ma simt odihnita abia dupa 9-10 ore de somn

24-04-2007
lorelei_
Nu este medic/terapeut
lorelei_
Eu ma simt odihnita abia dupa 9-10 ore de somn, si de cand ma stiu a fost mereu la fel. Am 29 ani, 1, 70, 51 kg si sunt sanatoasa. Daca 3-4 zile fac efortul de a ma trezi mai devreme, ma simt ff obosita si cu siguranta ca voi recupera pe parcursul zilei orele pe care nu le-am dormit dimineata. Este posibil ca oamenii sa fie altfel "alcatuiti"? Cum as putea scapa de asta? exista tratament? Poate fi notiunea de lene alaturata medicinii? Multumesc pt raspuns!

Am intrebat si la sectiunea boli neurologice care este timpul de somn necesitat de un om sanatos, echilibrat, am si primit raspuns(7-8 ore). Postez acum aici pt ca mi se pare ca se incadreaza mai bine.
2 comentarii
0
30-04-2007, ora 00:00
al_dumitru
Identitate neconfirmată
al_dumitru
Sunt oameni care dorm mai mult si oameni care dorm mai putin. De exemplu, mie imi ajung 6 ore de somn, deci nici eu nu ma incadrez in "tipul de om sanatos, echilibrat", dar asta nu e o problema. De ce te deranjeaza ca dormi atat de mult? Ce ai face daca nu ai mai dormi atata? Si ce e rau in somnul de dupa+amiaza, daca ti-l permiti ?

Sigur ca si lenea exista pe lume, dar lenes e omul care sta in pat si doarme fara sa ii trebuiasca acel somn, in loc sa faca altceva. Totul e sa iti cunosti propriul ritm de veghe-somn si sa te culci la o ora potrivita tie. De ex, eu daca ma culc la 22.00-23.00, ma trezesc fara probleme la 4.30 si ma pot apuca de tot felul de trebusoare. Dar daca stau dupa 12.00 noaptea, a doua zi la ora 9.00-10.00 abia trag de mine sa ma trezesc. Deci cele 9 ore de somn nu imi sunt mai odihnitoare decat altele, mai putine, dar intr-un moment adecvat.

Incearca metoda aceasta, sa vezi care sunt orele la care te poti culca/trezi mai odihnita. Nu mai "face efortul de a te trezi devreme", ci fa efortul sa te culci devreme, fiindca celula hepatica se pare ca se reface prin somnul de pana la 12.00 noaptea, iar omul cu ficatul obosit simte nevoia sa doarma mai mult.

Oricum, am citit un studiu recent despre somn in care se spunea ca felul in care dormim noi e dat mai ales de ritmul zi-noapte. Dormim noaptea 8 ore, apoi 16 ore ne privam de somn, efectuand tot felul de activitati. Fiziologic se pare ca ar fi sa dormim 4 ore, sa lucram opt ore, apoi sa dormim iar 4 si sa lucram alte opt.
0
01-05-2007, ora 00:00
lorelei_
Nu este medic/terapeut
lorelei_
Pierd destul de multe ore din viata dormindu-le. Cam asta ar fi problema. Daca dorm 7-8 ore/zi, pe langa starea de oboseala care ma acapareaza, pierd destul de repede din greutate 1-2 kg.

Am sa incerc sa ma culc mai devreme sa vad ce sa va intampla. Sper sa nu constat ca am nevoie de 12 ore de somn.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  • Tulburările de somn influențează apariția demenței
  • Somnul, afectat de utilizarea iPhone-ului sau e-reader-ului înainte de culcare
  • De cât somn avem nevoie? Noi recomandări de la Fundația Națională a Somnului
  • Somnul din timpul zilei combate efectele lipsei de somn din timpul nopții
  • Folosește-ți simțurile pentru un somn odihnitor
  •