Mecanismele din spatele beneficiilor sportului practicat cu regularitate

©

Autor:

Mecanismele din spatele beneficiilor sportului practicat cu regularitate
Într-un studiu recent publicat în revista Nature, cercetătorii au analizat modificările moleculare produse de antrenamentele de anduranță la șobolanii de ambele sexe pe parcursul a opt săptămâni. Aceste descoperiri, coordonate de Zhen Yan de la Fralin Biomedical Research Institute la Virginia Tech, arată mii de alterări moleculare care au implicații semnificative pentru sănătatea umană, inclusiv în bolile hepatice, bolile intestinale, sănătatea cardiovasculară și recuperarea țesuturilor.
Studiul, finanțat de National Institutes of Health, a implicat analiza a aproape 10.000 de probe prelevate din sânge, plasmă și 18 țesuturi solide, utilizând 25 de platforme moleculare. Cercetătorii au identificat mii de schimbări moleculare, observând diferențe între sexe în mai multe țesuturi. Modificările includ reglarea răspunsurilor imune, metabolice, la stres și căilor mitocondriale, care sunt relevante pentru afecțiuni umane precum boala hepatică non-alcoolică, boala inflamatorie intestinală, sănătatea cardiovasculară și recuperarea țesuturilor.

Aceste descoperiri subliniază potențialul exercițiului fizic de a oferi protecție vastă și durabilă împotriva diverselor boli, depășind beneficiile oricărui medicament individual. De asemenea, sugerează că efectele benefice ale exercițiului fizic asupra sănătății pot fi transmise chiar și la generațiile viitoare, un efect care nu poate fi replicat de niciun medicament existent.

Zhen Yan și echipa Molecular Transducers of Physical Activity Consortium plănuiesc să extindă cercetarea pentru a include antrenamente bazate pe rezistență și să înțeleagă mai bine factorii care mediază alterările moleculare observate. Unul dintre obiectivele propuse este analiza factorilor proteici eliberați de organe și țesuturi în răspuns la exercițiul fizic, pentru a determina cum coordonează aceștia răspunsurile celulare, biochimice și moleculare în țesuturile și organele țintă, contribuind astfel la beneficiile remarcabile ale exercițiului regulat asupra sănătății.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 13-06-2024 | creare: 13-06-2024 | Vizite: 146
Bibliografie
Underlying mechanisms behind regular exercise benefits, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/06/240611130430.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Câte calorii consumi când mergi vs când alergi?
  • Precizia gadget-urilor sportive diferă în funcție de locul în care sunt plasate
  • O oră de exerciții fizice pe săptămână poate preveni depresia
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum