Relația dintre varițiile de greutate și riscul de deces precoce

©

Autor:

Relația dintre varițiile de greutate și riscul de deces precoce
Oamenii de știință au analizat relația dintre varițiile de greutate la adulții tineri și persoanele de vârstă mijlocie, stabilind rata riscului de deces precoce.
Un grup științific de la Boston University School of Public Health a identificat posibilele consecințe ale modificării greutății corporale. Pornind de la informațiile statistice din SUA conform cărora 12,4% dintre decesele timpurii sunt cauzate de statusul ponderal, autorii studiului publicat în JAMA Network Open au analizat date obținute de la aproximativ 24.000 de persoane între anii 1998 și 2015. Vârsta subiecților incluși în studiu era cuprinsă între 40 și 74 de ani, iar datele despre greutatea corporală se bazau pe valoarea IMC-ului (Indicele de Masă Corporală) la momentul includerii în studiu, la vârsta de 25 de ani și cu 10 ani inainte de a fi incluși în studiu. Alți factori precum sexul, statutul de fumător sau fost fumător și nivelul educațional au fost observați într-un plan secundar.

Autorii studiului au constatat că dintre toate persoanele incluse în studiu doar 0,8% au reușit să slăbească și să schimbe IMC-ul de la „obez” la „supraponderal”. De asemenea, aceștia estimează cu 3,2% dintre decele survenite pe perioada desfășurării studiului ar fi putut fi evitate dacă persoanele care erau considerate obeze la vârsta de 25 de ani, ar fi devenit supraponderale la vârsta mijlocie.

Rezultatele au adus informații importante cu privire la riscul de deces timpuriu. Astfel, participanții care erau obezi la vârste tinere și au devenit supraponderali până la vârste mijlocii, au reușit să reducă rata de deces precoce cu 54%. Aceste informații nu au putut fi confirmate la persoanele de vârstă mijlocie care scădeau în greutate.

În cadrul studiului au fost publicate dovezi cu o importantă semnificație asupra stării de sănătate a populațieii, promovând prevenirea primară și secundară a obezității precum și efectele sale benefice, printre care reducerea riscului de hipertensiune arterială, diabet și boli cardiovasculare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-08-2020 | creare: 17-08-2020 | Vizite: 395
Bibliografie
Weight between young adulthood and midlife linked to early mortality, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200814113154.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • CDC dezvăluie principalele 5 cauze de deces
  • A deveni părinte poate crește durata de viață cu 1-2 ani
  • Chiar și micile schimbări pozitive în alimentație îți prelungesc viața
  •