Intervențiile chirurgicale, eventuală cauză a declinului cognitiv la persoanele în vârstă

©

Autor:

Intervențiile chirurgicale, eventuală cauză a declinului cognitiv la persoanele în vârstă

Persoanele trecute de 65 de ani și care au suferit o intervenție chirurgicală prezintă riscuri mai mari de a face un accident vascular cerebral „silențios”. Totodată, intervențiile chirurgicale pot fi un factor de risc pentru declinul cognitiv.
Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la McMaster University, în urma efectuării unui amplu studiu, la care au luat parte peste o mie de persoane. Rezultatele studiului, publicate în The Lancet, arată că există o asociere între intervențiile chirurgicale elective non-cardiace și accidentul vascular cerebral tăcut. Incidența atacului cerebral tăcut a fost crescută la persoanele care au suferit un accident vascular cerebral în urma unei intervenții chirurgicale.

Studiul, denumit neuroVision, a implicat un număr de 1.114 subiecți cu vârsta minimă de 65 de ani, din douăsprezece centre medicale de pe aproape întreg globul, cu excepția Africii. Activitatea neurologică a fiecărui subiect a fost studiată cu ajutorul testelor de imagistică prin rezonanță magnetică nucleară. Primele testări au fost realizate la nouă zile de la intervenția chirurgicală, în vederea depistării unor accidente vasculare cerebrale silențioase. De asemenea, capacitățile cognitive ale subiecților au fost urmărite pentru un an de zile de la încheierea intervenției chirurgicale. Astfel, cercetătorii au descoperit că persoanele care au suferit un accident vascular cerebral în primele nouă zile de după operație au avut șanse mai mari să experimenteze declinul cognitiv, delirul perioperator sau un atac ischemic tranzitoriu în decurs de un an de la operație.


Accidentul vascular cerebral tăcut, comparativ cu un accident vascular cerebral excesiv, nu provoacă simptome evidente, el fiind evidențiat doar de scanările cerebrale. În lipsa acestor cercetări, prevenția declinului cognitiv sau a unui viitor accident vascular nu poate fi realizată, ceea ce sporește riscul de deces dintr-o cauză cerebrală. La nivel global, 0,5% dintre persoanele trecute de 65 de ani și care sunt supuse unei intervenții chirurgicale majore va suferi un accident cerebral excesiv. Studiul oferă importante informații asupra modului în care leziunile cerebrale vasculare se dezvoltă după o intervenție chirurgicală, astfel că va putea fi utilizat pentru a facilita abordarea problemei declinului cognitiv după operație.

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 26-08-2019 | creare: 26-08-2019 | Vizite: 416
Bibliografie
'Silent' strokes common after surgery, linked to cognitive decline, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190815212759.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum