O nouă metodă de tratament pentru persoanele cu obezitate morbidă reduce numărul episoadelor de supraalimentare
Autor: Domșa Dariana

Sfaturile actuale și tratamentul acordat pacienților cu obezitate implică în principal creșterea nivelului de activitate fizică și schimbarea modelului alimentar, în vederea reducerii caloriilor consumate și a introducerii în alimentație a unor alimente sănătoase. În cazurile severe, pacienții sunt supuși unei intervenții chirurgicale pentru obezitate. Tratamentul prezentat în lucrarea actuală se bazează însă pe creșterea gradului de conștientizare în rândul pacienților cu privire la motivele pentru care consumă alimente în exces, urmat de exerciții și discuții de grup.
În cadrul studiului actual au fost incluși 42 de adulți care au solicitat ajutor de specialitate pentru reducerea episoadelor de supraalimentare. Toți participanții au avut obezitate de gradul trei, adică un indice de masă corporală (IMC) de 40 sau mai mult, sau obezitate de gradul doi cu probleme suplimentare. Majoritatea persoanelor din grup erau femei. Șase persoane au suferit o intervenție chirurgicală pentru obezitate.
Autorul studiului, Trine Eik-Nes, profesor asociat la Universitatea de Știință și Tehnologie din Norvegia, consideră că înțelegerea și tratamentul obezității și supraalimentației au fost prea înguste. Potrivit cercetătorului, supraalimentarea este adesea legată de factorii de stres interni și externi, iar tratamentul psihologic nu este folosit suficient pentru obezitatea morbidă.
În timpul perioadei de studiu, participanții s-au reunit timp de 30 de ore pe parcursul a zece săptămâni. După fiecare sesiune de predare, pacienții s-au împărțit în grupuri mici pentru a se antrena în „disecarea” propriei vieți de zi cu zi. În timpul tratamentului, pacienții au devenit mai conștienți de ceea ce îi determină supraalimentarea.
Mulți participanți au simțit că imaginea corporală negativă și rușinea lor reprezintă o barieră în calea activității fizice și a vieții sociale. „După cele zece săptămâni, pacienții au experimentat o reducere cu aproape 30% a numărului de episoade de supraalimentare și o îmbunătățire semnificativă a problemelor lor emoționale, cum ar fi tulburări interioare”, spune Eik-Nes.
sursa: News Medical
foto: Colourbox
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Greutatea si depresia
- Pastile de slabire... pentru obezitate de 2 ani
- Obezitate?
- Reductil cel mai bun medicament impotriva obezitatii
- Obezitate de gradul 2, am sa inving obezitatea! voi nu vreti?
- Ajutor sunt obeza!
- Supraponderabilitate si amenoree, help!
- 18 Ani 150 kg dieta drastică
- Sfaturi pentru a scapa de supragreutate (obezitate)
- Obezitatea creşte riscul de deces în accidentele rutiere (studiu)