Flatulența și butiratul: lupta pentru aceleași resurse celulare

©

Autor:

Flatulența și butiratul: lupta pentru aceleași resurse celulare
Consumul alimentelor bogate în fibre ce nu pot fi digerate de stomac poate avea un efect secundar deranjant: flatulența mirositoare. Considerată o modalitate prin care corpurile gestionează starea de bine, flatulența descrie expulzarea gazelor nocive din organism. În urma flatulenței se elimină hidrogen sulfurat, un compus chimic ce poate fi mortal, dacă este inhalat în doze mari. Sulfura de hidrogen este un gaz considerat periculos, utilizat în multe domenii industriale, unul dintre numeroase produse secundare ale proceselor chimice microbiene ce se produc în organismul uman și care necesită detoxifiere. În mod normal, cele mai mari acumulări ale compușilor chimici nocivi ce necesită detoxifierea au loc la nivelul colonului.

Colonul, comparativ cu alte organe sau țesuturi din organismul uman, este expus la concentrații mult mai mari de de hidrogen sulfurat. Tocmai din acest motiv, colonul prioritizează detoxifierea gazelor, în detrimentul consumului energetic. Conform unei cercetări realizate de către oameni de știință de la Universitatea de Medicină din Michigan, procesele care concurează pentru aceleași resurse celulare, respectiv eliminarea hidrogenului sulfurat prin flatulență și utilizarea butiratului ar putea fi menținute sub control în interiorul colonului.

Butiratul, substanța chimică obținută în urma fermentării resturilor de fibre insolubile din dietă, ajută colonul să elimine gazele din organism. Celulele care căptușesc colonul folosesc butiratul pentru energie și pentru reducerea inflamațiilor. Pentru producerea de energie este folosită enzima catenă acil-CoA dehidrogenază (ACADS), ce folosește la rândul său coenzima CoQ10, compus prezent în mod natural în organism. Cercetătorii au descoperit că enzima ACADS conține o coenzimă cu un sulf suplimentar legat, numită persulfură CoA. Atunci când aceasta este legată de ACADS, este împiedicată utilizarea butiratului. Acest lucru dovedește faptul că o dietă fără suficiente fibre poate diminua capacitatea de detoxifiere a organismului. Totodată, studiul actual dovedește că celulele colonului tratează cu prioritate eliminarea gazelor toxice față de însăși producția de energie.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-12-2022 | creare: 21-10-2019 | Vizite: 846
Bibliografie
How the colon prioritizes gas detox over energy use, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191007100410.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii investigează efectele fibrelor dietetice la șoareci
  • Alimente bogate în fibre
  • Cum să suplimentezi fibrele din alimentație (și cantitatea de fibre recomandată zilnic)
  •