Dieta cu conţinut crescut de fibre ajută pacienţii cu melanom să răspundă mai bine la imunoterapie

©

Autor:

Dieta cu conţinut crescut de fibre ajută pacienţii cu melanom să răspundă mai bine la imunoterapie

Potrivit unui amplu studiu, mulţi pacienţi cu melanom ce urmează cure de imunoterapie par să răspundă mai bine la acest tratament dacă în dietă li se adaugă alimente cu conţinut crescut de fibre. Condus de Universitatea din Texas şi Institutul Naţional de Sănătate, studiul a apărut recent în Science.
Melanomul e al 5 lea cel mai frecvent tip de cancer. E considerat agresiv şi ucide prin metastazele sale în organe precum ficat, plămâni, creier.

Cercetarea de faţă explorează tehnica terapeutică numită blocada punctelor de control imune (ICB) care a revoluţionat tratamentului melanomului şi cancerelor în general. E vorba de medicamente ce inhibă proteine numite puncte de control (checkpoints) produse de anumite celule imune (limfocitele T) sau de celule canceroase. Acestea „ţin în frâu” sistemul imun, ceea ce înseamnă câteodată că împiedică limfocitele T să distrugă celulele canceroase.

Când punctele de control sunt inhibate, limfocitele pot lupta mai bine cu cancerul. Dr. Morgun afirmă:” Influenţa microbiomului intestinal asupra terapiei a fost demonstrată în numeroase studii pe modele animale, dar şi pe cohorte de pacienţi. E de fapt o comunitate uriaşă, de aproximativ 10.000 de miliarde de bacterii din peste 1000 specii diferite.

Studiul lui Morgun a urmărit sute de pacienţi cu melanom şi obiceiurile lor alimentare, microbiomul intestinal, utilizarea probioticelor, simptomele bolii şi răspunsul la tratament. Majoritatea au primit terapia anti-PD1 (cu proteină anti-moarte celulară programată), o formă de ICB. S-a observat non-progresia bolii la subiecţii ce primeau diete bogate în fibre şi nu luau probiotice.

S-a folosit şi un model animal în paralel iar rezultatele au fost similare. Ca să investigheze mai bine microbiomul, înaintea acestui studiu dr. Morgun a pus la punct un program de modelare numit transkingdom network analysis. Acesta integrează date multiple de metabolomică, metagenomică, proteomică, lipidomică, etc ca să observe modul în care diferite interacţiuni între bacteriile microbiomului influenţează anumite funcţii ale gazdei. Programul a arătat numeroase tipuri de bacterii s-au dezvoltat pe fondul acestei diete, în mod special cele din familia Ruminococaceae.

„În viitor sunt necesare studii în dublu-orb pentru a stabili dacă e necesară o dietă specifică, ţintită de la începutul terapiei ICB. Prin acest studiu am demonstrat că probioticele din comerţ pot fi dăunătoare pentru pacientul cu melanom. Este nevoie de o cercetare amănunţită pentru a determina care dintre probiotice ar putea totuşi fi benefice.” afirmă dr. Morgun.

sursa: News Medical


Data actualizare: 01-01-2022 | creare: 01-01-2022 | Vizite: 1258
Bibliografie
High-fiber diet helps melanoma patients to respond better to immunotherapy, link :https://www.news-medical.net/news/20211224/High-fiber-diet-helps-melanoma-patients-to-respond-better-to-immunotherapy.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • Paradoxul utilizării cremelor solare
  • Un nou medicament ar putea reduce răspândirea melanomului cu până la 90%
  •