Prevenirea acumulării colesterolului LDL pe tot parcursul vieții este esențială în prevenirea bolilor cardiovasculare

©

Autor:

Prevenirea acumulării colesterolului LDL pe tot parcursul vieții este esențială în prevenirea bolilor cardiovasculare
Boala cardiovasculară aterosclerotică (ASCVD) este principala cauză de morbiditate și mortalitate la nivel global, evoluția sa fiind strâns legată de acumularea progresivă a colesterolului în peretele arterial, ceea ce duce la creșterea plăcilor aterosclerotice și la creșterea riscului de evenimente cardiovasculare.
Un studiu recent publicat în jurnalul Nature Reviews Cardiology explorează ipoteza expunerii cumulative la lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) - tip de colesterol care se poate acumula în pereții arterelor, și implicațiile acesteia pentru prevenirea bolilor cardiovasculare aterosclerotice.

Ipoteza expunerii cumulative la LDL sugerează că atât dimensiunea sarcinii plăcilor acumulate, cât și riscul absolut de evenimente cardiovasculare sunt determinate de expunerea cumulativă la LDL. Studiile experimentale și cele de imagistică non-invazivă au susținut această ipoteză, arătând că nivelurile plasmatice de LDL sunt proporționale cu numărul de particule LDL care traversează bariera endotelială, iar leziunile aterosclerotice încep să se dezvolte devreme în viață.

Metodologia de a sumariza măsurătorile LDL de-a lungul timpului pentru a calcula expunerea cumulativă oferă un biomarker care captează atât magnitudinea, cât și durata expunerii, ajutând la estimarea sarcinii plăcilor acumulate și la evaluarea riscului de ASCVD. Pragul cumulativ de LDL la care apar evenimentele ASCVD poate fi corelat cu ratele evenimentelor cardiovasculare, subliniind importanța gestionării LDL pe tot parcursul vieții.

Factori precum tensiunea arterială sistolică crescută și diabetul pot scădea pragul de expunere cumulativă la LDL la care apar evenimentele cardiovasculare, crescând rata evenimentelor la expuneri mai scăzute. De asemenea, calcificarea arterelor coronare este un alt indicator al sarcinii aterosclerotice și al riscului de ASCVD, măsurătorile calcificării arterelor devenind non-zero după 150 de ani-placă de expunere la LDL la bărbați.

Strategiile personalizate de prevenție, sprijinite de algoritmi avansați de învățare automată, pot optimiza scăderea LDL. Studiul sugerează că scăderea moderată a LDL începută mai devreme în viață este mai eficientă în reducerea riscului pe termen lung de ASCVD comparativ cu scăderile agresive ulterioare.

În concluzie, reducerea expunerii cumulative la LDL scade riscul pe viață de boli cardiovasculare aterosclerotice prin încetinirea progresiei aterosclerozei. Beneficiul clinic al scăderii LDL depinde de magnitudinea, durata și momentul acesteia. Ipoteza și implicațiile sale subliniază importanța intervenției timpurii și susținute pentru a obține beneficii pe termen lung în prevenția ASCVD.

sursa: News Medical

Data actualizare: 10-07-2024 | creare: 10-07-2024 | Vizite: 114
Bibliografie
Lifelong low LDL-C levels key to preventing cardiovascular disease, link: https://www.news-medical.net/news/20240708/Lifelong-low-LDL-C-levels-key-to-preventing-cardiovascular-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă tehnică pentru depistarea timpurie a aterosclerozei
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Pentru sănătatea inimii, luați cu precauție suplimente de calciu!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum