Este vorba despre fibromialgie?

09-01-2024
Pirnero
Nu este medic/terapeut
Pirnero
Bună ziua. Sunt pensionar, am 76 de ani și, de câțiva ani, mă confrunt cu serioase probleme medicale. Am fost la numeroși medici (inclusiv la Clinica din Szeged, secția de neurochirurgie), care mi-au pus diferite diagnostice. Menționez că am făcut 2 colonoscopii (în 2017 și 2022), câteva gastroscopii (ultima în martie 2023), RMN-uri (2 RMN cerebrale, ultimul în februarie 2023, apoi RMN cervical și toraco-lombar), examen DEXA, CT abdominal și pelvis etc. Am fost diagnosticat cu: colon iritabil formă spastică, boală diverticulară, gastrită antrală congestivă incipientă, hernie hiatală, esofagită de reflux, spondiloză cervicală și lombară, atrofie cerebrală incipientă, radiculopatie, cefalee pe fond anxios. În ultimii ani, am făcut (de 2 ori pe an) analize complete de sânge. Urmez tratamente pentru aceste afecțiuni. Menționez că am, zilnic (mai ales din 2020) stări foarte proaste, manifestate prin: durere în zona lombară, cervicală, dureri în mâini și picioare (însoțite de înțepături, furnicături și amorțeli), dureri zilnice și puternice de cap, presiune în cap, stări de greați (însoțite uneori de vărsături), depresie și anxietate (fac ședințe de psihoterapie cognitiv-comportamentală, de câteva luni). În general, starea mea este deplorabilă, cu dureri în tot corpul (inclusiv abdominale, care sunt însoțite de balonare). Să fie vorba despre fibromialgie? Am citit despre această boală, dar am înțeles că medicii nu au un consens în ceea ce privește cauzele acestei boli. Am mai înțeles că se manifestă prin dureri în tot corpul (eu am astfel de dureri) și se asociază cu colon iritabil, depresie și anxietate, cu greață și vărsături (le am pe toate acestea). Ce medic trebuie să consult, pentru a vedea dacă nu cumva sufăr de fibromialgie? Știu că am o vârstă, dar parcă simptomele sunt prea intense și le suport tot mai greu... Mulțumesc pentru atenție!
6 comentarii
0
09-01-2024, ora 12:48
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Buna ziua.
Aveti dureri puternice de muschi?
Daca nu, nu e fibromialgie.
0
09-01-2024, ora 14:44
Pirnero
Nu este medic/terapeut
Pirnero
Nu, mușchii nu mă dor, doar capul, oasele și articulațiile. Plus coloana (zona lombară și cervicală), stomacul, colonul.
0
09-01-2024, ora 16:07
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Incercati supozitoare cu Diclofenac, 1 seara la culcare, maxim 7 pe luna pt durerile de cervicala si lombare.
Fibromialgia tine de durerile de muschi. Se preleveaza tesut muscular si se fac niste analize. Nu e cazul dv.
Trebuie urmarite sistematic analizele de sange, de vazut daca apare ceva acolo in timp.
0
09-01-2024, ora 21:10
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Daca va dor toate articulatiile, poate fi vorba de o infectie. Faceti si o radiografie panoramica la dantura.
0
14-01-2024, ora 21:32
Pirnero
Nu este medic/terapeut
Pirnero
Am făcut mai multe investigații. La Szeged, la secția de neurochirurgie, mi s-a observat pe RMN coloană toraco-lombară (printre alte modificări degenerative) și o fractură vertebrală. Am făcut o scintigrafie osoasă (pentru înlăturarea suspiciunii de metastaze osoase, căci acuzam dureri puternice de oase). Nu au fost identificate, din fericire, metastaze osoase. Scintigrafia a evidențiat, însă, originea poroasă a modificărilor, de aici suspiciunea de osteoporoză. Am făcut DEXA, la care s-a observat osteopenie incipientă (am făcut apoi, un an, tratament cu injecții Movimya și, la următorul examen DEXA, rezultatele au fost normale, în sensul că osteopenie dispăruse). Mi s-a spus, finalmente, că ar fi vorba despre artroză și, în consecință, am fost la reumatolog. Diagnosticul: radiculopatie și condropatie.În plus, la neurolog, după ce mi-a studiat RMN coloană toraco-lombară și RMN cerebral și cervical, mi s-a pus diagnosticul de spondiloză lombară și cervicală și atrofie cerebrală. Ceea ce mă deranjează sunt durerile puternice de coloană (plus umăr, plus articulații), durerile de cap și stările de greață (uneori cu vărsături). Acestea din urmă, mi s-a spus că sunt din cauza colonului iritabil, a bolii diverticulare, a gastritei și a indigestiei.
0
15-01-2024, ora 22:08
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Durerile pot proveni de la spondiloza cervicala. Incercati un supozitor cu Diclofenac. Constatati a doua zi daca mai sunt. Costa 40 de lei o cutie la farmacie.
Pe Facebook exista grupul Dureri de oase, muschi, articulatii. Cereti sfatul si acolo unde sunt persoane cu mai multa experienta pe acest tip de dureri.
Pt problemele gastrice e recomandat un regim alimentar si tratament pentru gastrita.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Proctoline
HEMOROIZI? FISURI ANALE? Tratament fără operație și fără internare!
Clinicile Proctoline sunt centre medicale specializate în tratarea eficientă a hemoroizilor și a fisurilor anale. Ne găsiți în 14 orase din țară! Detalii aici