Alimentația ne influențează calitatea somnului
Un nou studiu sugerează că o alimentație bogată în grăsimi saturate, zahăr și o cantitate scăzută de fibre determină o calitate nesatisfăcătoare a somnului.
Cu cât este mai mare cantitatea de fibre consumate, cu atât perioada de somn cu unde lente (somnul profund) este mai crescută. În schimb, energia mare obținută în urma consumului de grăsimi saturate determină scurtarea acestui somn cu unde lente. De asemenea, consumul de zahăr în exces a fost asociată cu frecvente episoade de somn întrerupt.
S-a observat că o calitate bună a somnului este influențată de o dietă corespunzătoare. Mai mult, consumul de alimente bogate în grăsimi și puține fibre pe parcursul unei singure zile ar putea influența parametrii somnului.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate în ianuarie 2016 în Journal of Clinical Sleep Medicine.
Studiul sugerează că alimentația și somnul se influențează reciproc. Pentru a avea un stil de viață sănătos este important să adoptăm o dietă sănătoasă și să facem frecvent activități fizice, întrucât aceste obiceiuri promovează un somn liniștitor, reconfortant și neîntrerupt.
De asemenea, s-a constatat că participanții la studiu au adormit mai repede după ce au consumat mese fixe recomandate de un nutriționist, sărace în grăsimi saturate și bogate în proteine. În acest caz, participanții au adormit în 17 minute. Cei care au mâncat alimente alese din proprie inițiativă au adormit în 29 de minute.
O dietă sănătoasă determină o calitate superioară a somnului, scăzând riscul de boli cronice, precum hipertensiunea, diabetul și bolile cardiovasculare.
Studiul a implicat 13 bărbați și 13 femei, cu o greutate normală și o medie de vârstă de 35 de ani. Participanții au fost solicitați să petreacă 5 nopți într-un laborator de somnologie. Ei stăteau în pat 9 ore, de la 10 seara până la 7 dimineața, dar dormeau 7 ore și 35 de minute. Cu ajutorul unui polisomnograf, s-au obținut informații din a treia noapte (după 3 zile de dietă controlată) și din a cincea noapte (după o zi cu alimente alese de participanți).
Studiul sugerează că recomandările în ceea ce privește alimentația ar putea fi benefice pentru a îmbunătăți calitatea somnului.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cum poți mânca mai puțin sărat și mai puțin dulce - un ajutor neașteptat
- Consumul unei cantități mari de alimente ultraprocesate sporește riscul de demență
- Secara: o alegere mai bună decât grâul pentru sănătate, dar și pentru slăbit
- Alimentele ultra-procesate sunt un pericol real pentru sănătatea ficatului
- Hipersomnia - somnolenta excesiva
- Insomnia primara
- Narcolepsia
- Somnambulismul
- Tulburarea ritmului circadian de somn
- Tulburarile somnului la femei
- Parasomniile
- Apneea obstructiva in somn
- Sforaitul (Roncopatia)
- Tulburarile de somn la copii
- Somnul
- Poziții sănătoase pentru somn
- Insomnie
- Coșmar
- Alimente care pot afecta somnul
- Somnul
- Stare de epuizare psihica si fizica
- Cum as putea sa scap de insomnie?
- Ce sa fac ca sa adorm?
- 2 tomografii obligatorii si un RMN, la cat timp sunt permise?
- Durere imensa de cap, friguri, tremurat necontrolabil, limba grea si amortita si senzatia de lesin =
- Cate ore, minim trebuie sa dorm?
- Crize ciudate in timpul somnului
- Somn de la ora 23.00 la 15.00, aproape in fiecare zi
- Somn excesiv
- Tresariri cand incerc sa adorm