copilul meu este nervos






Va propun ca in loc sa il criticati sa il incurajati, sa accentuati ceea ce face bine, sa il laudati si atunci cand nu ii iese. Foarte multi parinti cad in plasa propriei nevoi de fi apreciati si recunoscuti ca buni, mai ales cand copilul incepe scoala, ca si cum ei ar merge la scoala si ar primi calificative si nu copilul lor.
In ceea ce priveste crizele de contestare ale autoritatii sunt normale, pentru ca la varsta aceasta 6-9 ani ele apar. Asta nu inseamna ca e necesar sa le si acceptati. Puteti sa apelati la preot daca pe dvs va ajuta, dar asta nu va absolva in a fi ferma si perseverenta. Va propun ca oricat ar tipa de tare si de mult sa fiti ferma in decizie si sa ii aratati ca dvs decideti.

O sa ascult intocmai sfaturile dumneavoastra, o sa-l pun la scris cu sotul meu pentru o perioada si o sa incerc sa ma impun in fata lui.

Scoala poate fi ceva foarte stresant pentru cei mici, poate ar fi de ajutor sa renunti la critici si sa pui mai mult accent pe laude si recompense. De exemplu, isi termina tema sau face un exercitiu bine, felicita-l. Scrie frumos un rand, spune-i ca iti place cum a scris. Ca sa eviti pe cat posibil ca el sa se uite pe pereti, stabileste obiective mici cu el: cand termina 10 randuri de scris, are 5 minute de pauza. Cei mici isi pierd concentrarea repede. Daca-i epxlici ce beneficii va avea de pe urma acelui mic obiectiv, va avea mai multa motivatie sa se tina de treaba.
Ar fi multe de spus, dar rabdarea este esentiala in educarea copilului. Evita sa-l lasi sa te vada cu nervii intinsi. Daca te simti depasita de situatie, mergi undeva sa te linistesti pentru cateva minute si apoi explica-i calm ce iti doresti. Asigura-te ca a inteles ce l-ai rugat si nu uita sa faci mereu diferenta dintre el ca persoana si copilul tau, si comportamentele care nu iti plac. Poti dezaproba ceea ce face, dar fara a-l face sa se simta rejectat si neiubit.


"acum i-am spus ca nu mai pot si o sa merg in italia la lucru sa ramana singur cu bunicii, a fost afectat, a plans si mi-a spus ca ma iubeste, sa nu plec."
De obicei este bine sa ne uitam la notivele pentru care un parinte alege sa reactioneze intr-un anume fel fata de copilul sau. Ma intreb oare ce v-a facut sa-i spuneti ca o sa plecati.
Amenintarile, mai ales cele insotite de o reactie emotionala puternica, actioneaza mai mult impotriva educatiei. Un copil cu tulburari de comportament invata din amenintarile parintilor ca nu este iubit si acceptat, si ca la nevoie poate ameninta si el, sau ca poate avea accese de furie. Cedand in fata plansului lui il invatati sa planga pentru a obine ceea ce isi dorest sau sa evite ceea ce nu isi doreste. De aceea este important ca parintele sa fie atent atunci cand ii vorbeste copilului despre consentele negative care se vor intampla daca el repeta comportamentul nedorit. In primul rand pedeapsa nu trebuie sa fie prea mare sau sa se intample prea des, si in al doilea rand parintele trebuie sa respecte pedeapsa promisa pentru altfel ii va da de inteles copilului ca, chiar daca face ceva gresit, pana la urma parintele va ceda si nu il va mai pedepsi. Ceea ce-l va incuranja sa repete comportamentele indezirabile.
"Eu ma supar si plang pana ma ia criza de astm.Ma doare atat de mult neascultarea lui ca ma astept ca intr-o zi sa mi se opreasca inima si gata."
Probabil ca ar fi mult mai bine daca nu ati mai avea iesirile acestea in fata lui.
Este de inteles cum de va puteti simti asa de frustrata si ranita, dar daca aveti iesiri dintr-acestea in fata lui si el va va copia comportamentul si va ajuge sa simta foarte multe emoti negative. In plus, daca va realiza ca reactiile dvs. sunt infuentate de ceea ce face el, va aparea sentimentul de vinovatie si din cauza acestui sentiment este foarte posibil sa isi inrautateasca comportamentul. Desi poate suna ca un paradox, sentimentul de vinovatie nu este foarte eficient in corectarea comportamentelor indezirabile.
"I-am mai dat cate o palma la fundulet, plange, se supara si ma face apoi sa plang si eu si sa i-mi para rau."
Si iarasi, nici palma la fund nu ajuta, si nici faptul ca apoi incepeti sa plangeti si sa va para rau.
Un copil cu tulburari de comportament are nevoie de un parinte ferm, stabil emotional (macar de fata cu el), dar in acelasi timp intelegator si iubitor.
Imi imaginez ca trebuie sa va fie foarte dificil si ca uneori va simtiti depasita de situatie si ca aveti nevoie de intelegere. Poate ca v-ar fi de ajutor fie niste sedinte de psihoterapie, fie niste discutii deschise cu niste prieteni apropiati, care nu va judeca si care va sustin. Cum este viata dvs. personala? Cat timp va acordati? Timpul rezervat noua este ceva esential fara de care nu putem functiona in parametrii normali. Cat timp va rezervati pentru a avea grija de propria persoana si pentru a va satisface placerile?
"Azi spre exemplu are liber de la scoala, sta acasa, de dimineata s-a trezit la 7.30, si nimic nu i-a convenit.Bluza nu sta bine, pantalonii nu-s comozi, l-am schimbat de vreo 3 ori, degeaba ainceput sa urle, sa se tranteasca pe jos, i-am tras doua la fund, a inceput mai tare."
Si aici ar fi multe de spus.
In primul rand, v-as intreba de ce i-ati cantat in struna si l-ati schimbati de trei ori. In al doilea rand, ma intreb oara daca sunteti constienta de ciclul acesta pe care se pare ca l-ati transformat in rutina: mai intai va osteniti sa-i faceti toate mofturile, apoi deveniti frustrata si-i trageti doua la fund. Poate ca ar fi timpul sa incercati o tactica noua. Nu este nevoie sa-l schimbati de trei ori, asa cum nu este nevoie sa incepeti sa va cretati cu el despre cat de greu de satisfacut este. Este destul de mare sa se schimbe de unul singur, iar asa il veti invata sa devina mai responsabil. Si este dreptul lui sa se planga, asa cum este si dreptul dvs. sa-i ignorati aceste iesiri mofturoase. Daca nu va mai primi atentia pe care probabil o cauta cand sa plange, cu timpul (nu imediat, deci este necesar sa aveti rabdare) si el va inceta sa se mai planga atat.
"L-am luat apoi cu forta in brate sa discutam ce se intampla, mereu ii spun ca suntem prieteni si vreau sa stiu de ce este nervos.Stiu ca tehnica strangerii in brate functioneaza de multe ori, dar m-a lovit cu pumnii pana i-am dat drumul."
Deci tehnica strangerii in brate este pur si simplu de sine statatoare, si chiar nu este indicat ca in acelasi timp sa-i vorbiti. Probabil de-aia a si avut reactia asta. Cand are un acces de furie, poate fi de folos sa-l tineti in brate (numai daca dvs. sunteti calma) fara sa-i vorbiti, doar pentru a-l potoli si pe el.
"M-as duce la un medic, dar mi-e frica sa nu ii dau ceva sa-l afecteze neurologic."
De ce sa-l duceti la medic? Copilul nu este bolnav, are doar o problema de comportament. Este adevarat ca unii parinti prefera sa le dea copilului tratament psihiatric, dar acest lucru nu este recomnadat, mai ales pentru problema care se pare ca o are copilul dvs. Puteti cauta un psihoterapeut in orasul dvs. care va poate ajuta cu aceasta problema, sau puteti dvs. de una singura sa va modificati atitudinea si comportamentul fata de el, ceea ce-l va determina si pe el sa se schimbe. Probabil ca va fi necesar sa vorbiti si cu sotul pentru ca impreuna sa puneti la cale un plan pe care apoi sa-l puneti in functiune.
"Chiar nu credeam ca mie mi se poate intampla.Si sunt atat de bolnava..incat mi-e frica sa nu ramana singur la toate supararile care mi le face.Chiar sunt disperata si am nevoie de ajutor.Oare nu sunt o mama suficient de buna?"
Daca mai sunteti si bolnava, cu atat mai mult va fi necesar sa faceti ceva sa nu va mai lasati afectata de aceste probleme. Este dificil sa fii parintele unui copil cu un asemenea comportament, dar puteti sa faceti multe pentru a va recastiga controlul aspura propriilor emotii si reactii. Faptul ca sunteti depasita de situatia actuala nu va face o mama rea. Dovada ca sunteti o mama buna este ca faceti ceva si cereti sfatul altor persoane.


Sau sa incercati mai intai sa ii distrageti atentia. Iar maniera prin ras si buna dispozitie poate fi potrivita. Dumneavoastra stiti ca rasul este contagios, nu? Faceti ceva hazliu in acel moment si vedeti ce se intampla. Impiedicati-va, faceti-va ca va loviti si plangeti sau spuneti-i ceva interesant. Ar fi bine sa aveti de fiecare data pregatita o intamplare pe care sa i-o povestiti sau sa ii reamintiti de ultima jucarie cumparata care probabil sta intr-un colt si plange. Fiti creativa, incercati mai multe variante si vedeti ce iese.
In general, la fel ca si starea de buna dispozitie si starea de nervozitate este contagioasa. Prin urmare este firesc ca in acele momente sa nu va arda de ras. Insa este important sa veniti in replica la comportamentul copilului cu calmul dumneavoastra.
De asemenea, pe termen lung ganditi-va la un mod in care puteti penaliza fiecare greseala a copilului, iar dupa consumarea pedepsei este important sa reluati repede bunele relatii. Ar fi preferabil ca pedeapsa sa aiba loc cu dumneavoastra langa copil, pentru a evita crearea sentimentului de abandon care nu numai ca poate traumatiza pe termen lung, insa si accentueaza starea de furie. Interdictiile folosite in anturajul copilului trebuie sa fie ferme si clare. De asemenea, e important ca fiecare membru al familiei sa fie de acord cu acele interdictii si sa le aplice consecvent.
Alt element important este ca in fata unor gesturi sadice ale copilului sa nu ii raspundeti cu aceeasi moneda, chiar daca gestul dumneavoastra nu pare sa aiba acelasi sadism (spre exemplu sunt convinsa ca dumneavoastra nu v-ati lovi cu capul de perete, nu?). Puteti sa-i vorbiti cand este calm si linistit de consecintele loviturii la cap. Puteti gasi exemple, ii puteti arata alti copii loviti si sa va intrebati cu glas tare 's-a lovit oare intentionat la cap? Eu nu cred, ce copil si-ar dori sa-si faca atat rau. Inventati, fiti creativa. Negativismul nu se poare rezolva decat prin caldura si permanenta suplete educationala. Eu personal nu cred ca acest comportament sa fie cauzat de acea lovitura de la varsta de 10 luni. Eu cred ca este un comportament dobandit in timp in urma caruia copilul spera sa aiba anumite beneficii. Si probabil ca le-a si avut.
Incercati ce v-am spus si spuneti-mi ce ati reusit. Mult succes.

Poate va este de folos in educarea lui si acest articol despre rasfat (link mai jos) - http://psihoterapiefamilie.ro/blog/rasfatul-educarea-copilului-se-face-echipa/
Dr Rares Ignat - psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata familiala & profesionala


Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice.
- 5Soacra mea ma acuza ca i-am facut vraji baiatului ei
- 5Mama a inceput sa exploareze blocul, sa sune la politie, doarme afara, lasa totul deschis
- 4Sa fie doar stres sau ceva mai grav?
- 5copil de un an dependenta de mama
- 9Cum pot sa stiu care psihoterapie mi se potriveste cel mai bine
- 7probleme grave de comportament
- 9retard psihic sever
- 2comportament normal sau anormal?
- 3Imi place de ea, dar nu stiu daca ma place..plus de asta, am un stil...
- 9Cum imi internez tatal fara voia lui
- 13Ce sa fac cu fiul meu?
- 13Cum sa scap de gandurile eronate si urate?Problema
- 7Tulburare comportamentala
- 2Obsesie.. nume de actori si comportament ciudat
- 4nu mai pot... de cateva luni sunt nebuna, agresiva, ma musc si ma zgarai
- 6prietenul meu sufera si a devenit agresiv
- 2Singuratate/ sentiment de gol interior
- 0Tulburare de comportament/ personalitate multipla/ caracter diferit.
Mai multe informații despre: Comportamentul agresiv la copilul mic tulburarea de comportament