Consumul de leguminoase ajută la scăderea riscului de cancer de colon
©
Autor: Airinei Camelia

Studiul a inclus date din Italia È™i ElveÈ›ia, cuprinzând pacienÈ›i diagnosticaÈ›i cu diverse tipuri de cancer È™i controale corespunzătoare din spitale, excluzând factorii de risc cunoscuÈ›i precum fumatul È™i consumul de alcool. InformaÈ›iile adunate au inclus demografia, obiceiurile de fumat, istoricul medical È™i consumul de alimente È™i băuturi, cu un accent special pe consumul de leguminoase, evaluat printr-un chestionar de frecvență alimentară.
Rezultatele analizei au arătat că între 30-40% dintre participanÈ›i consumau cel puÈ›in o porÈ›ie de leguminoase pe săptămână, cu excepÈ›ia cancerului endometrial, unde controalele consumau mai multe leguminoase decât cazurile. Consumul de leguminoase a fost asociat cu un OR sub unitate pentru majoritatea tipurilor de cancer, indicând un efect protector general, cu o asociere semnificativă pentru cancerul colorectal. Fiecare porÈ›ie adiÈ›ională de leguminoase pe săptămână a redus riscul de cancer colorectal cu 13%.
Ajustarea pentru variabilele de confuzie, inclusiv sexul, nu a modificat semnificativ rezultatele, subliniind importanÈ›a alegerilor dietetice în prevenirea bolilor cronice È™i validate includerea leguminoaselor ca intervenÈ›ie eficientă împotriva riscului de cancer colorectal la bărbaÈ›i È™i femei, indiferent de vârstă. Aceste constatări susÈ›in recomandările pentru o dietă sănătoasă ca intervenÈ›ie anti-cancer, conform raportului World Cancer Research Fund International (WCRF), care recomandă consumul de cereale integrale, fructe, legume È™i fasole, cu un aport zilnic de 30 g de fibre alimentare.
sursa: News Medical
foto: Dream79/Shutterstock.com
Data actualizare: 09-02-2024 | creare: 09-02-2024 | Vizite: 731
Bibliografie
New study links legume consumption to lower risk of colorectal cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20240208/New-study-links-legume-consumption-to-lower-risk-of-colorectal-cancer.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Superalimente gustoase obținute din culturi celulare de plante
- Pasteurizarea distruge virusurile gripale din lapte, întărind siguranța produselor lactate
- Legătura cauzală dintre consumul de alimente ultraprocesate și creșterea în greutate nu a fost încă documentată prin studii
- Studiu privind efectele consumului de vitamina C și kiwi asupra stării de spirit
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cancer la pancreas cu metastaze la ficat si cancer la colon
- Am scapat cu bine de cancer de colon cu metastaze la ficat
- Sa fie cancer la colon?
- Cancer colon?
- Cat de repede trebuie inceput tratamentul cu citostatice?
- E cancer de colon?
- Ligaturi hemoroizi
- Ce am voie sa mananc dupa operatia la colon?
- Cancer incipient G1 colon