Calitatea redusă a somnului la copii, asociată cu insomnia mamei

©

Autor:

Calitatea redusă a somnului la copii, asociată cu insomnia mamei
Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Warwick și Universitatea Basel, copiii ale căror mame suferă de insomnie prezintă la rândul lor probleme ale somnului: adorm mai târziu, au un somn mai scurt și petrec mai puțin timp în etapa de somn adânc.

La studiu au participat 200 de grupuri de copii între 7 și 12 ani și părinții lor, somnul lor fiind monitorizat pe durata unei nopți acasă, cu ajutorul electroencefalogramei. Astfel, monitorizarea activității electrice de la nivelul creierului a permis cercetătorilor să identifice etapele de somn. De asemenea, părinții au vorbit despre tulburările de somn proprii și ale copiilor lor.

Rezultatele au indicat o corelație între simptomele de insomnie ale mamelor și probleme de somn cu care se confruntau copiii lor. În schimb, nu a apărut nicio asociere între somnul taților și al copiilor. O explicație ar putea fi faptul că mamele petrec de obicei mai mult timp cu cei mici decât tații, de unde și influența mai mare asupra lor.

Rezultatele sunt importante având în vedere rolul esențial al somnului atât pentru adulți, cât și pentru copii, în ceea ce privește sănătatea mentală, învățarea, memoria, rezultatele școlare și dezvoltarea (la copii). Totodată, autorii atrag atenția asupra faptului că somnul copiilor ar trebui văzut în contextul familiei:
  • copiii învață de la părinți obiceiurile legate de somn;
  • absența funcționalității familiei afectează deopotrivă somnul părinților și al copiilor (de exemplu, o ceartă înainte de culcare poate împiedica întreaga familie să doarmă bine în noaptea respectivă).

De asemenea, copiii pot moșteni de la părinți acele gene care îi predispun la tulburări ale somnului.

Studiul a fost publicat în jurnalul Sleep Medicine.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 25-02-2020 | creare: 04-09-2017 | Vizite: 1158
Bibliografie
Children's sleep quality linked to mothers' insomnia, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170831093352.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Poziții de somn în sarcină
  • Somnul la vârsta a treia
  • Insomnia este implicată în apariția durerilor de spate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum