Lactatele cu conținut crescut de grăsimi pot reprezenta o opțiune sănătoasă pentru inimă

©

Autor:

Lactatele cu conținut crescut de grăsimi pot reprezenta o opțiune sănătoasă pentru inimă
Cercetări recente efectuate în rândul celor mai mari consumatori de alimente lactate din lume au arătat că cei cu aporturi mai mari de lactate cu conținut ridicat de grăsimi prezintă un risc mai scăzut pentru diferite boli cardiovasculare, comparativ cu cei cu aport scăzut.
Cercetătorii au combinat rezultatele studiului cu rezultatele altor studii anterioare, la care au participat peste 4.000 de adulți suedezi, ajungând astfel la cele mai cuprinzătoare dovezi până în prezent cu privire la relația dintre consumul de grăsimi lactate, riscul bolilor cardiovasculare și moartea.

O colaborare internațională între cercetătorii din Suedia, SUA și Australia a evaluat consumul de grăsimi lactate la 4.150 de suedezi de 60 de ani prin măsurarea nivelului sanguin al unui anumit acid gras care se găsește în principal în alimentele lactate și, prin urmare, poate fi utilizat pentru a reflecta consumul de lactate grase. Subiecții au fost urmăriți în medie pentru o perioadă de 16 ani, pentru a vedea câți au avut atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și alte evenimente cardiovasculare grave și câți au murit din orice cauză în acest timp.

După ajustarea statistică pentru alți factori de risc de boli cardiovasculare cunoscuți, inclusiv lucruri precum vârsta, venitul, stilul de viață, obiceiurile alimentare și alte boli, riscul de boli cardiovasculare a fost cel mai scăzut pentru cei cu niveluri ridicate de acid gras (reflectând aportul ridicat de grăsimi lactate).

Autorul studiului, Matti Marklund, profesor la Universitatea Uppsala, a spus că studiul evidențiază incertitudinea dovezilor din domeniu, care se reflectă în liniile directoare dietetice. „Dovezi din ce în ce mai mari sugerează că impactul asupra sănătății al produselor lactate poate fi mai dependent de tip, cum ar fi brânza, iaurtul, laptele și untul, mai degrabă decât de conținutul de grăsimi, care a ridicat îndoieli dacă evitarea în general a grăsimilor lactate este benefică pentru sănătatea cardiovasculară”.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 29-09-2021 | creare: 29-09-2021 | Vizite: 104
Bibliografie
Sticking to low-fat dairy may not be the only heart healthy option, study shows, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210921140119.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de lactate a fost asociat cu o majorare a densității osoase la bărbații peste 50 ani
  • Consumul de lactate scade riscul mortalității și al bolilor cardiovasculare
  • Cele mai bune lactate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.