Stresul psihosocial și anxietate se reduc și după efectuarea virtuală a unor exerciții fizice

©

Autor:

Stresul psihosocial și anxietate se reduc și după efectuarea virtuală a unor exerciții fizice

Cercetătorii de la Universitatea Tohoku din Japonia sugerează într-o lucrare publicată recent în International Journal of Environmental Research and Public Health că trainingul virtual poate reduce stresul și anxietatea.


Studiul are la bază și concluzii anterioare conform cărora acest tip de training duce la o îmbunătățire cognitivă.
Exercitiile fizice au un efect pozitiv asupra stării de bine, dar din păcate nu pot fi practicate de toate categoriile de persoane.

Pacienții cu afecțiuni neurologice, cardiovasculare severe sau cei spitalizați nu pot profita de aceste beneficii, dar aparent efecte similare ar putea fi produse prin Imersarea în Realitatea Virtuală.


Aceasta tehnică a fost utilizată inițial pentru divertisment, dar are și un evident potențial clinic pentru că oferă posibiltatea de a experimenta o lume virtuală printr-un corp virtual.
Într-un studiu anterior, aceiași cercetatori au descoperit că simplul fapt de a privi un corp virtual în mișcare și identificarea lui ca propriul corp, duce la modificări fiziologice cum ar fi creșterea sau scăderea frecvenței cardiace, chiar dacă participantul este nemișcat.

Așadar, pot apărea beneficii ca și în cazul unei activități reale.

 

Într-un studiu următor, aceleași efecte au fost identificate și în cazul unor participanți sănătoși, în vârstă, care au fost expuși în sesiuni de 20 minute, de 2 ori pe săptămână, timp de 6 săptămâni.

În studiul actual, dorind să verifice efectul asupra stresului, cercetatorii au expus din nou participanți tineri la acest tip de exerciții. Aceștia stăteau nemișcați în timp ce experimentau exercițiile fizice din perspectivă proprie, creând senzația că ar fi fost efectuate de ei.
Nivelul de stres neuro-endocrin al participanților a fost măsurat înainte și după antrenamentul virtual, în care avatarul alerga cu 6,4 km/h, timp de 30 minute. Ca biomarker s-a folosit alfa-amilaza salivară.

 

Rezultatele au arătat o scădere a stresului psihosocial și a anxietății după acest tip de training, lucru comparabil cu ceea ce se întâmplă după un exercițiu real.
Acest fapt reprezintă o noua frontieră în știință și un real beneficiu pentru societăți cum este cea japoneză, unde presiunea pentru performanță și îmbatrânirea sunt fenomene de necontestat.

În general, un stres moderat poate fi benefic, dar expunerea intensă și repetată la astfel de situații poate avea efecte negative asupra sănătățiii.

sursa: News Medical


Data actualizare: 27-06-2022 | creare: 27-06-2022 | Vizite: 359
Bibliografie
Psychosocial stress and anxiety reduce after virtual training, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20220617/Psychosocial-stress-and-anxiety-reduce-after-virtual-training-study-shows.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Realitatea virtuală vine în ajutorul psihoterapiei
  • Terapia durerii prin realitatea virtuală
  • STUDIU: Stresul social produce modificări inclusiv la nivelul microflorei intestinale
  •