Chiar și un consum mic de alcool în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea bebelușului

©

Autor:

Chiar și un consum mic de alcool în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea bebelușului
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea New Mexico (UNM), chiar și consumul de alcool la niveluri scăzute până la moderate în timpul sarcinii, poate contribui la schimbări subtile în dezvoltarea prenatală a bebelușilor, inclusiv o lungime mai mică la naștere și o durată mai scurtă a gestației. Studiul, condus de Dr. Ludmila Bakhireva, a observat de asemenea diferențe legate de sex în efectele consumului de alcool în timpul sarcinii asupra dezvoltării fătului.
Analizele exploratorii au indicat că efectul asupra vârstei gestaționale a fost mai pronunțat la bebelușii de sex masculin, în timp ce pentru lungimea la naștere efectul a fost mai puternic la femele. Aceste efecte trebuie interpretate cu precauție datorită puterii statistice limitate a studiului pentru analize specifice sexului și provocărilor de a lua în considerare alți factori contribuitori.

Studiul a raportat rezultatele a trei studii prospective desfășurate la UNM pe parcursul a 10 ani, care au urmărit 281 de participanți, majoritatea recrutați în al doilea trimestru de sarcină și apoi urmăriți împreună cu copiii lor pentru o perioadă ulterioară.

Deși există multe cercetări despre efectele prenatale ale consumului intens de alcool, studiul s-a concentrat în mod specific pe expunerea la alcool moderată, deoarece este mult mai prevalentă. Sarcina timpurie este o perioadă critică pentru formarea organelor în făt, fiind o fereastră de vulnerabilitate particulară pentru expunerea la alcool.

Majoritatea participanților și-au redus semnificativ consumul de alcool sau au încetat complet odată ce au aflat că sunt însărcinate. Cu toate acestea, chiar și cu alcool redus, au fost observate unele deficite atât la bebelușii de sex masculin, cât și la cei de sex feminin.

Bakhireva subliniază necesitatea unor studii mai ample, care să combine eșantioane din întreaga țară, pentru a replica descoperirile și a examina mai detaliat efectele specifice sexului. Ea este investigatorul principal al studiului HEALthy Brain and Child Development la UNM, parte a unei inițiative naționale care va recruta 7.500 de perechi părinte-copil și îi va urmări timp de până la 10 ani.

Studiul subliniază mesajul Institutului Național de Abuz de Alcool și Alcoolism – că niciun nivel de consum de alcool în timpul sarcinii nu este sigur, evidențiind că chiar și consumul moderat de alcool poate avea efecte negative. Este important să se adreseze consumul de alcool fără stigmatul adesea asociat cu acesta, dar, în general, încurajarea abținerii de la alcool în timpul sarcinii va maximiza rezultatele pozitive de sănătate și dezvoltare pentru copii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 03-04-2024 | creare: 03-04-2024 | Vizite: 117
Bibliografie
Even moderate alcohol use by pregnant patients may affect babies' prenatal development, link: https://www.news-medical.net/news/20240402/Even-moderate-alcohol-use-by-pregnant-patients-may-affect-babies-prenatal-development.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • E voie să bei alcool în timpul sarcinii?
  • Pot să beau alcool dacă iau medicamente?
  • Alcoolul, femeile și disponibilitatea sexuală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum