Alimentatie scazuta in grasimi saturate sau trigliceride?

10-03-2014
DamianD
Nu este medic/terapeut
DamianD
Buna ziua, tatal sotiei mele a avut recent un atac cerebral (a avut artera stanga infundata, din care a ramas cu mana stanga semi amoritita).

I-a fost gasit colesterolul si trigliceridele marite.

Problema e ca doctorul a zis sa nu manance grasimi saturate si sa nu manance sarat, nu a dat mai multe detalii despre alimentatie.

Insa eu din ce m-am documentat am inteles ca si trigliceridele cresc nivelul colesterolului rau?

Ma poate ghida cineva catre un articol, sau cu un exemplu de regim alimentar pe care o persoana in situatia asta il poate urma?


Multumesc
4 comentarii
0
10-03-2014, ora 03:27
Dr. Macovei Catrinel
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, Bucuresti
Dr. Macovei Catrinel
Buna ziua,

trigliceridele si colesterolul sunt doua tipuri diferite de grasimi prezente in alimente si organism. In sange pot creste impreuna sau separat, dar de obicei trigliceridele crescute se asociaza cu HDL colesterolul (cel bun) scazut. Pentru a le controla prin alimentatie (este nevoie si de medicamente daca exista deja problema vasculara mentionata) este nevoie sa scadeti grasimile saturate, care sunt in mare grasimi de origine animala, din carne, lactate, oua, dar si vegetala cum ar fi uleiul de cocos si de palmier (grasimi solide). In schimb se recomanda cu moderatie grasimi vegetale sanatoase - ulei de masline presat la rece, grasimi bogate in acizi grasi omega3 vegetali (avocado, seminte de in, canepa, ulei de rapita, nuci, migdale) si animali (peste oceanic mic, tip hering, macrou, cu risc mai mic de contaminare cu mercur). Se recomanda cresterea fibrelor alimentare din paine graham, tarate sau cereale de ovaz, , leguminoase boabe, fructe, legume.
0
10-03-2014, ora 16:55
DamianD
Nu este medic/terapeut
DamianD
Mai am o curiozitate in legatura cu fructele, majoritatea lor au indicele glicemic ridicat.nu afecteaza ele nivelul trigliceridelor?

Va Multumesc pentru raspuns.
0
10-03-2014, ora 17:38
Dr. Macovei Catrinel
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, Bucuresti
Dr. Macovei Catrinel
Ar influenta trigliceridele prin continutul crescut de fructoza, dar aceasta relatie este valabila mai ales pentru fructoza din preparatele industriale, dulciuri, cereale sau alte feluri de alimente care au sirop de fructoza din porumb, care este foarte mult folosit ca indulcitor, mai ales in Statele Unite. Fructele au si fibre si vitamine, minerale, deci daca sunt consumate proaspete, in cantitate moderata, 300-500g pe zi in functie de tipul de fruct, mai mult sau mai putin dulce, sunt in regula. De exemplu merg 500g pepene, dar doar 150g banana.
0
12-03-2014, ora 17:16
DamianD
Nu este medic/terapeut
DamianD
Ok, va multumesc mult!
Adaugă un comentariu / răspuns

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.