neconcordanta intre hemoglobina glicata si valorile glicemiei

25-01-2016
hasmic
Nu este medic/terapeut
hasmic
De aproximativ o luna imi verific glicemia in fiecare dimineata pe stomacul gol, obtinand valori intre 106 si 120 mg/dl..
Am facut astazi hemoglobina glicata si mi-a iesit valoarea 5 %, iar valoarea glicemiei 119 mg/dl, la acelasi laborator
Care poate fi explicatia logica, de ce HbA1c are valoare mormala iar glicemiile valori ce indica prediabet?
Stiu sigur ca in ultimele 6 luni, valorile glicemiilor au fost in intervalul 100-120 mg/dl.
Poate cineva sa ma lamureasca?
7 comentarii
0
28-01-2016, ora 20:14
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Se spune ca o glicozilata de pana in 6 este de om sanatos, alteori se spune ca intre 5, 7 si 6, 4 e deja prediabet iar peste 6, 4 e diabet direct, tu o ai f buna adica 5, deci o medie de cam 101 maxim ca si glicemie, deci automat nu da acel 5 dupa masuratori, ca doar nu ai avut 101 permanent si deloc peste, banui ca dupa ce mananci urca mai mult !
Ai masurat-o si dupa mese la 60, 120 si 180 minute ? Urca sau coboara ? Ca daca pancreasul tau baga multa insulina nu e exclus sa o ai mai mica dupa mese si sa ai o stare de agitatie, sa-ti bata inima mai tare, atunci s-ar explica, ai simtit asta ?
Aparatul e bun, ca si la lab tot peste suta ti-a dat, cel putin cred ca e bun, ai luat si la altii si da sub suta cu acelasi aparat ?

Ar ramane o singura explicatie, ori au gresit aia calculul si nu era 5, ori ai folosit medicamente care fac sa ai o valoare fals scazuta gen: deferoxamil, diltizen, enalapril, glipizid, lisinopril, metformin, pravastatin, ramipril, verapamil, sau ai hemoglobine anormale gen HbS, C, E, D, G, alta explicatie nu exista.
Reale sunt glicemiile masurate ! Deja ai prediabet dupa cum s-ar parea, mai ales dupa valoarea de laborator.
Medicul ar urma sa-ti dea sa faci testul cu glucoza ptr lamurire, cam asa se face daca glicemia bazala e intre 100 si 125 inclusiv, unii zic asa ignorand acel 5, altii cand vad 5 ala zic ca nu e cazul, depinde de medic.
Oricum fi foarte atent la dieta si sa ai o greutate cat mai buna.
Poti totusi sa o faci si la alt laborator glocata ca sa fim lamuriti ca nu s-a gresit.

Uite si unde citisem 'La pacientii cu gamapatii monoclonale, in special de tip IgM (boala Waldenström) rezultatele obtinute pot fi uneori neconcludente.
Prezenta hemoglobinelor patologice interfera cu testul, astfel HbF şi HbH determina valori fals crescute, în timp ce HbS, C, E, D, G şi Lepore determina valori fals scazute.'
0
31-01-2016, ora 14:11
hasmic
Nu este medic/terapeut
hasmic
Multumesc pt. raspuns. Inclin sa cred ca valoarea hemoglobinei glicate este eronata.Nu am luat nici un medicament care i-ar fi putut influenta valoarea!
M-am monitorizat 3 zile consecutiv, inainte de mese si la 2 ore dupa mese, valorile glicemiei fiind in intervalul 94 - 143, majoritatea peste 110.Situatia asta dureaza de cel putin 6 luni, deci media pe ultimele luni nu ar putea fi in jur de 100, cum reflecta valoarea hemoglobinei glicate.
Oricum sunt in regula cu greutatea, iar regim nici nu se pune problema sa nu tin.Nu mananc decat alimentele ci ig foarte mic, in jur de 15 majoritatea.

O sa repet testul cu siguranta !
0
04-02-2016, ora 03:17
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Deci mananci f ok, esti normoponderal si tot glicemii nu prea bune ai.
Ce varsta ai ?
Mai da-mi exemple deci pe nemancate cat ai glicemia de exemplu trei valori masurate in trei zile diferite distantate una de alta si cat ai la 2 ore dupa mese tot in acele zile in care-mi spui pe nemancate.
Ce mananci seara si pe la ce ora, si dupa cate ore iei dimineata de la masa aia.
Ce mananci ziua adica dupa care iei glicemia la 2 ore ?

Am avut si eu ceva probleme cu glicemia asa ca am facut un test, fi atent, am mancat cartofi prajiti destul de multi si doua copane prajite de pui am avut 260 g carbo din cartofii aia, am cantarit 1, 3 Kg curatati neprajiti:

Bazal - 83 (inainte de masa)
30 min - 94
60 min - 101
120 min- 114

La tine cum arata daca mancai ca mine ? Tot asa ?
Am vazut ca la mine la cartofi fie prajiti fie fierti urca lent si nu prea mult, contrar ce spun astia ca, cartofu e mai rapid ca zaharul ca indice glicemic, tu ce parere ai ? la tine de la cartofi urca prea sus ?
Sunt curios sa stiu daca cartofu de fel asa se comporta adica f bine si la cei cu probleme, sau doar la cei fara probleme ?!
Ca astia zic ca are IG mare adica 90 ptr toti, deci ar trebui sa urce rapid si sus la toata lumea.

In schimb orezul brun face ravagii la mine face niste varfuri de mori, si aici se spune invers ca ala e f bun ca nu urca brusc glicemia.
Fi atent deci mancat orez brun gatit cu ceapa in el 532 g cantarit fiert cu piept de pui fript, mare atentie am avut doar 105 g carbo:

Bazal - 65
30 minute - 149
60 minute - 129
120 minute - 119

Cum dracu la mai putin de jumate carbo fata de cartofii de mai sus, sa faca asa glicemii ?! Valorile sunt bune in ambele cazuri, dar ce parere ai ? 149 la 30 min la orez brun cu mai putini carbo fata de 94 si la cartofi si la 260 carbo, ciudat.
0
07-02-2016, ora 09:14
hasmic
Nu este medic/terapeut
hasmic
S-ar putea datora faptului ca alimentele ci ig mic se digera mai greu decat cele cu ig mare -este doar o supozitie.
Eu nu consum cartofi si nici orez de fel.
La mine, postprandial ( la 2 h) valorile glicemiei sunt in jur de 120 - 140, dupa o masa dietetica, gen ciorba de legume cu bors ( fara carne sau orice grasime) si un pastrav la cuptor, simplu, fata garnitura, plus 40 g de paine. Valorile bazale sunt intre 90 - 111.
Diabetologul nu a putut stabili vreun diagnostic. I-am aratat monitorizarea glicemiilor pe 3 zile, bazal si inainte si dupa mese. A zis ca val. postprandiale sunt ok.O sa repet hemoglobina glicata si o sa fac testul de toleranta la glucoza, pentru a afla in mod clar daca este prediabet, diabet sau un organism " setat" pe glicemii bazale mari.
0
08-02-2016, ora 07:44
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Hemoglobina glicata e eroare la laborator ca am stat si m-am gandit mai bine, multe nu fac cum trebuie testul acesta, repetati in alta parte, nu are cum sa fie 5 in conditiile alea.
Nu prea exista setat pe glicemii mari, ce sare de 100 ar fi prediabet deja. In cazul asta se face testul cu glucoza la laborator, se ia inainte deci bazal, apoi la o ora si la doua, unii dau doar bazal si la doua, altii chiar si la 30, 60, 120 si 180 min.
Daca la 2 ore e sub 140, si bazal e peste suta, e prediabet usor.
Daca la 2 ore e intre 140 si 199 e mai nasol fiind prediabet mai grav adica toleranta alterata la glucoza, iar daca e peste 200 e diabet direct.

Citisem ca de fapt acest test nu e relevant, si ca ar trebui facut direct cu o masa normala, caci la testul cu glucoza poate apare o glicemie buna la 2 ore dar ca o hipoglicemie data de o glicemie mare la o ora sa zicem peste 200 care multi medici nu o cer, si ca de fapt cand mancam, stam mai mult cu glicemii mari decat la testul ala cand coboara uneori repede.
Scria pe acolo cine facuse cercetarile dar..m-am cam cutremurat ce am citit, cum ca...orice valoare de peste 140 ataca deja organismul si ca trebuie sa tinem mereu sub 140 glicemia.
Adica ar fi multi oameni deja cu complicatii chiar inainte de a fi diagnosticati cu prediabet !!! Dat fiind ca bazala era sub 100 si la 2 ore de la test era sub 140 fara a se lua in seama aia la o ora care era mare, daca dupa mese se aveau mai multe ore glicemii de peste 140, era jale ziceau ei ! Omu dupa ce se vedea sanatos, nu se mai controla si deci nu stia cat e dupa mese.
Ce parere aveti ? Uitati aici, copiati site-ul in browser sau dati pe google Diabetes Update: One Hour Blood Sugar test, si al doilea este titlul asta.

http://diabetesupdate.blogspot.ro/2010/03/one-hour-blood-sugar-test-is-best.html

Adica vor sa zica ca cei de la asociatia diabeticilor din SUA adica ADA nu spun adevarul cum trebuie, asa ca au facut ei experimente pe soareci cum ca deja de la 140 in sus ne distruge si celulele beta de insulina, nu doar ca ne ataca altele.
Uneori zic si niste tampenii dar nu stiu, sunt curios ce parere aveti si dvs.

Deci cam 20 HC aveti la masa aia cu cele 40 g paine, si tot e pana in 140 la 2 ore, tare sunt curios ce iese la testul acela.
Nu stiu daca cartoful este cu IG mic ca sa intre lent, astia spun ca e cu IG de 90 chiar, dvs daca ati manca cartofi fierti cum ar fi glicemia ? V-ar urca mult de la ei ?
0
26-02-2016, ora 12:59
hasmic
Nu este medic/terapeut
hasmic
Am facut testul de toleranta la glucoza, cu urmatoarele rezultate: a jeun 122, la o ora 230 si la doua ore 169 mg/dl.
Am refacut la alt laborator hemoglobina glicata si mi-a iesit tot 5.
Sunt complet in ceata, nu gasesc explicatie logica, alta, in afara de presupunerea ca determinarea hemoglobinei glicate este eronata..
Acum tin regim, dimineata iaurt cu hrisca cruda, o lingura de chia, o lingura de seminte de in cu 250 ml kefir facut cu ciuperca Tibetana.La pranz ciorba de zarzavar, fara grasime, apoi un peste la cuptor cu 40 g paine si o portocala iar seara iaurt cu hrisca si cateva alune. Mai beau un nes in cursul zilei, fara nici un indulcitor si daca imi e foarte foame, mananc fie 100 g branza de vaci, urda, cateva feliute de cascaval sau sunca de Praga.
Iau si fitodiab si castravete amar, cate doua pastile pe zi.
Fac miscare, in medie 2_3 km pe zi.
Sa vedem unde se va situa glicemia, dupa acest regim...
0
03-06-2016, ora 23:02
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Mda, mi se pare f clara treaba si anume:
Hemoglobina glicata a iesit corect dat fiind ca si la alt lab ai facut-o.
Probabil urca mai sus doar dupa mese si apoi coboara si ai de multe ori mai mica, iar cu alea mai mari da o medie de 101, nu are cum sa fie gresit la doua laboratoare. Poate ai perioade si de glicemii de 80-85 si nu stim, chiar daca bazal ai 122 sa zicem, altfel nu se explica.
Dupa TTGO adica testu cu glucoza ai prediabet mai grav adica 99 % diabet.
Adica bazala e <126 si la 2 ore dupa masa este intre 140 si 199.
Ai picat testu si la o ora si la doua, la 1 ora trebe sa fie <160 si la 2 ore <140, asa are un om sanatos si nu dupa mese dietetice ci dupa o masa cu 75 g carbo si evident bazala sa fie <100.
Inainte se lua in considerare si aia la o ora si aia era limita, ca sa nu se mai complice si probabil sa carape omu mai repede, au scos asta.
Glicata este relevanta la diabet grav cand permanent sunt glicemii mari, cand e pe la inceput si ai mari doar dupa mese, nu prea e relevanta, dar nu uita ca in perioada aia scurta cand urca sus, ataca organismul, deci trebuie sa nu mai ai asa cumva.
Gandeste-te ca sangele circula prin capilare si tu bagi glucoza mai multa in el, nu devine mai vascos ? Se poate distruge capilarele si pe moment, asta ca sa-ti dai seama logic ca nu e bine, ei nu zic dar asa e, de aia unii fac accidente vasculare brusc, infarct si asa mai departe.

Exista persoane cu diabet care la 1 si 2 ore au glicemii mari cum ai avut tu, iar apoi au hipoglicemii pana la 5 ore, deci mare atentie, iti dau sa vezi:
Te uiti la tabelul cu nr 4, iti dai seama ca daca faci media..iese o glicemie buna care poate da o glicata buna, deci aici:

www.rajeun.net/gtt.html
Adaugă un comentariu / răspuns

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.