O strategie ghidată de computer poate face un antibiotic care nu a fost anterior supus testelor clinice să prevină evoluția bolii bacteriene

©

Autor:

O strategie ghidată de computer poate face un antibiotic care nu a fost anterior supus testelor clinice să prevină evoluția bolii bacteriene
Problema rezistenței la antibiotice, responsabilă de moartea a sute de mii de oameni în fiecare an, este abordată de cercetătorii de la Universitatea din Portsmouth, care propun reproiectarea antibioticelor existente, pentru a depăși mecanismele de rezistență bacteriană și pentru a preveni astfel evoluția bolilor bacteriene.
Anual, aproximativ 700.000 de oameni își pierd viața din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice, iar numărul este într-o continuă creștere. Fără antibiotice eficiente, speranța de viață va scădea cu 20 de ani. De mai bine de două decenii, cercetătorii depun eforturi pentru a dezvolta noi antibiotice care ar putea lupta împotriva bolii mai repede decât poate evolua o boală. Calculatoarele au fost folosite în proiectarea medicamentelor de zeci de ani, însă studiul actual este primul studiu care utilizează o strategie multidirecțională ghidată de computer pentru a face un nou antibiotic dintr-unul existent pe care bacteriile l-au depășit.

„Antibioticele sunt unul dintre pilonii medicinei moderne, iar rezistența la antibiotice este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane. Dezvoltarea unui nou antibiotic implică de obicei găsirea unei noi ținte care este esențială pentru supraviețuirea unei game largi de bacterii diferite. Acest lucru este extrem de dificil și doar foarte puține clase noi de antibiotice au fost dezvoltate în ultima vreme. Am adoptat o abordare mai simplă, pornind de la un antibiotic existent, care este ineficient împotriva noilor tulpini rezistente, însă care, în urma unor modificări, devine capabil să depășească mecanismele de rezistență”, a declarat autorul studiului, Gerhard Koenig, chimist computațional la Universitatea din Portsmouth.

Echipa a arătat că cel mai bun medicament candidat al lor, care nu a fost încă supus unor studii clinice, este de până la 56 de ori mai activ pentru tulpinile bacteriene testate decât două antibiotice de pe lista de medicamente esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), eritromicină și claritromicină. Dr. Koenig a spus: „Nu numai că cel mai bun candidat al nostru este mai eficient împotriva țintelor testate, dar arată și activitate împotriva celor trei bacterii clasate în top din lista de priorități a OMS, unde antibioticele existente testate nu funcționează".

sursa: Science Daily

Data actualizare: 10-11-2021 | creare: 10-11-2021 | Vizite: 411
Bibliografie
Giant leap taken in fighting antibiotic resistance, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211102111207.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antibioticele comune ar putea cauza confuzie mentală temporară
  • Tratamentul pentru infecțiile rezistente la antibiotice ar putea fi deja existent pe piață
  • Antibioticele ar putea afecta sistemul imunitar și dezvoltarea neuronilor
  •