Obezitatea afectează diferit sănătatea bărbaților și a femeilor

©

Autor:

Obezitatea afectează diferit sănătatea bărbaților și a femeilor
Un studiu publicat recent de York University arată că există diferențe biologice în spatele diferențelor de sex în bolile legate de obezitate. Cercetătorii au observat diferențe remarcabile la celulele care construiesc vasele de sânge în țesutul gras al șoarecilor masculi față de cele prezente la femele. Astfel, bărbații au mai multe șanse decât femeile să dezvolte condiții legate de obezitate, precum boli cardiovasculare, rezistență la insulină și diabet.
Autorii au menționat că în studiile anterioare s-au utilizat modele animale pentru a studia obezitatea și bolile asociate acesteia, dar s-au studiat în general rozătoarele masculine, deoarece femelele sunt mai rezistente la dezvoltarea acelorași tipuri de boli.

Studiul de față, publicat în jurnalul iScience, a analizat diferențele din celulele endoteliale care alcătuiesc blocurile de construcție ale vaselor de sânge din țesutul gras. Cercetătorii au descoperit că procesele asociate cu proliferarea noilor vase de sânge au fost ridicate la șoarecii femele, în timp ce la masculi exista un nivel ridicat de procese asociate cu inflamația. Ei au concluzionat că aceasta ar putea explica de ce obezitatea se manifestă diferit la bărbați și femei, precum și că un tratament ideal pentru bărbați nu va fi la fel de potrivit pentru femei.

De asemenea, echipa de cercetatori a examinat comportamentul celulelor endoteliale atunci când acestea au fost scoase din corp și studiate în vase Petri. Au observat că, chiar și atunci când au fost scoase din corp, unde nu mai aveau hormonii sexuali sau alți factori factori de influență, celulele endoteliale feminine s-au replicat mai repede în comparație cu cele masculine, care au arătat o sensibilitate mai mare la un stimul inflamator. Prin comparație cu datele publicate anterior, cercetatorii au descoperit ca celulele endoteliale din șoarecii bătrâni masculi au arătat un profil mai inflamator comparativ cu celulele feminine.

Concluzia acestui studiu este că bărbații au mai multe șanse decât femeile să dezvolte boli legate de obezitate, ceea ce ar putea duce la tratamente personalizate în funcție de sex.

sursa: News Medical
foto: Vase de sânge în țesut adipos. News @ York

Data actualizare: 12-01-2023 | creare: 12-01-2023 | Vizite: 214
Bibliografie
York researchers shed new light on the sex differences in obesity, link: https://www.news-medical.net/news/20230109/York-researchers-shed-new-light-on-the-sex-differences-in-obesity.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum