Asocierea dintre COVID-19 și gripă crește riscul de îmbolnăvire severă și deces

©

Autor:

Asocierea dintre COVID-19 și gripă crește riscul de îmbolnăvire severă și deces
Un nou studiul al cercetătorilor britanici arată că persoanele infectate cu SARS-CoV-2 care au contactat și virusuri gripale în paralel prezintă un risc de patru ori mai mare să necesite suport respirator și o rată a mortalității de două ori și jumătate mai mare decât cea a persoanelor care suferă doar de COVID-19.
Eșantionul studiului a fost reprezentat de 30.5000 de pacienți spitalizați în urma infecției cu SARS-CoV-2, pe care cercetători de la Universitatățile din Edinburgh, Liverpool, Leiden și Imperial College London le-au analizat în detaliu. Datorită numărului mare de pacienți care au fost incluși în studiu, acesta este cel mai vast dintre toate cercetările conduse pe infecții respiratorii virale.

Din numărul total de pacienți analizați, 6.965 au prezentat și infecții suplimentare, cu alți viruși respiratori, iar 227 dintre aceștia fuseseră infectați cu virusuri gripale. Dubla infecție cu virusurile SARS-CoV-2 și gripal a dus la o rată de necesitate a internării la secții de terapie intensivă (ATI) mult crescută în rândul acestor pacienți, unii dintre aceștia necesitând ventilație artificială.

Conform profesorului de medicină experimentală Kenneth Baillie de la Universitatea din Edinburgh, riscurile asociate acestor infecții multiple trebuie luate în calcul în special în această perioadă, când se renunță din ce în ce mai mult la măsurile de distanțare socială. Acesta mai afirmă și faptul că testarea pacienților internați pentru infecția cu SARS-CoV-2 trebuie să includă și teste pentru detectarea virusurilor gripale, întrucât o infecție cu cele două virusuri în paralel poate aduce consecințe grave.

Peter Openshaw de la Imperial College London menționează că co-infectarea nu este un fenomen des întâlnit, însă aceasta se poate întâmpla. În plus, vaccinurile împotriva COVID-19 și cele antigripale, precum și tratamentul pentru cele două infecții sunt diferite. De aceea, vaccinarea și testarea ar trebui făcute în mod specific pentru fiecare virus în parte, pentru a preveni efectele asocierii acestora.

sursa: Science Daily
foto: University of Edinburgh

Data actualizare: 29-03-2022 | creare: 29-03-2022 | Vizite: 260
Bibliografie
COVID-19 mixed with flu increases risk of severe illness and death, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220325220651.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii feminini ar putea proteja femeile de efectele gripei
  • Siguranța medicamentelor pentru gripă în sarcină
  • Eficiența vaccinului antigripal poate fi dată de gene
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum