Omega 3 poate scădea inflamația articulară și diminua durerea? (studii)

©

Autor:

Omega 3 poate scădea inflamația articulară și diminua durerea? (studii)

Privire de ansamblu asupra artritei

Termenul „artrită” este derivat din două cuvinte grecești: „artro”, care înseamnă „articulație” și „itis”, care înseamnă „inflamație”. Există peste 100 de tipuri diferite de artrită și toate afectează articulațiile. Cea mai frecventă este osteoartrita. Atacă cartilajul dur, flexibil în articulație și în jurul său. Cauzată în principal de uzură, osteoartrita afectează, în general, persoanele în vârstă. A doua cea mai frecventă formă de artrită este artrita reumatoidă (RA). RA este o boală autoimună cronică care determină sistemul imunitar să atace capsula sinovială a articulației și alte țesuturi moi. Ambele tipuri de artrită provoacă inflamații și dureri la nivelul articulațiilor.

Ce știm despre acizii grași Omega 3?

Uleiul de pește este o sursă excelentă de acizi grași omega-3 (inclusiv EPA și DHA), care blochează citokinele și prostaglandinele inflamatorii; acestea sunt transformate de organism în substanțe chimice antiinflamatoare puternice. Uleiul de pește scade, de asemenea, trigliceridele din sânge (grăsimile care circulă în fluxul sanguin), protejând împotriva bolilor de inimă și reducând tensiunea arterială ridicată.

Studii

EPA și DHA au fost studiate extensiv pentru artrita reumatoidă, precum și zeci de alte afecțiuni inflamatorii, inclusiv boli de inimă, depresie, sindromul Raynaud și lupus. O metaanaliză din 2010 a constatat că uleiul de pește a scăzut semnificativ sensibilitatea articulației și rigiditatea la pacienții cu RA și a redus sau eliminat utilizarea AINS. Studiile preliminare indică faptul că poate avea un efect similar asupra artrozei. Un studiu din 2005 asupra persoanelor cu RA a arătat efecte pozitive sporite atunci când suplimentele de ulei de pește au fost utilizate în combinație cu uleiul de măsline.

O revizuire din 2012 a analizat studiile anterioare privind beneficiile uleiului de pește pentru tratamentul artritei. În special, a explorat rolul EPA și DHA în reducerea inflamației articulațiilor și a durerii. Studiul a descoperit că există dovezi consistente că acizii grași Omega 3 au avut un efect pozitiv asupra umflării articulațiilor și a durerii. De asemenea, a constatat că acești acizi grași omega-3 au ajutat la îmbunătățirea rigidității în articulații, un alt simptom al RA. (1) Un studiu din 2016 a descoperit că suplimentarea zilnică cu omega-3 a avut un efect pozitiv asupra artritei reumatoide, și reduce utilizarea medicamentelor analgezice. (2)

Omega 3 pentru inflamația și durerea articulară

La pacienții cu RA, au fost raportate efecte pozitive ale suplimentării cu ulei de pește, iar cele mai bune rezultate apar după 3 luni. O revizuire sistematică care evaluează efectul uleiului de pește marin asupra durerii în boala artritică a concluzionat că pacienții cu RA au înregistrat o reducere a durerii. (3) De asemenea, rezultatele au fost raportate într-o metaanaliză a studiilor controlate randomizate, în care suplimentarea cu PUFA n-3 timp de 3–4 luni a redus intensitatea durerii articulare, cantitatea de rigiditate matinală și numărul de articulații dureroase și / sau fragile. (4) Deși semnificative, aceste diferențe sunt foarte mici.

Dozare

Pentru sănătate generală, se recomandă două porții de pește pe săptămână. Cu toate acestea, este dificil să obții o doză terapeutică de ulei de pește numai din alimente. Pentru a trata afecțiunile legate de artrită, utilizează capsule cu ulei de pește cu cel puțin 30 la sută EPA / DHA, ingredientele active. (5)

Considerații de siguranță

Deși o doză de 3 g/zi de EPA plus DHA este considerată sigură pentru consumul general, este necesară o clarificare suplimentară în ceea ce privește siguranța suplimentelor de ulei de pește la pacienții cu RA. Suplimentele cu PUFA, în special în doze mari, au fost asociate cu intoleranță gastrointestinală (de exemplu, arsuri la stomac și diaree), contaminare cu mercur și timp de sângerare prelungit.

Trebuie să se acorde o atenție deosebită uleiurilor de ficat de pește, cum ar fi uleiul de ficat de cod, datorită riscului de toxicitate cu vitamina A. (6) Dozele antiinflamatorii de ulei de ficat de cod pot conține niveluri mai mari de vitamina A decât aportul recomandat.

Așadar, acizii grași Omega-3 găsiți în uleiul de pește pot ajuta la reducerea inflamației la nivelul articulațiilor și la îmbunătățirea simptomelor artritei reumatoide la unele persoane. Având simptome mai puțin severe poți să reduci dozele altor medicamente pe care le iei pentru tratarea simptomelor artritei reumatoide.


Data actualizare: 11-09-2019 | creare: 11-09-2019 | Vizite: 4797
Bibliografie
1. Influence of marine n-3 polyunsaturated fatty acids on immune function and a systematic review of their effects on clinical outcomes in rheumatoid arthritis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22591891
2. The Effect of Omega-3 Fatty Acids in Patients With Active Rheumatoid Arthritis Receiving DMARDs Therapy: Double-Blind Randomized Controlled Trial. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4965662/
3. Senftleber NK NS, Andersen JR, et al. Marine Oil Supplements for Arthritis Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Trials. Nutrients 2017.
4. Goldberg R, Katz J. A meta-analysis of the analgesic effects of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for inflammatory joint pain. Pain 2007;129:10-23
5. Whittle S, Richards B, Ramiro S, et al. Fish oil supplements for rheumatoid arthritis. Cochrane Database Syst Rev 2012.
6. Cleland L, James M, Proudman S. Fish oil: what the prescriber needs to know. Arthritis Res Ther 2006;8:202
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Omega 3 ar putea ajuta copiii cu ADHD
  • A fost creată carnea de vită cu proprietățile nutriționale ale peștelui
  • Suplimentarea dietei cu Omega-3 a fost asociată cu reducerea depresiei (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum