Studiile indică impactul pe care îl au ecranele asupra adolescenților

©

Autor:

Studiile indică impactul pe care îl au ecranele asupra adolescenților
Potrivit unui studiu de la Universitatea din Leicester, două treimi dintre copii folosesc mai multe ecrane simultan, după școală, seara și în weekenduri, fiind o parte a stilului lor de viață din ce în ce mai sedentar.
Un studiu realizat pe mai mult de 800 de adolescente cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani a identificat tendințe îngrijorătoare în ceea ce privește utilizarea ecranului și activitatea fizică redusă-referindu-se inclusiv la IMC (indicele de masă corporală) mai mare- precum și la mai puțin somn.

Utilizarea simultană a ecranelor are o tendință crescătoare pe parcursul unei săptămâni, 59% dintre adolescenți folosind două sau mai multe ecrane după școală, 65% seara și 68% la sfârșit de săptămână.
Unii adolescenți au raportat că folosesc până la patru ecrane simultan.

O analiză suplimentară a datelor a arătat că utilizarea oricărui ecran a fost în detrimentul indicatorilor de sănătate și bunăstare. Mai mult de 90% dintre tineri dețineau sau aveau acces la un telefon inteligent, iar utilizarea acestuia după școală a avut un efect negativ asupra somnului.

Cercetătorii de la Leicester Diabetes Center au măsurat activitatea fizică și somnul folosind accelerometre purtate pe încheieturile participanților, în timp ce cei implicați în studiu au raportat ei înșiși numărul de ecrane pe care le foloseau în același timp-cum ar fi statul pe telefonul mobil în timp ce se uitau la televizor.

Dr. Deirdre Harrington spune că intuitiv, ea și echipa sa cred că trebuie să existe efecte negative ale utilizării ecranelor asupra adolescenților, însă datele obținute le arată că nu este atât de simplu pe cât au crezut. Studiul de față a fost realizat înainte de carantina provocată de COVID-19, perioadă în care oamenii își petrec o parte mai mare din zi în fața unui ecran. Acum, mai mult ca oricând trebuie cunoscute efectele acestei activități asupra adolescenților. Există și aspecte pozitive, fără îndoială.

Melanie Davies, profesor la universitatea din Leicester, spune că din păcate, acest studiu ne reamintește că suntem în pericol să creăm o nouă generație de copii sedentari. Stilul de viață sedentar este strâns legat de diabetul de tip 2, a cărui incidență crește la grupele de vârstă mai tinere.

Numărul de tineri cu Diabet de tip 2 a crescut cu 50% în doar cinci ani.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 10-03-2021 | creare: 10-03-2021 | Vizite: 423
Bibliografie
Research identifies impact of teenage screen use, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210305113449.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Sugarii și copiii mici expuși la dispozitive cu ecrane tactile dorm mai puțin
  • Câte minute stă zilnic copilul tău la TV și pe telefon? Vezi implicațiile
  • Urmărirea programelor TV ori statul pe telefon, o problemă reală pentru părinții cu mai mulți copii
  •