Consumul de cafea și anxietatea

©

Autor:

Consumul de cafea și anxietatea
Ești o persoană anxioasă și nu îți poți începe ziua fără cafea? Poți bea cafea? Intensifică sau reduce aceasta stările de anxietate?
Cofeina ajută la eliberarea cerebrală a dopaminei (adică a compusului chimic ce conferă o stare de bine) în zona creierului, importantă pentru reglarea dispoziției. De asemenea, ajută la depozitarea dopaminei în amigdală, o regiune a creierului importantă pentru reglarea anxietății. De obicei, dopamina este scazută la persoanele cu anxietate și depresie. Deoarece cofeina ajută la creșterea nivelului de dopamină, îmbunătățește dispoziția și reduce stările anxioase. 

Anxietatea este o tulburare destul de serioasă ce afectează nu doar mental, ci și fizic. Cafeaua poate duce la creșterea ritmului cardiac; nu produce ea în sine anxietate, dar dacă simptomele anxioase sunt prezente, se pot intensifica.

Citește mai multe despre efectele consumului de cafea.
În timp ce cofeina poate fi utilă pentru unele persoane cu anxietate, în cazul altor persoane poate intensifica anxietatea și poate favoriza apariția atacurilor de panică. Pe termen scurt poate îmbunătăți starea de bine, poate intensifica energia, băutul cafelei poate fi o rutină plăcută care atrage după sine efecte pozitive.

Moderația este cheia, iar în cazul stărilor de anxietate sau nervozitate se recomandă de obicei reducerea aportului de cofeină. Fiecare persoană răspunde la cafeină în mod diferit.

Consumul de cafea pe termen lung poate duce în continuare la stări de burn-out la persoanele care se confruntă deja cu stări de epuizare. Efectele depind de  fiecare individ în parte, de cum tolerează fiecare organism cofeina.

Pot exista și alte efecte secundare negative date de consumul excesiv de cafeină, cum ar fi fluctuațiile nivelului zahărului din sânge, care poate favoriza anxietatea și insomnia

Data actualizare: 27-04-2018 | creare: 27-04-2018 | Vizite: 4310
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cafea și ceai ajută la prevenirea diabetului de tip II
  • Consumul de cafea este determinat genetic, sugerează un studiu
  • Cafeaua decofeinizată ar putea ajuta la sănătatea ficatului
  •  
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.