic, se face de obicei atunci cand infectia devine zgomotoasa din punct de vedere clinic (secretii vaginale si uretrale, leziuni vizibile, adenopatie satelita sau dureri). Astfel, prelungirea perioadei asimptomatice a bolii, favorizeaza transmiterea infectiilor catre partenerul sanatos. Toti partenerii sexuali trebuiesc examinati, investigati si tratati. Pe langa tratamentul medicamentos, unele cazuri de imbolnaviri necesita si consiliere psihologica (infectia HIV/SIDA).


Indivii nou depistati cu BTS, au in antecedentele recente un contact-sursa de la care au receptat boala sau pot avea un contact secundar, de expunere = de raspandire. Tratarea contactului sursa, previne raspandirea mai departe a bolii, iar tratarea contactului recent expus (partenerul stabil), previne dezvoltarea unor complicatii (boala inflamatorie pelvina), precum si persistenta bolii in cadrul aceluiasi cuplu (prin reinfectie).

 

BTS de origine virala sunt mult mai grave, deoarece infectia dureaza toata viata, unele dintre boli fiind incurabile. Prevenirea raspnadirii infectiei este deosebit de importanta; in acest caz, se vor evita contactele sexuale neprotejate ale individului infectat; exceptia o constituie hepatita virala B, care poate fi combatuta prin vaccinarea partenerului.


BTS afecteaza mai ales femeile si copii. Cel mai frecvent aceste boli sunt transmise de la barbati la femei si pot conduce la aparitia unor complicatii grave. De exemplu, infectia cu HPV poate fi urmata de aparitia cancerului de col uterin. De asemenea, datorita particularitatilor anatomice ale aparatului genital, femeile sunt expuse mai usor infectiilor genitale si urinare. Diagnosticarea unei femei bolnava de BTS este adesea intarziata datorita manifestarilor minore sau cu aspect atipic si sublcinic, ale bolii. Descoperirea BTS prin investigatii clinice si de laborator, este mai dificila la femei decat la barbati. Cauza principala de deces in randul femeilor afectate de BTS, o reprezinta infectia HIV, urmata de cancerul de col uterin si hepatita virala. Prevenirea BTS joaca un rol principal in scaderea morbiditatii si mortalitatii la femeile active sexual.

 

Libertinajul, promiscuitatea, nivelul de trai scazut, favorizeaza propagarea rapida intr-o populatie a bolilor cu transmitere sexuala. Cele mai multe cazuri de imbolnavire sunt sesizate in randul tinerilor necasatoriti, cu un nivel socio-economic scazut, ce locuiesc la oras. Insa, datorita lipsei de educatie si a accesului defectuos la informatie, prevalenta BTS este crescuta si in zonele rurale. Comunitatile in care se practica prostitutia si consumul de droguri injectabile, sunt afectate mai ales de BTS de etiologie bacteriana (sifilis, gonoree); sursele infectante sunt greu de accesat si tratat, iar aceste persoane isi continua viata sexuala chiar si atunci cand boala este manifesta din punct de vedere clinic (leziuni, durere, scurgeri vaginale).


Infectia prin contact sexual, cu virusul HPV, este incurabila si se poate raspandi rapid chiar si in grupurile populationale cu risc scazut.

 

Un factor de semenea important in raspandirea BTS, il reprezinta frecventa cu care un indivit isi schimba partenerii sexuali. Raspandirea unui agent patogen (generator de BTS) depinde de rata expunerii la infectie, de eficienta transmiterii in timpul contactului si de perioada in care cel infectat este la randul sau, sursa de infectie. Chiar daca rata de schimbare a partenerului nu este mare, eficienta transmiterii unor boli, poate conduce la aparitia epidemiilor. Pentru bolile care au o eficienta mica de transmitere (infectia HIV) este nevoie de o rata mare de schimbare a partenerilor sexuali, pentru a conduce la aparitia unor epidemii.


Utilizarea prezervativelor (metoda contraceptiva de bariera), scade eficienta transmiterii unor boli; depistarea si tratarea precoce a BTS, contribuie la scaderea duratei infectivitatii, iar informarea si educatia privind comportamentul sexual, contribuie la scaderea ratei schimbarii partenerilor de cuplu.


Data actualizare: 28-01-2012 | creare: 05-02-2009 | Vizite: 27959
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bolile cu transmitere sexuală la vârstnici - o povară pentru sistemele de sănătate
  •