Cerealele integrale pot oferi protecție împotriva afecțiunilor cardiovasculare

Cerealele integrale pot oferi protecție împotriva afecțiunilor cardiovasculare

©

Autor:

Cerealele integrale pot oferi protecție împotriva afecțiunilor cardiovasculare
Consumul de cereale integrale este asociat cu o creÈ™tere mai redusă a dimensiunii taliei, tensiunii arteriale È™i a nivelului zahărului din sânge, indică un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Tufts. Publicat în Journal of Nutrition, studiul a examinat modul în care aportul de cereale integrale È™i rafinate a influenÈ›at în timp cinci factori de risc ai bolilor de inimă: dimensiunea taliei, tensiunea arterială, glicemia, trigliceridele È™i colesterolul HDL („bun”).

Folosind datele din cohorta de studenÈ›i a studiului inimii Framingham, care a început în anii 1970 pentru a evalua factorii de risc pe termen lung de boli de inimă, noile cercetări au examinat rezultatele asupra sănătății asociate cu consumul de cereale integrale È™i rafinate pe o perioadă mediană de 18 ani. Echipa de cercetare a comparat modificările celor cinci factori de risc, pe intervale de patru ani, în patru categorii de aport de cereale integrale raportate, variind de la mai puÈ›in de o jumătate de porÈ›ie pe zi la trei sau mai multe porÈ›ii pe zi. Conform ghidurilor dietetice pentru americani 2020-2025, cantitatea recomandată de cereale integrale este de trei sau mai multe porÈ›ii pe zi. Un exemplu de porÈ›ie este o felie de pâine integrală, o jumătate de cană de cereale de ovăz rulat sau o jumătate de cană de orez brun.

Rezultatele au arătat că pentru fiecare interval de patru ani:
- dimensiunea taliei a crescut cu o medie de peste 1 inch la participanÈ›ii cu aport scăzut, comparativ cu aproximativ ½ inch la participanÈ›ii cu aport ridicat;
- creÈ™terile medii ale nivelului zahărului din sânge È™i ale tensiunii arteriale sistolice au fost mai mari la participanÈ›ii cu aport scăzut comparativ cu participanÈ›ii cu aport ridicat.

„Descoperirile noastre sugerează că o dietă sănătoasă bazată pe consumul de alimente din cereale integrale oferă beneficii pentru sănătate dincolo de a ne ajuta doar să pierdem sau să menÈ›inem în greutate pe măsură ce îmbătrânim. De fapt, aceste date sugerează că persoanele care consumă mai multe cereale integrale sunt mai capabile să îÈ™i menÈ›ină glicemia È™i tensiunea arterială în timp", a declarat autorul studiului, Nicola McKeown, om de È™tiință din echipa de epidemiologie nutriÈ›ională de la Centrul de Cercetare a NutriÈ›iei Umane pentru Îmbătrânire Jean Mayer.

Pentru a măsura aportul zilnic de cereale, cercetătorii au folosit chestionare de dietă pe care participanÈ›ii le-au completat la fiecare patru ani, din 1991 până în 2014. Datele de evaluare dietetică au provenit din cinci examene de studiu, iar observaÈ›iile au fost incluse numai dacă participanÈ›ii au participat la cel puÈ›in două examinări consecutive cu date dietetice corecte. ParticipanÈ›ii cu diabet la momentul iniÈ›ial au fost excluÈ™i. Analiza statistică a fost ajustată pentru factorii care ar putea influenÈ›a rezultatele, inclusiv alte aspecte ale unei diete sănătoase.

Data actualizare: 16-07-2021 | creare: 16-07-2021 | Vizite: 428
Bibliografie
Eating whole grains linked to smaller increases in waist size, blood pressure, blood sugar, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210713165308.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă
  • Grasimile trans, nu cele saturate, sunt asociate cu riscul de boli cardiovasculare
  • Consumul de nuci poate reduce riscul de boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum