Cercetătorii investighează scăderea performanțelor sportive în urma îmbolnăvirii cu COVID-19

©

Autor:

Cercetătorii investighează scăderea performanțelor sportive în urma îmbolnăvirii cu COVID-19

În urma îmbolnăvirii cu virusul COVID-19, pacienții au raportat o serie de simptome variate, unele similare cu cele ale unei răceli banale, dar au existat și cazuri de disfuncții imunologice, insuficiențe de organ și anosmie. În plus, s-a observat și un fenomen de apariție a sechelelor în urma vindecării, cea mai frecventă fiind o îngreunare a efectuării efortului fizic.
Studiul a inclus pacienți de minim 18 ani care au suferit forme severe ale bolii produse de COVID-19, diagnosticat prin intermediul testelor RT-PCR. În total, eșantionul studiului a fost compus din 36 de persoane cu o medie de vârstă de 54 de ani și dintre care 90% au fost de sex masculin.

Analizele s-au bazat pe investigații prin tomografie computerizată, căutând să evidențieze, printre altele, sechelele pulmonare produse de virus. Examinarea pacienților în cauză s-a realizat la minim două luni de la vindecare, constând într-un test ce a urmărit rezistența lor la efort fizic, prin ridicarea unui membru și menținerea lui suspendat pentru 10 minute, având aplicată o manșetă ce a pus presiune pe antebraț.

În urma monitorizării schimbului de oxigen de la nivel muscular și capacităților pulmonare, s-a observat că pacienții al căror consum de oxigen a fost sub media generală a voluntarilor au prezentat și semne de deficiențe respiratorii. Cele mai comune au fost scăderea capacității pulmonare totale și a volumului rezidual, alături de o perfuzie pulmonară slabă.

Analiza a fost verificată prin examinarea unor factori meniți să individualizeze rezultatele în funcție de sex, vârstă, indicele de masă corporală (IMC), tensiune arterială, precum și prezența sau absența diabetului sau fumatul. Singurul factor constant în cadrul examinării a fost vasodilatația mediată de flux, ce a fost crescută în cadrul pacienților ce nu au prezentat simptome de scădere a capacității fizice.

Studiul este primul care corelează endoteliul vascular cu sechelele motorii generate de formele severe de COVID-19 în sensul afectării acestuia și reducerea capacităților pulmonare. Concluzia cercetătorilor a fost că persoanele care nu au dezvoltat forme clinice ușoare prezintă îngreunări la efectuarea efortului fizic, chiar și la câteva luni după vindecare.

sursa: News Medical
foto: Drazen Zigic / Shutterstock.com


Data actualizare: 18-03-2022 | creare: 18-03-2022 | Vizite: 230
Bibliografie
Researchers investigate loss of fitness following COVID-19, link: https://www.news-medical.net/news/20220315/Researchers-investigate-loss-of-fitness-following-COVID-19.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un rezumat al informațiilor cunoscute despre starea pacienților post-COVID-19
  • COVID-19 crește semnificativ ratele de disfuncție multiorganică
  • Și formele mai ușoare de COVID-19 pot avea efecte negative pe termen lung
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum