Un intestin stabil oferă sportivilor de elită performanțe superioare

©

Autor:

Un intestin stabil oferă sportivilor de elită performanțe superioare

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Anglia Ruskin arată că instabilitate microbiană intestinală poate împiedica performanțele sportivilor de elită și că dietele bogate în proteine, consumate pe termen lung, pot determina apariția unor astfel de efecte.
Conform oamenilor de știință, rezultatele analizei au demonstrat că un regim bogat în proteine determină o perturbare a stabilității microbiomului intestinal, ceea ce a dus, la rândul său, la o reducere cu 23% a performanțelor sportive.

Autorii explică faptul că analiza a certificat o diversitate redusă semnificativ a microflorei intestinale, precum și o compoziție anormală a microorganismelor întâlnite la acest nivel, în condițiile în care sportivii al căror microbiom intestinal a fost mai stabil au înregistrat rezultate mai bune la probele sportive contra cronometru. De asemenea, aceștia menționează și felul în care dezechilibrul intestinal afectează persoanele în moduri diferite, cele mai uzuale manifestări fiind greața și crampele abdominale.

Justin Roberts, profesor de sănătate și nutriție la universitatea englezească și co-autor al studiului, afirmă că rezultatele analizei au demonstrat că o dietă bogată în carbohidrați determină o îmbunătățire a capacității sportive cu aproximativ 6%. Potrivit profesorului, aceste rezultate sugerează că performanța sportivă poate fi legată în mod direct de stabilitatea microbiană intestinală, deoarece sportivii care aveau o sănătate intestinală superioară au înregistrat rezultate sportive mai bune indiferent de dieta pe care o urmau. Acesta subliniază și faptul că excesul proteic din organism nu afectează performanțele sportive doar dacă este întâlnit pe termen lung, întrucât există modificări la nivelul microflorei intestinale și în urma adoptării unei diete bogate în proteine pe termen scurt.

Demn de menționat, însă, este și faptul că autorii evidențiază lipsa unor efecte negative directe ale proteinelor la nivel intestinal, sugerând astfel că aportul ridicat de proteine alterează performanțele sportive strict prin alterarea echilibrului bacterian. Cu toate acestea, soluția pe care profesorul o oferă este consumul moderat de proteine și un aport mai mare de carbohidrați din cereale sau legume, întrucât consumul acestora a fost asociat anterior cu o stabilitate microbiană intestinală mai bună, lipsind totodată efectele întâlnite în cazul excesului proteic asupra permeabilității intestinale și a capacității de absorbție a nutrienților de către țesuturile intestinale. 

 

sursa: Science Daily


Data actualizare: 09-08-2022 | creare: 09-08-2022 | Vizite: 253
Bibliografie
A stable gut helps elite athletes perform better, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220729173212.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii investighează scăderea performanțelor sportive în urma îmbolnăvirii cu COVID-19
  • Antibioticele afectează performanța atleților
  • Sportul de performanță crește riscul de osteoartrită
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum