Un obicei comun din bucătărie crește riscul de îmbolnăvire prin intoxicație alimentară

Un obicei comun din bucătărie crește riscul de îmbolnăvire prin intoxicație alimentară

©

Autor:

Un obicei comun din bucătărie crește riscul de îmbolnăvire prin intoxicație alimentară
Spălarea cărnii crude de pui înainte de gătire, un obicei frecvent al persoanelor care gătesc ocazional, poate determina contaminarea suprafeÈ›elor, în mod deosebit a chiuvetei, iar ulterior a altor alimente.
Un nou studiu, condus de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, arată că în aproape un sfert dintre cazuri spălarea puiului crud duce la contaminarea salatei. Studiul evidenÈ›iază importanÈ›a igienizării prin spălare a mâinilor È™i a curățării È™i igienizării bucătăriei pentru a reduce riscul de boli de origine alimentară în timpul gătitului în bucătărie.

Pentru studiu, cercetătorii au recrutat 300 de persoane care găteau acasă È™i care au spus că au spălat carnea de pasăre înainte de a o găti. Cercetătorii au trimis informaÈ›ii despre siguranÈ›a alimentelor (inclusiv o recomandare de a nu spăla carnea de pui crudă) către aproape jumătate dintre participanÈ›ii la studiu, în timp ce restul nu au primit astfel de informaÈ›ii.

ToÈ›i cei 300 de participanÈ›i la studiu au fost apoi invitaÈ›i să testeze bucătăriile echipate cu camere video care filmau modul de pregătire a mesei. ParticipanÈ›ii au fost rugaÈ›i să gătească pulpe de pui È™i să pregătească o salată, iar ulterior să facă curat în bucătărie, în mod similar în care ar fi făcut È™i acasă. Ulterior spălării pulpelor È™i condimentării lor, dar înainte de introducerea în cuptor, subiecÈ›ii au fost rugaÈ›i să răspundă la o serie de întrebări, în cadrul unui scurt interviu.

Experimentele au arătat că 9 din 10 participanÈ›i la studiu care au primit informaÈ›ii cu privire la siguranÈ›a alimentară nu au spălat puiul, comparativ cu aproximativ 4 din 10 dintre participanÈ›ii care nu au primit informaÈ›ii. Cu toate acestea, nivelurile de contaminare a salatei de la puiul crud a fost similar între cele două grupuri. Acest lucru s-ar putea datora, declară autorii, faptului că oamenii din ambele grupuri se spăla incorect pe mâini după manipularea cărnii crude sau nu se spală deloc, cât È™i faptului că suprafeÈ›ele cu care puiul a intrat în contact nu sunt igienizate.

sursa: Science Daily
foto: NC State News

Data actualizare: 14-04-2022 | creare: 14-04-2022 | Vizite: 346
Bibliografie
In food safety study, 25% of participants contaminated salad with raw chicken, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220404105643.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • DiferenÅ£ele dintre carnea de porc, vită ÅŸi pui - avantaje ÅŸi dezavantaje
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum