O dietă echilibrată cu o cantitate moderată de proteine din diferite surse reduc riscul de hipertensiune arterială
Autor: Domșa Dariana

Consumul de proteine dintr-o varietate mai mare de surse a fost asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta hipertensiune arterială, în cadrul unui studiu național realizat de cercetătorii din China. Studiul sugerează că o dietă echilibrată cu o cantitate moderată de proteine din diverse surse alimentare poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale.
Pentru studiul, cercetătorii au analizat informațiile despre sănătate obținute de la peste 12.000 de adulți cu vârstă medie de 41 de ani care trăiesc în China. Sondajul inițial al participanților, realizat în urmă cu mai bine de două decenii, a fost folosit ca punct de referință, în timp ce datele din ultima rundă de studiu au fost folosite pentru comparație. Participanții au primit un „scor de varietate” proteic bazat pe numărul de surse diferite de proteine consumate, scorul maxim al varietății fiind de 8, fiecărei surse de proteine fiindu-i atribuit un punct.
Oamenii de știință au evaluat asocierea dintre scorul de varietate pentru proteine și riscul indivizilor de a dezvolta hipertensiune arterială. Analiza a constatat că mai mult de o treime dintre participanți au dezvoltat hipertensiune arterială în timpul urmăririi. Consumul de proteine din minimum patru surse a fost asociat cu o reducere procentuală de 66% a riscului de a dezvolta hipertensiune arterială.
Pentru fiecare dintre tipurile de proteine a existat o cantitate adecvată de consum, pentru a obține beneficii pentru sănătatea cardiovasculară. Studiul a constat, de asemenea, că persoanele cu un cel mai redus sau cel mai crescut consum de proteine au avut cel mai mare risc de apariție a hipertensiunii arteriale.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Hipertensiunea portala
- Hipertensiunea arteriala (HTA)
- Hipertensiunea indusa de sarcina - Preeclampsia si eclampsia
- Boala cardiaca hipertensiva
- Hipertensiunea arteriala la copil
- Proteinuria
- Hipertensiunea de halat alb (sindromul de halat alb)
- Hipertensiunea arterială secundară de cauză endocrină
- Hipertensiunea arterială la gravidă
- Inhibitorii enzimei de conversie (IECA)
- Dieta in hipertensiunea arteriala
- Proteinele
- Carnea la copil
- Necesarul de proteine pe perioada sarcinii
- Proteinele în alimentația vegetariană și vegană
- Alimentele cu multă sare și efectul lor asupra sănătății
- Necesarul de proteine la persoanele active (ce fac sport)
- Necesarul proteic - o discuție între experți despre proteine
- Tratament pentru hipertensiune arteriala diastolica
- Hipertensiune arteriala, dislipidemie, varice, fumez maxim 7 tigari pe zi. Cataracta?
- Proteine pentru masa musculara
- Hipertensiune arteriala
- Hipertensiune arteriala + eruptii cutanate (expunere solara)
- Proteina c reactiva marita
- Regim pentru mai multe afectiuni: diabet zaharat, colesterol, hipertensiune si astm
- Palpitatii
- Tratament hipertensiune
- Puseu de tensiune