Asistenta pacientilor bolnavi de cancer

08-05-2008
Lara
Nu este medic/terapeut
Lara
Buna ziua,

Vin cu o intrebare si cer un sfat in privinta asistentei bolnavilor de cancer in metastaza (si nu numai). Exista vreun centru pentru internarea acestor bolnavi unde sa fie asistati permanent, sa fie ajutati (in cazul celor imobili) in Bucuresti? Medicii stiu despre nevoile unui astfel de bolnav insa protocolul spitalelor romanesti nu le acopera, decat operatii, tratamente, investigatii. Exista un stadiu al bolii in care nu se poate face nimic, insa bolnavul nu poate sta nici acasa, nici intr-un salon obisnuit de spital cu mai multi pacienti, ci intr-o rezerva de o singura persoana (pentru linistea lui, pentru a nu-i traumatiza pe ceilalti bolnavi). Familia de asemenea are mult de suferit de pe urma lipsei unei astfel de asistente, pentru ca ei se ocupa de cele mai mici detalii de infirmierie si nu asistenta medicala.
Mai mult decat atat, pe o sectie sunt cateva asistente la zeci de pacienti, ceea ce nu acopera nici o treime nevoile reale.
Dupa multe operatii, chimioterapie si alte terapii, un pacient bolnav de cancer necesita altfel de atentie, terapia durerii, un pic de demnitate pe ultima suta de metri, lucru care nu poate fi oferit in spitalele bucurestene, poate in Euroclinic unde o rezerva este 100 de euro pe zi fara asistenta.
Pun aceasta problema, sunt de parere ca aceasta asistenta trebuie sa fie contra cost, dar nu sa nu-ti poti permite.
Daca aveti vreun sfat, l-as aprecia.
Multumesc
2 comentarii
0
10-05-2008, ora 00:00
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Problema ridicata de dv e una foarte serioasa. Teoretic, trebuie sa existe spitale pentru bolnavi cronici. Practic, acestea sunt putine si destul de mizerabile. Toata lumea fuge de un spital de boli cronice: medicii, sponsorii, autoritatile.
-pentru medici se considera un fel de ratare profesionala sa lucreye acolo. In spitale de cronici sunt medicii care nu prea au avut pile sa lucre in alta parte sau sa-si cumpere un post ca lumea. Pentru asistente, la fel, merge sa lucreyi 3-4 luni, pana vin actele pentru Italia.
-sponosorii fug si ei de asemenea spitale de interes scazut. Marii sponsori din sanatate sunt firmele de medicamente. Cum pacientii internati acoo au o speranta de viata pe termen mediu si lung redusa (ca sa nu spun inexistenta), ei nu intra in targetul firmelor. Nici medicii de acolo nu sunt OL, adica "opinion leaders", oameni care asigura succesul sau prabusirea campaniilor pentru medicamente. Sunt sigur ca nu ati auzit de vreun ministru sau doctor de prim plan pe la televizor care sa lucre "la cronici".
-pentru autoritatile care distribuie banii, aceste spitale sunt, iarasi, ultima prioritate.

Pe de alta parte, trebuie spus clar ca locul unde este cel mai bine ingrijit un om in ultima parte a vietii este familia. Aceasta este si o datorie crestineasca pentru cei care raman. Chiar daca spitalele de cronici ar fi mai multe si mai bine finantate, tot familia ar fi locul cel mai bun unde cineva este ingrjit.

In cazul dv, care ar putea fi unul disperat, interesati-va la spitalul Sf. Luca, unde aveti sansa de a da peste oameni inimosi. Spitalul nu e grozav, dar altele sunt si mai proaste. E pe Soc Berceni, dupa nr 9 (inainte-i zicea Spitalul nr 10).
0
15-05-2008, ora 00:00
Lara
Nu este medic/terapeut
Lara
Va multumesc pentru raspunsul prompt si pentru informatiile de care aveam nevoie, cu toate ca familia este primul si ultimul suport al pacientului in acest caz, stiti si dvs ca asistenta medicala este necesara, atat pentru pacient cat si pentru familie.
Imi pare rau ca este situatia asta in Romania, eu nu as considera o ratare profesionala a unui medic sa supravegheze pe timp indelungat un cronic, ci un act de devotament si consecventa si, mai mult, investitie stiintifica. Am observat ca mai orice medic, de orice nivel poate scoate bolnavul din criza de moment, mai greu este apoi sa-i intretii starea de bine.
Peste toate astea, inteleg ca este in mare parte o problema financiara, iar ceea ce ofera statul medicinei (cu toate ca am evoluat mult in sistemul medical, mi se pare mie) este prea putin, iar medicii au toate motivele sa nu fie motivati.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depistarea precoce a cancerului la femeie
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • Un dispozitiv nanometric ar putea depista și supraveghea evoluția cancerului
  • 1 din 10 supraviețuitori ai cancerului continuă să fumeze după diagnostic
  • Consumul ridicat de cafea a fost asociat cu creșterea riscului de cancer colorectal la bărbați
  • Cologuard - un nou test neinvaziv de screening pentru cancerul colorectal
  • Administrarea zilnică de aspirină scade riscul de cancer (meta-analiză)
  •