Statinele scad riscul unui nou AVC la persoanele care au suferit deja un AVC hemoragic

©

Autor:

Statinele scad riscul unui nou AVC la persoanele care au suferit deja un AVC hemoragic
Un studiu recent publicat în revista Neurology®, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie, sugerează că administrarea de statine, medicamente care scad nivelul colesterolului, ar putea reduce riscul de a suferi un alt accident vascular cerebral (AVC) la persoanele care au avut deja un AVC hemoragic intracerebral.
AVC-ul hemoragic intracerebral este cauzat de sângerarea în creier, în timp ce AVC-ul ischemic, cel mai comun tip de AVC, este cauzat de blocarea fluxului sanguin către creier. Studiile anterioare au avut rezultate mixte în ceea ce privește riscul de AVC la persoanele care iau statine și care au avut deja un AVC hemoragic, astfel că cercetătorii au dorit să exploreze mai detaliat această problemă.

Autorul studiului, Dr. David Gaist, MD, PhD, de la Universitatea din Sudul Danemarcei și membru al Academiei Americane de Neurologie, și echipa sa au analizat datele medicale ale 15.151 de persoane din Danemarca care au suferit un prim AVC hemoragic. Persoanele au fost urmărite în medie timp de 3,3 ani, începând cu 30 de zile după primul lor AVC hemoragic. Cercetătorii au folosit datele privind rețetele pentru a determina utilizarea de statine.

În urma analizei, s-a constatat că utilizarea de statine a fost asociată cu un risc cu 12% mai mic de a suferi un alt AVC. Mai mult, riscul de AVC ischemic a fost redus cu 21% la persoanele care au luat statine, comparativ cu cele care nu au luat. Interesant este că nu s-a găsit nicio legătură între utilizarea de statine și riscul de a suferi un alt AVC hemoragic.

Studiul a avut și limitări, inclusiv faptul că a inclus doar populația daneză, care este în mare parte de origine europeană, și, prin urmare, rezultatele ar putea să nu fie generalizabile pentru alte populații.

În concluzie, rezultatele studiului sugerează că statinele ar putea avea un rol protector în prevenirea unui nou AVC, în special a celui ischemic, la persoanele care au avut deja un AVC hemoragic, fără a crește riscul de un nou AVC hemoragic. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste descoperiri.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-09-2023 | creare: 05-09-2023 | Vizite: 330
Bibliografie
Can taking statins after a bleeding stroke lower risk of another stroke?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/08/230830160820.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depresia crește riscul de accidente vasculare în rândul celor care supraviețuiesc după un infarct miocardic
  • Care sunt factorii care influențează riscul de mortalitate în urma unui accident vascular cerebral hemoragic?
  • Conform unui studiu, femeile aflate la menopauză au mai multe hiperdensități în substanța albă din creier
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum