Intervențiile chirurgicale, eventuală cauză a declinului cognitiv la persoanele în vârstă
Autor: Teodorescu Mihai
Persoanele trecute de 65 de ani și care au suferit o intervenție chirurgicală prezintă riscuri mai mari de a face un accident vascular cerebral „silențios”. Totodată, intervențiile chirurgicale pot fi un factor de risc pentru declinul cognitiv.
Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la McMaster University, în urma efectuării unui amplu studiu, la care au luat parte peste o mie de persoane. Rezultatele studiului, publicate în The Lancet, arată că există o asociere între intervențiile chirurgicale elective non-cardiace și accidentul vascular cerebral tăcut. Incidența atacului cerebral tăcut a fost crescută la persoanele care au suferit un accident vascular cerebral în urma unei intervenții chirurgicale.
Studiul, denumit neuroVision, a implicat un număr de 1.114 subiecți cu vârsta minimă de 65 de ani, din douăsprezece centre medicale de pe aproape întreg globul, cu excepția Africii. Activitatea neurologică a fiecărui subiect a fost studiată cu ajutorul testelor de imagistică prin rezonanță magnetică nucleară. Primele testări au fost realizate la nouă zile de la intervenția chirurgicală, în vederea depistării unor accidente vasculare cerebrale silențioase. De asemenea, capacitățile cognitive ale subiecților au fost urmărite pentru un an de zile de la încheierea intervenției chirurgicale. Astfel, cercetătorii au descoperit că persoanele care au suferit un accident vascular cerebral în primele nouă zile de după operație au avut șanse mai mari să experimenteze declinul cognitiv, delirul perioperator sau un atac ischemic tranzitoriu în decurs de un an de la operație.
Accidentul vascular cerebral tăcut, comparativ cu un accident vascular cerebral excesiv, nu provoacă simptome evidente, el fiind evidențiat doar de scanările cerebrale. În lipsa acestor cercetări, prevenția declinului cognitiv sau a unui viitor accident vascular nu poate fi realizată, ceea ce sporește riscul de deces dintr-o cauză cerebrală. La nivel global, 0,5% dintre persoanele trecute de 65 de ani și care sunt supuse unei intervenții chirurgicale majore va suferi un accident cerebral excesiv. Studiul oferă importante informații asupra modului în care leziunile cerebrale vasculare se dezvoltă după o intervenție chirurgicală, astfel că va putea fi utilizat pentru a facilita abordarea problemei declinului cognitiv după operație.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nivelul crescut de poluare cu dioxid de azot, asociat cu creșterea cazurilor de astm la copii
- Tații cu relații coparentale dificile sunt mai predispuși la depresie
- Un număr mai mare de pași zilnic te poate feri de boli cardiovasculare
- Cercetătorii susțin dezvoltarea unei abordări medicale potrivită nevoilor adolescenților
intră pe forum