Cercetătorii suedezi au descoperit de ce acneea este atât de rezistentă la tratament

©

Autor:

Cercetătorii suedezi au descoperit de ce acneea este atât de rezistentă la tratament
Cercetătorii suedezi au descoperit cum bacteria răspunzătoare de mult-cunoscuta acnee prosperă pe gazda umană, iar studiul lor - realizat la Institutul Regal de Tehnologie KTH - ar putea face posibilă găsirea unor soluții eficiente de tratare a acneei severe.
Echipa de cercetători a stabilit modalitate aprin care bacteria Cutibacteria acnes - un habitant natural al microflorei pielii - se hrănește din catena carbohidrată și devine patogenă, producând acneea - o afecțiune în care foliculul pilos se astupă cu celule moarte și uleioase.

„Rezultatele noastre ar putea oferi un indiciu asupra motivului pentru care afecțiunea este atăt de greu de tratat”, ne spune Christine Divne, cercetător în cadrul biologiei structurale al Departamentului de Biotehnologii Industriale la KTH.

Autorii au raportat descoperirea în bacteria acneică a unor enzime speciale care formează un sistem enzimatic cu capacitatea de a distruge N-glicanii, care sunt catene carbohidrate ce conțin glucide simple și au un rol important în susținerea sistemului imun. Ca parte din răspunsul imun al organismului, N-glicanii modifică anumite proteine în corp, precum anticorpii, pentru a asigura structura și funcția corectă în lupta cu virușii și bacteriile.

Pe de altă parte, Divne spune că cercetările sugerează faptul că metabolismul bacteriei C. acnes nu doar permite bacteriei să se hrănească din N-glicani, dar e capabilă și să producă un mecanism care să îi permită acesteia să împiedice sistemul imun al omului.

„Motivul pentru care bacteria consumă N-glicani este fie pentru nutriție, fie pentru suprimarea apărării noastre împotriva bacteriei,” spune Divne. Cercetătorii au examinat structura atomică 3D a enzimei pentru ipoteza lucrării lor, în urma căreia vor continua studiile.

Co-autorul studiului, Henrik Aspeborg, spune că sunt mult mai multe de examinat. „Deocamdată știm prea puține despre cum bacteria distruge și metabolizează glicanii,” ne spune acesta.

„În următorii ani, când vom avea o imagine mult mai amplă asupra modului prin care bacteria metabolizează N-glicanii umani, vom fi într-o poziție excelentă de a lupta cu formele grave de acnee.” ne spune Christine.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 24-10-2018 | creare: 24-10-2018 | Vizite: 2406
Bibliografie
Scientists in Sweden may have figured out one way acne bacteria defies treatment, link: https://medicalxpress.com/news/2018-10-scientists-sweden-figured-acne-bacteria.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce apar coșurile (acneea)?
  • Antioxidanții din struguri eficienți împotriva acneei
  • MIT: Ciocolata cauzează acnee
  •