Miopia, asociată cu o slabă calitate a somnului și timpul petrecut în fața ecranului

Un studiu realizat de Universitatea Flienders din Australia, relatează faptul că persoanele ce suferă de miopie, sunt mai susceptibile să experimenteze o mai slabă calitate a somnului, comparativ cu cei ce au vederea neafectată.
Miopia, defect de vedere ce se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiecte situate la distanță, poate determina inclusiv întârzieri ale ritmului circadian și afectări ale secreției de melatonină. Este cea mai frecventă tulburare în rândul copiilor și adolescenților.
Melatonina este un hormon secretat de către glanda pineală, pe timp de noapte, responsabil de ciclul somn-veghe și de ritmul circadian. Cantitataea cea mai mare este secretată între 02:00-04:00 dimineața.
Astfel, întreruperile ritmurilor circadiene și ale somnului din cauza luminii artificiale și a utilizării de dispozitive electronice ce emit lumină pentru citit, au devenit în ultima perioadă o preocupare mare în domeniul sănătății.
O calitate cât mai bună a somnului și un ritm circadian optim, sunt criterii esențiale nu doar pentru sănătatea generală, ci și pentru o vedere mai bună.
În acest studiu, a fost măsurată cantitatea de melatonină atât la persoane cu miopie, cât și la persoane cu vedere normală, prin probe de salivă și urină. Toți participanții acestui studiu erau studenți.
Rezultatele studiului au arătat că adolescenții cu miopie au întârzieri semnificative ale ritmului circadian și producție mai mică de melatonină.
Se consideră că există o legătură între utilizarea excesivă a ecranului și apariția miopiei. Astfel, cercetătorii acestui studiu recomandă ca obiceiurile de somn ale copiilor și timpul petrecut în fața ecranelor să fie reevaluate pentru a putea reduce șansele de miopie la tineri.
Este important să se limiteze expunerea copiilor la dispozitive digitale, în special noaptea, pentru a le asigura un somn bun și o vedere sănătoasă. Aceste dispozitive emit lumină albastră care pot suprima producția de melatonină, rezultând un somn slab și întârziat.
Având în vedere că miopia se dezvoltă în copilărie, copiii reprezintă populația țintă pentru prevenirea ei.
Optometristul Dr Ranjay Chakraborty, susține că acest studiu adaugă noi dovezi privind asocierea dintre ritmul circadian și dezvoltarea miopiei.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- COVID-19 are un impact semnificativ asupra bunăstării mintale și a calității vieții, constată un studiu
- Persoanele optimiste contribuie la sănătatea partenerilor lor
- Expunerea la substanțele chimice din mediu a fost asociată cu o îmbătrânire biologică mai rapidă
- Stilul de viață afectează activitatea sexuală la femeile de vârstă mijlocie
- Problema nelucidata
- Sfaturi pentru o corectare de miopie
- Miopie destul de mare
- Miopie si astigmatism... profesia de programator imi va afecta mai mult vederea?
- Miopie
- Miopia si durerile de cap
- Glaucom congenital tardive si miopie fort
- Miopie.
- Miopia - Imi explica cineva de ce creste dioptria mult?
- Palpitatii, ingreunare vedere la ochi drept cu miopie