carcinom scuamos invaziv - cat de grav este si ce varianta de operatie tratament ?

23-10-2012
yyryna
Nu este medic/terapeut
yyryna
Buna ziua,

Apelez la Dvs. cu rugamintea de a ma ajuta sa inteleg de fapt ce am de facut...Pe scurt: in ianuarie 2011 am fost diagnosticata cu HPV 16 pozitiv.

De atunci am facut 4 teste Papanicolau si 6 colposcopii, plus un Erad.

Exceptand un Papanicolau din luna mai 2011 la care a iesit un L-SIL, in rest toate Papanicolaurile (ultimele fiind din februarie si iunie 2012) au iesit 'negativ pentru leziuni intraepiteliale sau maligne'.

In tot acest interval, la colposcopii au aparut zone de mozaic.

Anul acesta am avut 5 condiloame care au fost tratate cu aplicatii interne de Aldara si arderi cu acid tricloracetic. Au disparut.

In luna august 2012, doctorita mea decide ca e mai bine sa imi faca un ERAD, pentru inlaturarea zonei de mozaic in care ar fi fost localizat virusul si sa trimita la biopsie tesutul astfel curatat prin ERAD.

7 saptamani mai tarziu am primit rezultatul de la biopsie. Scria doar atat: 'carcinom scuamos invaziv nekeratinizant'. Diagnosticul mi-a fost explicat ulterior de d-na doctor ca fiind cancer.

De aici a inceput nebunia: 4 doctori diferiti, fiecare cu propriul diagnostic: fie grad 0, fie 1a1, fie 1a2, fie b..

Mi s-a cerut sa duc lama si blocul de parafina la un alt laborator pentru o a 2-a opinie pe lama initiala si pentru o noua lama din blocul de parafina...

Rezultatul a fost primit azi. Raportat la rezultatul pe care il redau mai jos (imi cer scuze ca va retin atentia cu atat de multe informatii), nu mai inteleg nimic.histerectomie totala, trachelectomie radicala, conizatie, rezectie, radioterapie fie inainte, fie dupa, fie deloc. Am 32 ani si nu am inca niciun copil.

Va rog sa ma ajutati cu o opinie:

'Consult de lame/blocuri solicitat de către pacientă

S-a primit in consult o lamă colorată hematoxilină-eozină şi un bloc de parafină. Preparatele sunt insoţite de rezultatul anatomo-patologic anterior : "carcinom scuamos invaziv nekeratinizant".

Examenul histopatologic in Clinica noastra s-a realizat pe lama originală şi pe noile secţiuni seriate din blocul de parafină in care s-au reinclus fragmentele, astfel realizându-se noi lame colorate hematoxilină-eozină şi Van Gieson.

Preparatele examinate sunt alcătuite din cinci secţiuni prin colul uterin realizate incluse in incidenţe diferite, fără paralelism cu endocolul. Două dintre fragmente nu sunt acoperite pe nici o faţă de epiteliu fiind alcătuite doar din stromă fibroasă, celelalte trei fiind acoperite pe două feţe, diametral opuse, de epiteliu scuamos. Toate fragmentele au in periferie marcate artefacte electrice şi nu prezintă marcaj cu tuş de China.

Fragmentele de col uterin acoperit de epiteliu scuamos prezintă in suprafaţă intinse zone de displazie epitelială moderată şi severă cu rare koilocite şi zone de carcinom "in situ' (CIN II, CIN III, CIS). Pe numeroase secţiuni seriate examinate se găsesc zone microinvazive ce măsoară in profunzime până la 5 mm iar in suprafaţă insumează 6 mm. Zonele de microinvazie sunt multifocale, neconfluente şi se găsesc pe 3 secţiuni seriate efectuate şi in plus se află pe ambele feţe ale preparatelor (!!) - acest fapt limitează incadrarea leziunii.

Ariile prezintă numeroase vase de sânge intim alipite; stroma are aspect desmoplazic şi reacţie inflamatorie cronică. De asemenea câteva dintre zonele microinvazive prezintă diferenţiere scuamoasă. Limitele de excizie pe trei fragmente se află situate in leziune displazică severă. Pe nici unul dintre fragmentele examinate nu se găsesc emboli tumorali (limfatici sau vasculari) la distanţă de ariile microinvazive descrise mai sus.Diagnostic anatomo-patologic:

"¢ Carcinom scuamos invaziv superficial al colului uterin.

"¢ Infecţie HPV.

"¢ Excizie cu limitele în leziune de displazie severă (CIN III).

Cod OMS 8076/3

Cod OMS 8070/2

Cod OMS 8077/2


NL: "¢ Datorită defectelor de secţionare, incluzie cât şi a artefactelor electrice nu se poate măsura cu acurateţe valoarea invazivă, nici efectua incadrarea leziunii 'intre T1a1 şi T1a2; de asemenea nu se poate stabili dacă este vorba de o leziune franc invazivă.

"¢ Pentru stabilirea conduitei medicale adecvate recomandăm consult clinic de specialitate

"¢ Se returnează lama şi blocul de parafin'

Va multumesc pentru timpul acordat si pentru ajutorul Dvs.
23 comentarii
0
24-10-2012, ora 16:28
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ok. si medicii care au recomandat ERAD-ul au revazut acest ultim buletin ? au recomandat ceva in continuare ? poate sa vezi un oncolog...
0
25-10-2012, ora 20:54
yyryna
Nu este medic/terapeut
yyryna
Doctorita care a facut Erad-ul m-a pasat inca de la primul rezultat la biopsie unui coleg al dansei.
Am fost si la oncolog care m-a trimis inapoi la ginecolog :)
Iar ginecologul m-a trimis pentru a 3-a opinie pe aceeasi lama si pentru un test imuno-histo-chimic la un alt anatomo-patolog :)

Intrebarea mea ramane acceasi: care ar fi variantele de tratament sau operatie care credeti ca ar fi recomandabile avand in vedere cele de mai sus?
Ar fi necesara si o noua recoltare de tesut pentru biopsie?

Multumesc
0
25-10-2012, ora 21:16
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
de principiu fiecare trimitere, de la un medic la altul, reprezinta cate o paranteza deschisa, intr-o alta paranteza. din momentul in care nu ai mai fost trimisa nicaieri altundeva, trebuie sa incepi sa inchizi aceste paranteze, respectiv sa revezi in ordine inversa medicii vazuti pana acum, terminand cu oncologul.

de principiu variantele tin si in functie de CAT DE TARE iti doresti tu sa prezervezi posibilitatea de a avea un copil. daca iti doresti acest lucru, cred ca se poate incerca o operatie minimala, respectiv rezectia DOAR a colului uterin, dar neaparat cu o interventie de scoatere a unor ganglioni din pelvis, ca factor prognostic. asta trebuie sa stie chirurgul sa faca. daca nu un ginecolog specializat in chirurgia cancerelor, ma tem ca nu iti va fi de mare folos.

daca NU iti pasa de acest lucru, variantele care raman pentru tratament vor sacrifica functia ta reproductiva, cea mai indicata procedura fiind o histerectomie totala tot cu evidaj ganglionar, si apoi indicarea a ce mai e de facut in functie de rezultatul anatomopatologic de acolo.

deci ? unde urmeaza sa te duci acum ?
0
25-10-2012, ora 21:25
yyryna
Nu este medic/terapeut
yyryna
Inapoi la anatomo-patolog pentru rezultatul la testul IHC peste 2 saptamani si respectiv la ultimii 2 doctori ginecologi cu acest rezultat:) Este vorba de dl. dr. Badiu de la Municipal si d-na dr. Tarlea de la Medsana.
Doctorii anteriori nici nu are sens sa ii mai enumar.
Acestia 2 sunt singurii care au avut o parere relativ identica cu privire la ce se poate face pentru a putea totusi sa am un copil, ceilalti spunandu-mi sec: "histerectomie totala".

Dar am inteles ca ar fi mai multe variante: trachelectomie radicala, chiuretaj de col simultan cu o conizatie inalta sau conizatie simpla sau amputatie de col... cred ca astea erau variantele.

In functie de ce factori se face totusi aceasta alegere si care ar fi pasii premergatori interventiei si respectiv ulteriori acesteia?

Multumesc
0
25-10-2012, ora 23:14
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ma tem ca nu inteleg intrebarea. "premergatori" carei interventii, caci nu pare ca e stabilita nicio interventie, cel putin momentan. oricare ar fi, nu exista niciun pas premergator.

orice varianta se alege, dintre cele, de exemplu TRAHELECTOMIA, cum zic americanii, sau cervicectomia, trebuie insotita de CURAJ GANGLIONAR, adica scoaterea de ganglioni din pelvis. este foarte important! repet, ar fi bine ca chirurgul sa stie si sa faca asta.
0
25-10-2012, ora 23:21
yyryna
Nu este medic/terapeut
yyryna
Va multumesc.

Prin "interventie" eu inteleg fiecare dintre acele variante: conizatie, trahectomie, etc.
Am pus aceasta intrebare deoarece mi s-a comunicat ca ar fi indicata radioterapia, fie anterior, fie dupa.
Inteleg de la Dvs. ca nu e necesara inainte.

Imi pare rau ca insist in intrebare, insa chiar nu inteleg in functie de ce criterii, in baza aceluiasi rezultat, se pot recomanda acele variante diferite: conzatie, amputaj, trahectomie, etc.
Este vreuna dintre ele mai indicata pentru a se scade riscul de recidiva pe cancer si totodata mai indicata si pentru a se pastra un grad cat mai crescut de fertlitate?
De fapt aceasta este marea mea nelamurire...
0
25-10-2012, ora 23:46
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
deci: cuvantul este traheLEctomie sau cervicectomie. adica TAIEREA COLULUI si lasarea "in pace" a restului uterului, lucru care iti va permite sa ramai insarcinata, chiar daca cu anumite mici riscuri, necesitate de cezariana, etc.

este SINGURA varianta care permite "pastrarea fertilitatii" si bineinteles ca NU trebuie facuta si radioterapia peste asta, caci, iarasi, "fertilitatea" va fi compromisa.

totusi in acest stadiu standardul de tratament este HISTERECTOMIA TOATALA plus scoaterea ganglionilor, cum ti-am zis; asta, evident, nu permite sa mai ramai vreodata insarcinata, desi teoretic riscul de recidiva este CEL MAI MIC cu aceasta procedura.

deci singura procedura SIGURA care e sustinuta si de literatura de specialitate ca o varianta care sa permita ce vrei tu este asta: CERVICECTOMIA/TRAHELECTOMIA + scoaterea ganglionilor, procedura valabila in stadiul IA2.

se intelege ceva ? ce faci in definitiv e alegerea ta; desigur ca mai conteaza si sa gasesti un chirurg care poate face ce vrei tu si inconditii bune (cum ar fi de exemplu sa scoata si ganglioni, neaparat!). ulterior sa continui cu supraveghere.
0
26-10-2012, ora 01:01
yyryna
Nu este medic/terapeut
yyryna
Va multumesc, mi.e mult mai clar acum :)
0
26-10-2012, ora 01:06
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cu placere !
0
05-02-2013, ora 10:46
ancapapa
Nu este medic/terapeut
ancapapa
Buna ziua,

Sper din tot sufletul sa mai vezi raspunsul meu pentru problema ta si de asemenea sper ca intre timp sa nu ti se fi agravat situatia. Si eu am fost exact in situatia ta, acelasi diagnostic si aceleasi probleme; numai ca eu am rezolvat totul mult mai repede, fara ca sa ma mai plimb pe la atatia medici. Nu stiu cum am putea sa luam legatura personal pt. as vrea sa-ti dau mai multe detalii. Daca stii vreo solutie anunta-ma. Eu m-am operat acum o saptamana (trahelectomie) si ma simt foarte bine (in circumstantele date). Dl. prof. mi-a salvat uterul si acum ma pregatesc de FIV (peste 8 luni).
0
25-02-2013, ora 13:41
iulia119975
Nu este medic/terapeut
iulia119975
Buna ziua,
Ancapapa da_mi te rog un semn si spune_mi ce inseamna FIV?
Multumesc!
0
25-02-2013, ora 18:49
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
fertilizare in vitro.
0
27-02-2013, ora 15:11
ancapapa
Nu este medic/terapeut
ancapapa
Da, exact fertilizare in vitro.
0
07-03-2014, ora 01:08
yyryna
Nu este medic/terapeut
yyryna
Buna seara,

Multumesc tuturor.

Intre timp m-am operat, mi s-a facut conizatie inalta cu chiuretaj de endocol, biopsie dupa operatie iesind "curata", in sensul ca toate limitele tesutului scos erau in tesut sanatos.
Nu mi s-a scos niciun ganglion.

Nu mi s-a dat niciun tratament ulterior, spunandu-mi-se doar sa repet Papanicolaul odata la 6 luni si la acelasi interval sa fac si markerul tumoral SCC, precum si sa am grija de imunitate.

In octombrie 2013 markerul a iesit de 0, 34 ng/ml, iar azi 06.03.2014 a iesit de 0, 9 ng/ml.
Papanicolaurile au iesit curate.

Ar trebui sa ma ingrijoreze rezultatul de acum de la SCC?
Stiu ca e sub limita de 1, 5. dar mi s-a parut f mult de la 0, 34 sa ajunga la 0, 9 in 4 luni.

Mentionez ca mi-am facut si analizele normale de sange si totul a iesit in parametri.

Va multumesc si multa sanatate tuturor
0
07-03-2014, ora 18:11
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu ar trebui sa te intrijoreze!
0
07-03-2014, ora 18:26
yyryna
Nu este medic/terapeut
yyryna
Va multumesc!
Va doresc o primavara frumoasa si linistita
0
27-07-2014, ora 17:10
cris999
Nu este medic/terapeut
cris999
yyryna te rog spune mi daca poti unde ai repetat analizele si la ce doctor ai fixat problema.
Sunt si eu in aceeasi situatie ca a ta, nu stiu ce sa aleg, da-mi te rog mai multe informatii daca poti
Mulumesc
0
27-07-2014, ora 17:41
yyryna
Nu este medic/terapeut
yyryna
Buna Cris, iti doresc multa sanatate.
Eu m.am operat la Municipal la dl. Dr. Badiu. Mi s.a parut cel mai ok dintre toti la care am fost. Corect, glumet si fara sa astepte ceva inainte.
Biopsia dupa operatie la Micomi.
Papanicolau si marker tumoral la oricare am inteles ca e ok: Medsana, Medicaver, Sanador, Dr. Babes.

Eu cred ca e f important sa empatizezi cu dr si sa stii de dinainte daca vrei copii sau nu. Eu da, de aceea nu am facut radioterapie, chimioterapie si nici nu am vrut sa mi se scoata tot.
Fiecare doctor are de obicei o alta opinie, de la histerectomie pana la trahelectomie respectiv conizatie.
Cu cat ti se scoate mai mult tesut/organ din zona afectata cresc sansele eliminarii intregului tesut bolnav dar scad/dispar sansele de a avea copii.

Fii pozitiva si totul va fi bine! Multa sanatate!
0
27-07-2014, ora 18:20
cris999
Nu este medic/terapeut
cris999
Buna seara
Am 34 ani, povestea mea este urmatoarea:
In martie 2014, in urma test PAP, mi-a iesit Hsil (penultimul PAP fiind facut in urma cu 7 luni, a fost inflamator, mi-au fost prescrise ovule), am fost indrumata la colposcopie.
De acolo mi s-a spus ca se vede un mozaic, mi s-a recomandat HPV si biopsie.
HPV mi-au iesit tulpinile 33 si 58, iar la biopsie rezultatul a fost urmatorul:

-piesa multifragmentare cu dimensiuni de 1/1/0.5cm, aspecte hemoragice
-descriere:materialul examinat pe sectiuni seriate este constituit din multiple fragmente de endometru de tip secretor-faza incipienta.Moderat infiltrat inflamator polimorf, edem, hiperemie si sufuziuni sanguine la nivelul corionului citogen precum si zone de edem stromal
Concluzie: endometru de tip secretpor-faza incipienta
In urma acestui rezultat, s-a decid ERAD pe care l-am si facut in luna 06.2014, iar ceea ce s-a curatat, a fost trimis din nou la biopsie.

In urma cu cateva zile, am primit rezultatul biopsiei, nu mi-a venit sa cred...
Piese: buza anterioara, buza posterioara, jonctional
15246-15248-un fragment col uterin de la nivelul buzei anterioare de 1.7/0.5 cm prezentand cervicita cronica glandulo chistica cu arii de acantoza moderata, paracheratoza, condilom plan cu displazie simpla CIN1 la nivelul exocolului cu extensie pe coletul unei glande endocervicale.
15249-15250-un fragment col uterin de la nivelul buzei posterioare de 1.7/0.9cm cu cervicita cronica glandulo chistica cu arii de acantoza moderata, paracheratoza, condilom plan cu displazie severa CIN3 si restransa arie de carcinom scuamos "in situ"la nivelul jonctiunii pe exocol si pe metaplazie scuamoasa endocervicala superficiala si intraglandulara.
15251 -un fragment col uterin buza posterioara de 0.7/0.2cm-condilom plan cu displazie simpla CIN1
15252-15253-un fragment col jonctional 2/0.8cm cu cervicita cronica glandulo chistica cu displazie epiteliala scuamoasa severa CIN3
NL:Limitele de rezectie nu sunt in tesut indemn.
DG histo patologic:-cervicita cronica glandulo chistica cu arie de displazie epiteliala scuamoasa severa CIN3/carcinom scuamos in situ cu extensie la nivel endoglandular.

Doctorul mi-a propus scoaterea colului, cea mai sigura metoda, sau, daca eu vreau, dar el nu-mi garanteaza ca va fi bine, conizatie si apoi iar biopsie...
Mi-e frica, nu stiu ce sa aleg, va rog ajutati-ma cu pareri daca sunteti in domeniu si cu sfaturi.
Va multumesc
0
27-07-2014, ora 18:47
cris999
Nu este medic/terapeut
cris999
Multumesc yryna,
o sa tin cont de sfaturi, o sa merg si la alt doctor, o sa revin cu mai multe detalii
0
27-07-2014, ora 22:30
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
trebuie sa faci deci aceasta operatie numita "cervicectomie" sau "trahelectomie", cu un nou examen histopatologic care sa arate ca marginea nu e invadata de carcinom, ca e "in tesut indemn", dupa care doar sa faci urmarire la distanta, si totul va fi bine. "garantii" oricum nu exista in medicina, asa cum orice om obisnuit are un risc minimal de a se imbolnavi la un moment dat, de-a lungul vietii, de, teoretic, orice boala, dar asta nu inseamna ca se va si imbolnavi. mergi, deci, inapoi la ginecolog si fa operatia cum trebuie! mult succes si curaj !
0
28-07-2014, ora 13:48
cris999
Nu este medic/terapeut
cris999
Multumesc Raul,
o sa fac operatia, problema e ca nu stiu ce sa aleg intre cele 2, laparoscopic sau chirurgie clasica...am doar 7 zile sa ma decid..e greu, oricum multumesc tuturor pentru incurajari!
0
28-07-2014, ora 21:39
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
mult succes !

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Ce diferenţiază infecţiile HPV care dispar de cele care preced cancerul?
 • Vaccinul HPV a redus riscul de infectare cu 90% în ultimii 10 ani
 • Cum să ne protejăm mai mult copiii - vaccinarea antiHPV
 • Vaccinul antiHPV e recomandat și la băieți
 • Vaccinul HPV crește șansele de concepție la femeile ce au avut în trecut boli cu transmitere sexuală
 • Sexul a devenit mai sigur pentru toată lumea, datorită unui program de vaccinare
 • Australia ar putea deveni prima țară care a eradicat cancerul cervical
 •  
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.