Dermografism

Dermografism
Termenul dermografism inseamna literar scriere pe piele. Trasarea ferma a unor linii pe piele cu un obiect bont produce initial linii rosii (dilatare capilara) urmata de o tumefiere cu eritem extins (dilatatie arteriolara) si formarea unui edem linear (transudarea de fluid) denumita raspunsul triplu al lui Lewis.

Un raspuns exagerat la aceasta tendinta de tumefiere se observa la aproximativ 2-5% din populatie si este denumita dermografism. La o minoritate dintre persoane este acompaniata de prurit (dermografism simptomatic).

Dermografismul este cea mai comuna forma de urticarie fizica si poate aparea alaturi de alte forme de urticarie. Incidenta crescuta a fost raportata in sarcina, mai ales in semestrul al doilea, la debutul menopauzei, la copiii atopici si la pacientii cu boala Bechcet.

Dermografismul simplu este cea mai comuna varianta, iar pacientii cu aceasta forma sunt asimptomatici. Totusi alte forme sunt asociate cu prurit afectind semnificativ calitatea vietii pacientului. Cei mai multi pacienti cu dermografism sunt sanatosi. S-a descris o asociere cu boala tiroidiana la unii pacienti, dar inca controversata.

Pacientii cu dermografism simplu sunt asimptomatici si nu necesita terapie. Recunoasterea problemei, evitarea factorilor fizici precipitanti sunt metode importante in terapia medicala. La persoanele simptomatice se folosesc antihistaminicele H1 ca agenti preferati. S-au mai folosit cu succes si fototerapia cu UV-B alaturi de psoralen.

Istoricul natural de dermografism simptomatic este impredictibil. Poate dura luni sau ani sau poate fi prezent intermitent. La multi pacienti conditia se amelioreaza gradat si se vindeca dupa citiva ani. Dermografismul simptomatic pare a avea cea mai buna evolutie dintre toate urticariile cronice cu vindecare la 5 ani de 36% si la 10 ani de 51%.

Patogenie si cauze

Mecanismul exact al dermografismului ramine incert. Trauma poate elibera un antigen care sa interactioneze cu imunoglobulina E a mastocitelor care va elibera mediatori ai inflamatiei, in particular histamina in tesuturi. Aceasta determina vasodilatatia vaselor mici permitind fluidului sa se acumuleze in piele. Alti mediatori posibil implicati sunt leucotrienele, heparina, bradikinina, kalikreina si substanta P.

Dermografismul simptomatic poate fi declansat de medicamente: penicilina, muscatura de insecte, Helicobacter pylori sau o infestare: scabia, Fasciola hepatica. Dermografismul simptomatic congenital a fost descris ca primul semn al mastocitozei sistemice. Aproximativ 75% dintre pacientii cu sindrom hipereozinofilic, care prezinta implicare multisistemica si mortalitate ridicata au dermografism. Factorii psihologici si un istoric de stres au fost implicate ca factori declansatori la 30% dintre pacienti.

Semne si simptome 

Dermografismul poate aparea la persoane de orice virsta, dar este mai frecvent la adultii tineri. Maximul de incidenta este in decada a doua si a treia de viata. Tumefierea se dezvolta de obicei la 5-10 minute de la atingerea pielii si persista pentru 15-30 de minute. Se pot dezvolta edeme gigantice daca dermografismul este profund.
Formele intermediare si tardive ale dermografismului sunt de asemenea descrise. Acestea se dezvolta mai lent si pot tine citeva ore pina la zile. La pacientii cu dermografism simptomatic eruptia pielii este asociata cu prurit care este mai sever noaptea. Simptomele pot fi agravate de caldura - bai calde, presiunea minora (frecarea, scarpinarea sau stergerea cu prosopul), exerciti, stres si emotii.

Examenul fizic

Pruritul si edemul pot afecta toate suprafetele corpului, dar scalpul si zona genitala sunt mai rar implicate. A fost raportata vulvodinia si dispareunia la pacientele cu dermografism simptomatic.

Formele rare de dermatografism includ urmatoarele:
  • dermografismul rosu - frecarea repetata induce aparitia de papule mici, punctate mai proeminente pe trunchi decit pe membre, este asociata cu dermatita seboreica
  • dermografismul folicular - se caracterizeaza de papule urticariene, discrete, tranzitorii, foliculare care apar pe un fond eritematos
  • dermografismul colinergic este caracterizat de aparitia unei linii edemetoase punctate eritematoase similara cu urticaria colinergica
  • dermografismul tardiv - la 3-8 ore dupa raspunsul dermografic imediat apare in acelasi loc un edem profund, pruriginos care persista pentru 48 de ore; aceasta forma este recalcitranta la terapia conventionala si este asociata cu urticaria presionala
  • dermografismul precipitat de frig
  • dermografismul indus de exercitii
  • dermografismul familial cu model autosomal dominant.

Dermografismul simplu este cea mai comuna varianta, iar pacientii cu aceasta forma sunt asimptomatici. Totusi alte forme sunt asociate cu prurit afectind semnificativ calitatea vietii pacientului. Cei mai multi pacienti cu dermografism sunt sanatosi. S-a descris o asociare cu boala tiroidiana la unii pacienti dar inca controversata.

Diagnostic

Studii de laborator:
  • rezultatele testelor hematologice si biochimice sunt normale
  • la unii pacienti nivelul sanguin de histamina este ridicat dupa frecarea experimentala.

Diagnosticul diferential
se face cu urmatoarele afectiuni: mastocitoza, urticaria cronica, urticaria pigmentosa, dermografismul alb, negru si galben.

Tratament

Pacientii cu dermografism simplu sunt asimptomatici si nu necesita terapie. Recunoasterea problemei, evitarea factorilor fizici precipitanti, reducerea stresului si a anxietatii sunt metode importante medicale. De asemenea scarpinatul pielii uscate poate fi redus prin aplicarea de emoliente.

Antihistaminicele H1
sunt agentii preferati. Exemple: cetirizine, loratadine, desloratadine, acrivastine, fexofenadine, hidroxizine. La unii pacienti pot fi necesare mai multe antihistaminice sau o combinatie. Antihistaminele sedative cum este hidroxizina este eficienta. Tratamentul regulat poate fi necesar pentru citeva luni. Adaugarea de antagonisti ai receptorului H2 pare a avea un raspuns simptomatic slab, desi unele studii au aratat reducerea edemelor. Urticaria fizica este de obicei neresponsiva la corticosteroizii sistemici.

Fototerapia cu UV-B de banda scurta si psoralen oral prul UV-A au fost folosite ca tratamente pentru dermografismul simptomatic. Ameliorarea subiectiva a pruritului si edemelor si reducerea obiectiva a edemelor sunt aparente. Totusi ameliorarea este de scurta durata iar cei mai multi pacienti au recaderi in 2-3 luni de la terminarea fototerapiei.

Prognostic

Istoricul natural al dermografismului simptomatic este impredictibil. Poate dura luni sau ani, sau poate fi prezent intermitent. La multi pacienti conditia se amelioreaza dradat si se vindeca dupa citiva ani. Dermografismul simptomatic pare a avea cea mai buna evolutie dintre toate urticariile cronice cu vindecare la 5 ani de 36% si la 10 ani de 51%.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vergeturile
  • Foliculita în urma epilării
  • Acupunctura ar putea trata afecțiunile dermatologice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum