Există o regiune a creierului responsabilă cu motivația de a face sport, arată un studiu
Autor: Redacția ROmedic

Deși cunoaștem numeroasele beneficii ale activității fizice pentru organism, ne lipsește adesea motivația necesară unei rutine constante.
Un studiu recent ar putea să schimbe datele problemei: cercetătorii de la Seattle Children's Research Institute au descoperit o regiune cerebrală care controlează motivația unei persoane de a face mișcare și a participa la activități care oferă un sentiment de satisfacție.
În cercetarea reralizată pe șoareci, s-a observat că o regiune minusculă din creier – habenula- controlează dorința de a face mișcare; structura habenulei din creierul șoarecilor este similară cu cea din creierul uman, astfel că cel mai probabil, tiparul se aplică întocmai și în cazul oamenilor.
Studiul, publicat în Journal of Neuroscience a folosit două grupe de șoareci: în cazul uneia, cercetătorii au modificat genetic creierul, blocând semnalele transmise în mod normal de habenula.
Grupa asupra căreia nu se intervenise genetic era activă, în timp a doua s-a dovedit apatică și sedentară, deși era capabilă din punct de vedere fizic să facă mișcare.
Oamenii de știință menționează că activitatea fizică este una din cele mai eficiente terapii pentru depresie, astfel că identificarea „butonului” ce activează motivația de a face sport ar putea sprijini elaborarea unor programe eficiente în tratarea acestei afecțiuni.
Sursa: Journal of Neuroscience, citat de Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum