Consumul de leguminoase ajută la scăderea riscului de cancer de colon

Consumul de leguminoase ajută la scăderea riscului de cancer de colon

©

Autor:

Consumul de leguminoase ajută la scăderea riscului de cancer de colon
Un studiu recent a analizat datele din 12 studii, totalizând peste 17 ani de experimente caz-control, pentru a investiga impactul consumului de leguminoase asupra riscului specific de cancer. Modelele de regresie logistică multiple au evidenÈ›iat că, deÈ™i raporturile de È™anse pentru consumul de leguminoase sunt sub unitate pentru majoritatea tipurilor de cancer investigat, indicând un efect protector, consumul de leguminoase a redus semnificativ riscul de cancer colorectal. CreÈ™terea consumului de leguminoase cu o porÈ›ie pe săptămână a fost suficientă pentru a reduce riscul de cancer colorectal cu 13%.
Studiul a inclus date din Italia È™i ElveÈ›ia, cuprinzând pacienÈ›i diagnosticaÈ›i cu diverse tipuri de cancer È™i controale corespunzătoare din spitale, excluzând factorii de risc cunoscuÈ›i precum fumatul È™i consumul de alcool. InformaÈ›iile adunate au inclus demografia, obiceiurile de fumat, istoricul medical È™i consumul de alimente È™i băuturi, cu un accent special pe consumul de leguminoase, evaluat printr-un chestionar de frecvență alimentară.

Rezultatele analizei au arătat că între 30-40% dintre participanÈ›i consumau cel puÈ›in o porÈ›ie de leguminoase pe săptămână, cu excepÈ›ia cancerului endometrial, unde controalele consumau mai multe leguminoase decât cazurile. Consumul de leguminoase a fost asociat cu un OR sub unitate pentru majoritatea tipurilor de cancer, indicând un efect protector general, cu o asociere semnificativă pentru cancerul colorectal. Fiecare porÈ›ie adiÈ›ională de leguminoase pe săptămână a redus riscul de cancer colorectal cu 13%.

Ajustarea pentru variabilele de confuzie, inclusiv sexul, nu a modificat semnificativ rezultatele, subliniind importanÈ›a alegerilor dietetice în prevenirea bolilor cronice È™i validate includerea leguminoaselor ca intervenÈ›ie eficientă împotriva riscului de cancer colorectal la bărbaÈ›i È™i femei, indiferent de vârstă. Aceste constatări susÈ›in recomandările pentru o dietă sănătoasă ca intervenÈ›ie anti-cancer, conform raportului World Cancer Research Fund International (WCRF), care recomandă consumul de cereale integrale, fructe, legume È™i fasole, cu un aport zilnic de 30 g de fibre alimentare.

sursa: News Medical
foto: Dream79/Shutterstock.com

Data actualizare: 09-02-2024 | creare: 09-02-2024 | Vizite: 731
Bibliografie
New study links legume consumption to lower risk of colorectal cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20240208/New-study-links-legume-consumption-to-lower-risk-of-colorectal-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Unele nuci ar putea reduce recurenÈ›a cancerului de colon
  • Legătura dintre consumul de carne roÈ™ie È™i cancerul de colon la femei
  • AlimentaÈ›ia pro-inflamatoare È™i creÈ™terea riscului de cancer de colon
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum