Cum reduc acizii grași Omega-3 inflamațiile?

©

Autor:

Cum reduc acizii grași Omega-3 inflamațiile?
Pentru o lungă perioadă de timp, s-a considerat că acizii grași Omega-3, pe care îi asimilam în primul rând din consumul de pește, sunt benefici pentru sănătate. Numeroase studii au arătat că aportul crescut al acestora este asociat cu un risc scăzut de apariție a anumitor boli și că au efecte antiinflamatorii, ajutând la încetinirea evoluției unor boli precum cancerul, boala Alzheimer sau scleroza multiplă.

Cercetătorii de la Universitatea Norwegiană de Științe și Tehnologie (NTNU) au găsit noi dovezi despre modul în care acizii grași Omega-3 pot reduce reacțiile inflamatorii din organism.

Efecte puțin cunoscute

Deși au fost publicate numeroase studii clinice, nu este cunoscut în totalitate modul în care acizii grași Omega-3 influențează celulele și dacă aceste efecte variază de la o persoană la alta sau dacă mecanismul lor de acțiune diferă în funcție de țesuturi și celule. Un lucru este cert: acizii grași Omega-3 pot diminua reacțiile inflamatorii. Aceste reacții sunt foarte importante în combaterea infecțiilor, dar pot deveni dăunătoare în condițiile în care sunt activate prea puternic sau în absența bacteriilor și a virusurilor, cum este situația transplantului de organe sau a bolilor autoimune.

Macrofagele
, celule imune care se găsesc în toate țesuturile și organele, joacă un rol important în coordonarea reacțiilor inflamatorii din organism și monitorizează tot ce se întâmplă în țesuturi. Aceste celule convertesc informațiile obținute prin intermediul receptorilor de la suprafața lor în secreția diferitor substanțe hormonale care controlează reacțiile inflamatorii.

Inflamațiile pot fi dăunătoare

Macrofagele pot influența mai mult sau mai puțin reacțiile inflamatorii, în funcție de procesele specifice macrofagelor.
Autofagia este un astfel de proces caracteristic macrofagelor, esențial pentru degradarea proteinelor disfuncționale sau inutile și a altor componente ale celulelor. Autofagia are loc constant în toate celulele și se intensifică atunci când acestea nu sunt hrănite sau sunt lezate. A fost emisă ipoteza că acizii grași Omega-3 pot contribui la reducerea reacțiilor inflamatorii prin accelerarea procesului de autofagie. Dacă este așa, s-a presupus că acest efect ar putea schimba transformarea semnalului în macrofage, iar ca rezultat ar suprima activarea reacțiilor inflamatorii.

Activează procesul de auto-curățare

Studiind macrofagele izolate de la șoareci și oameni, s-a observat că acizii grași Omega-3 activează autofagia și afectează în mod special unele proteine care transformă semnalele venite din mediul înconjurător. Mai mult decât atât, s-a observat că acizii grași Omega-3 au redus mai multe mecanisme inflamatorii la nivelul macrofagelor, în special ceea ce este cunoscut ca răspunsul interferonului de tip 1.

Factorul CXLC-10, pe care macrofagele îl secretă ca parte a răspunsului interferonului, a fost factorul cu nivelul cel mai clar redus după administrarea de acizi grași Omega-3 în celule.
Apoi au fost examinate probele de sânge ale unor pacienți cu transplant cardiac, în cazul cărora s-a constatat că acizii grași Omega-3 au redus nivelul CXCL-10.

Rezultatele acestui studiu, publicate în jurnalul Autophagy, arată faptul că suplimentele de Omega-3 pot fi benefice la pacienții care prezintă afecțiuni produse sau agravate de un răspuns puternic la interferon și CXCL-10.

Cercetătorii speră că aceste rezultate vor fi benefice în viitor pacienților cu diferite forme de cancer, boală Alzheimer sau icter.

Sursa: NeuroscienceNews

Data actualizare: 09-08-2019 | creare: 13-09-2017 | Vizite: 2126
Bibliografie
Understanding How Omega 3 Dampens Inflammatory Reactions, link: https://neurosciencenews.com/inflammation-response-omega-3-7369/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Beneficiile acizilor grași Omega-3 și -6 asupra abilităților de citire la copii
  • Omega-3 ar putea opri unul dintre factorii declanșatori ai lupusului
  • Suplimentele de Omega-3 în timpul sarcinii ar putea reduce riscul de astm la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum