Tulburările somnului plus o dietă proastă: o combinație mortală

©

Autor:

Tulburările somnului plus o dietă proastă: o combinație mortală
Un studiu publicat în BMC Public Health a investigat relația dintre aderarea la dieta mediteraneană, tulburările de somn și riscul de mortalitate în populația din SUA. Se știe că dieta mediteraneană are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer. Pe de altă parte, tulburările de somn au fost legate de un risc crescut de mortalitate. Studiul și-a propus să determine dacă există un efect sinergic între aderarea slabă la dieta mediteraneană și tulburările de somn asupra mortalității.
Studiul a analizat datele din Sondajul Național de Sănătate și Nutriție (NHANES), care a inclus 23.212 de participanți. Aportul alimentar a fost evaluat folosind un scor de evaluare de 9 puncte numit indicele alternativ al dietei mediteraneene, în timp ce tulburările de somn au fost determinate prin chestionare structurate. Evaluarea mortalității s-a bazat pe Indicele Național al Decesului, care acoperă mortalitatea de orice cauză, mortalitatea legată de bolile cardiovasculare și mortalitatea legată de cancer.

Rezultatele au arătat că o aderență mai scăzută la dieta mediteraneană și prezența tulburărilor de somn au crescut semnificativ riscul de mortalitate de toate cauzele și de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, nu a fost găsită o asociere semnificativă între dietă și tulburările de somn cu mortalitatea cauzată de cancer. Participanții cu tulburări de somn și cu o aderență mai scăzută la dieta mediteraneană au avut cel mai mare risc de mortalitate cardiovasculară și de toate cauzele.

Au existat interacțiuni semnificative între componentele specifice ale dietei mediteraneene (cum ar fi cerealele integrale, fructele și leguminoasele) și tulburările de somn în relație cu mortalitatea. În special, studiul a constatat că consumul moderat de alcool nu a redus riscul de mortalitate cardiovasculară în rândul participanților cu tulburări de somn.

În general, studiul evidențiază importanța aderării la dieta mediteraneană și a menținerii unei bune calități a somnului pentru reducerea riscului de mortalitate cardiovasculară și de toate cauzele. Cu toate acestea, nu a fost observat un astfel de efect pentru mortalitatea prin cancer. Descoperirile subliniază impactul potențial al factorilor stilului de viață asupra rezultatelor sănătății și subliniază nevoia de a promova obiceiuri alimentare sănătoase și de a aborda tulburările de somn în rândul populației.

sursa: News Medical
foto: PrinceOfLove / Shutterstock

Data actualizare: 22-05-2023 | creare: 22-05-2023 | Vizite: 452
Bibliografie
Sleep disorders and unhealthy diet: A deadly combination, link: https://www.news-medical.net/news/20230521/Sleep-disorders-and-unhealthy-diet-A-deadly-combination.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tulburările de somn pot duce la pierderea densității osoase
  • Tulburarile de somn afectează diferit bărbații și femeile
  • Tulburările de somn în sarcină aproape dublează riscul de naștere prematură
  •